Jis šaukiamas Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytu dekretu.

Pirmajam išrinkto naujo Seimo posėdžiui, kaip numatyta Konstitucijoje, pirmininkaus vyriausias Seimo narys - 75 metų Juozas Imbrasas.

Pirmajame posėdyje tradiciškai vyks kadenciją pradedančio Seimo narių prisaikdinimo procedūra.

Manoma, kad iškilminga ceremonija užtruks kelias valandas. Seimo nariai kviečiami priesaikai abėcėlės tvarka.

2012 metais pirmasis buvo prisaikdintas "tvarkietis" Remigijus Ačas, kuris į naująjį Seimą nepateko. Simboliška, kad po ketverių metų šiemet pirmoji turėtų prisiekti į Seimą išrinkta jo žmona Vida Ačienė.

Išrinktas Seimo narys visas Tautos atstovo teises įgyja tik po to, kai Seimo posėdyje prisiekia būti ištikimas Lietuvos Respublikai.

Seimo narys prisiekia stovėdamas priešais priimantį priesaiką asmenį, skaito priesaiką padėjęs ranką ant Konstitucijos. Baigęs skaityti priesaiką, Seimo narys pasirašo vardinį priesaikos lapą. Paskutiniai priesaikos žodžiai yra "Tepadeda man Dievas!" Prisiekti leidžiama ir be šio paskutiniojo sakinio. Kai kurie Seimo nariai pasinaudoja šia galimybe.

Seimo narys, negalintis atvykti į pirmąjį naujai išrinkto Seimo posėdį dėl ypač svarbios pateisinamos priežasties, prisiekia kitame, artimiausiame, Seimo posėdyje, kai tik išnyksta ši ypač svarbi pateisinama priežastis.

Po iškilmingos priesaikos ceremonijos Seimo nariai rinks Seimo Pirmininką, turėtų būti patvirtinti Seimo Pirmininko pavaduotojai.

Valdantieji Seimo Pirmininko postą norėtų patikėti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojui, agronomui, profesoriui Viktorui Pranckiečiui. Seimo Pirmininko pirmąja pavaduotoja numatoma parlamentarė Rima Baškienė.

Sutarę dėl valdančiosios koalicijos sudarymo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Socialdemokratų partijos lyderiai trečiadienį pasirašė koalicijos sutartį.

Koalicijos partneriai susitarė, kad Ministro Pirmininko ir Seimo Pirmininko kandidatūras teikia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Kandidatas į Premjero pareigas yra LVŽS atstovaujantis Saulius Skvernelis.

Būsimoje Vyriausybėje "valstiečių" atstovams priklausys 11 ministrų portfelių, socialdemokratams - trys ministrų postai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, išrinktas Seimo narys Ramūnas Karbauskis sako, kad naujame Seime mažės Seimo vicepirmininkų skaičius ir jie neturės automobilių su vairuotojais.

R. Karbauskis naujos kadencijos Seime žada reformuoti ir kai kuriuos Seimo komitetus. Seime turėtų atsirasti Kultūros komitetas. Šiuo metu Seime yra Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

Anot R. Karbauskio, yra minčių ir apie galimą komitetų jungimąsi. Informacinės visuomenės plėtros komitetas galėtų būti sujungtas su Ekonomikos komitetu.

Daugiausiai vietų naujame Seime turės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga - 54 mandatus. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turės 31, Lietuvos socialdemokratų partija - 17, Liberalų sąjūdis - 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškųjų šeimų sąjunga ir partija "Tvarka ir teisingumas" - po 8 mandatus. Darbo partijai atiteko 2 mandatai, o politinei partijai "Lietuvos sąrašas", Lietuvos žaliųjų partijai ir Lietuvos centro partijai - po 1 mandatą. Dar keturi Seimo nariai išsikėlė patys.

Iš 141 dabar kadenciją baigiančio Seimo nario perrinkti 59. Vidutinis išrinkto Seimo nario amžius - 51,5 metų, taigi šis Seimas yra metais jaunesnis. 2012 m. Seimo narių vidutinis amžius buvo 52,8 metų.

Į Seimą išrinkta 111 vyrų ir 30 moterų. Palyginti su 2012 m., moterų skaičius Seime sumažėjo trimis. Daugiausiai moterų - 11 - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje.

Jauniausi Seimo nariai yra 26 metų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rūta Miliūtė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Virginijus Sinkevičius.

Vadovaudamasi Konstitucija, Prezidentė, naujai išrinktam Seimui pradėjus darbą ir kadenciją baigusiai Vyriausybei grąžinus įgaliojimus, per 15 dienų pateiks Seimui svarstyti naujo Ministro Pirmininko kandidatūrą.