DELFI konferencijoje politikas sakė, kad galbūt jau po 2,5 metų, kai vyks prezidento rinkimai, galima būtų leisti žmonėms kartu balsuoti, ar nereikėtų sumažinti Seimo narių skaičiaus, šioje kadencijoje esą nenumatoma ir didinti parlamentarų atlyginimą.

Prabilo apie referendumą

„Seimas yra rinktas tautos, mes esame žmonės, kurie turi rodyti pavyzdį taupumo ir skaidrumo. Tai, kad automobiliai buvo nuomojami iš lėšų, skirtų kanceliarinėms išlaidoms, ta sistema turi būti panaikinta. Mes tai padarysime. Žmonės galės iš savo atlyginimo nuomotis, kaip ir kiekvienas pilietis, o po to ir išsipirkti automobilį“, – pasiūlymą dėl automobilių nuomos pokyčių plačiau paaiškino jis.

Dvejoja politikas ir ar tinkama dabartinė Seimo struktūra, tą aptarti, mano jis, su piliečiais būtų galima jau po pustrečių metų.

„Gal kažkas sako, kad tai populizmas, bet tiesiog aptarsime, ruošimės ir galbūt per prezidento rinkimus (po 2,5 metų) mes tą klausimą pateiksime tautai. Kaip tauta nori, kaip tauta nuspręs, taip ir bus: kiek Seimo narių turi būti, kaip jie mato rinkimų sistemą, kaip ji galėtų būti tobulinama. Žmonėms labai aktualus, svarbus ir seniūnų rinkimo klausimas“, – sakė R. Karbauskis.

Užtikrino, kad Seimo narių atlyginimai šioje kadencijoje nekils

Anot politiko, svarbiausias naujai išrinktos valdžios darbas yra padaryti taip, kad žmonės vėl labiau pasitikėtų Seimu ir Seimo nariais.

„Kiekvienas turi suprasti, kad mes tarnaujame. Esame išrinkti tarnauti žmonėms“, – į Seimo narius kreipėsi jis.

R. Karbauskis užtikrino, kad šioje kadencijoje Seimo narių atlyginimai tikrai nekils, nors jie ir yra kur kas mažesni nei mokami dalyje aplinkinių šalių.

„Mūsų nuostata yra aiški, kad čia neatėjome tam, kad galėtume pasididinti atlyginimus, kol nesame išsprendę aibės problemų visuomenėje“, – teigė pašnekovas.

Didelis dėmesys – alkoholiui

Pasidomėjus, gal jis frakcijoje yra patvirtinęs ir vidines taisykles, kaip negalima elgtis ir yra numatęs, kas bus, jei bendražygiai tai pažeis, R. Karbauskis aiškino su kolegomis kalbėjęs dėl alkoholio vartojimo.

„To negalima nė vienam Seimo nariui. Tai yra alkoholio vartojimas Seime arba atėjimas išgėrus į Seimą, tai yra visai nepriimtina. Tokiu atveju, manau, frakcijos savo lygyje, yra Seimo etikos procedūrų komisija, iki to, kad patys rinkėjai, gaudami informaciją apie deramai nesugebantį elgtis, darys savo išvadas. Bet kuriuo atveju, Seimo nariai, kurie supainioja namus ar laiką, atostogas, kai gali ilsėtis, su darbu Seime, netoleruotini“, – tikino jis.

Politikas ragino Seimo narius ir daugiau bendrauti su rinkėjais.

Paaiškino ir dėl ministerijų perkėlimo

R. Karbauskis plačiau paaiškino ir sprendimą iškelti Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijas į Kauną. Jis patvirtino partijos bendražygio Sauliaus Skvernelio teiginį, kad dėl to patirtos išlaidos darbuotojams kompensuotos nebus.

„Jei mes padarytume tikrą auditą daugelyje valstybės valdymo įmonių, žmonių gebėjimo vykdyti savo pareigas, atrastume, kad dažnai tai yra partinis bilietas ar asmeniniai ryšiai. Versle daug žmonių važinėja dirbti iš Kauno į Vilnių ar atvirkščiai, tragedijos jokios nėra. Lygiai taip pat reikia suprasti, kad pirma turime galvoti ne apie valdininkus, kurie sėdi ministerijoje, o apie tai, kaip efektyviai veikia ta struktūra“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, turime svarstyti ne apie patogumą ministrui, kuriam gal bus sunku nuvažiuoti 100 kilometrų į posėdį, o apie, tarkime, ūkininkus, kurie lygiai taip pat iki šiol turėjo važinėti. Kaunas, pastebėjo jis, bent jau vidurio Lietuvoje.

Pokyčiai gali būti jau po 1,5 ar 2 metų

Tuo metu ministerijų darbuotojus R. Karbauskis ragino pažvelgti į kaimynines šalis – ten mažinamas valstybininkų skaičius, bet jiems didinami atlyginimai. Jis aiškino, kad gabūs ir vertingi asmenys darbo tikrai nepraras.

„Žmonės tikrai nebus pikti, jei valdininkų bus mažiau, jie gaus gerokai didesnius atlyginimus, bet efektyviai veiks sistema“, – sakė politikas.

Jo teigimu, ministerijos galėtų būti perkeliamos į kai kuriuos Kauno technologijos universitetui priklausančius, tačiau šiuo metu nenaudojamus, pastatus.

„Gal per 1,5 – 2 metus tai gali būti padaryta“, – svarstė politikas.

Kodėl būtų patogu ministerijas įkurdinti po vienu stogu

R. Karbauskis skaičiuoja, kad ministerijų įkurdinimas po vienu stogu, pavyzdžiui, Estijoje kanceliarijų skaičių sumažino 14. Jis taip pat pastebėjo, kad Lietuvoje kone visos valstybei pavaldžios institucijos yra miesto centre, o tai jį labai apkrauna.

„Taip, gal tai nebus labai patogu valdininkams, bet tai negali būti kriterijus“, – kartojo jis.

Tačiau politikas pripažįsta, kad jei vienas tos pastatas būtų statomas, tai galėtų trukti ir kelerius metus, tačiau sprendimui priimti, dėstė jis, turėtų užtekti iki metų.