Atnaujintame internetiniame Lietuvių kalbos instituto duomenyne siūloma „otkatą“ keisti „nuomilžiu“, pristatomi žodžiai „sapioseksualas”, „asmenukė“ ir daugybė kitų.

Jei dar negirdėjote, „asmenukė“ – tai autoportretinė nuotrauka, dažniausiai daroma išmaniuoju telefonu ir dedama į socialinius tinklus. Naujadaro paskirtis – vartoti vietoje svetimybės selfis.

Kaip rašoma Lietuvių kalvos instituto duomenyne, šis naujadaras taip pat pirmą kartą pasirodė DELFI, tekste apie „Oskarų“ teikimo ceremoniją.

Gavę nuomilžį eis akropolizuotis

Naujažodžių duomenyno svetainėje minimą neteiktiną svetimybę „otkatas“, be kurios sunkiai išsiverstų kriminalinis pasaulis, dar siūloma vadinti ir „atpilu“, ne visiškai tiksliu lietuvišku atitikmeniu „brukalas“, kalbininkų nuomone, kiek tikslesniu žodžiu „nuomilžis“.

Kaip aiškinama svetainėje, otkatas tai turto ar pelno dalis, atiduodama už nelegalias paslaugas, padedančias to turto įgyti.

O štai žodžiui „akropolizuotis“ jau dveji metai. Taip kultūrininkai yra vadinę laisvalaikio leidimą dideliuose prekybos centruose.

Barakuda - XX a. pabaigos lietuvių išeivis JAV

Kalbininkų dėmesio sulaukė ir žodžio „barakuda“ aiškinimas. Pagal apibrėžtį, tai naujasis XX a. pabaigos lietuvių išeivis JAV, bet kokia kaina siekiantis praturtėti.

Duomenyne aiškinama, jog anglų kalboje žodis „barakuda“ vartojamas perkeltine reikšme „savanaudis, agresyvus arba etikos normų nepaisantis žmogus, ypač versle“. 

Lietuviškajame 2001 metų leidimo „Tarptautinių žodžių žodyne“ nurodyta tik tiesioginė šio žodžio reikšmė – plėšri tropinio klimato jūrose paplitusi 2–3 metrų ilgio žuvis. 

Nors „barakuda“ naujomis reikšmėmis lietuvių kalbos vartosenoje ėmė plisti ne vėliau kaip XX a. 9-o dešimtmečio pabaigoje, atraminiuose leksikografijos darbuose iki šiol tai nebuvo fiksuota.

Geriausias afrodiziakas – intelektualus pokalbis

Žmogų, kurį seksualiai labiau jaudina partnerio protas, o ne kūnas galima vadinti „sapioseksualu“.

Kaip rašoma šio naujadaro vartosenos pavyzdyje, sapio lotyniškai reiškia „protas“, sexus – „lytis“. Sapioseksualo terminą pasauliui padovanojo seksologijoje išgarsėjusi Zacher-Mazox šeima. Sapioseksualai seksualiai susijaudina intelektualiai bendraudami. Jiems tai geriausias afrodiziakas. O seksas be filosofinių pašnekesių – viso labo bedvasiai ir beprasmiai kūno judesiai.

Ilgiausias žodis - hipopotomonstraseskvipedaliofòbija

Ilgiausias naujažodžių duomenyne pateikiamas žodis - „hipopotomonstraseskvipedaliofòbija“. Sunkiai perskaitomo skolinio reikšmė atitinka jo išvaizdą – tai ilgų žodžių baimė .

Atnaujintą naujažodžių duomenyną galite rasti čia

Idėjos įmonėms ar gaminiams pavadinti

Lietuvių kalbos instituto Naujažodžių duomenyne kaupiami nuo XX a. pabaigos lietuvių kalboje atsiradę ir viešojoje vartosenoje atsirandantys nauji žodžiai (skoliniai ir naujadarai), žodžių junginiai ir santrumpos, naujos žodžių reikšmės, taip pat informacija apie naujažodžių vartojimą ir norminimą.

„Galbūt jums prireikė naujo žodžio savo įmonei ar gaminiui pavadinti? Pasidairykite po duomenyną, gal patrauks koks įdomesnis žodis ar darybos modelis, pagal kurį susikursite sau reikalingą naujadarą. Pasiskaitykite ir pastabas, ar jums patikęs žodis atitinka bendrinės lietuvių kalbos normas", - kviečia duomenyno rengėjai.

Kalba galingesnė, nei manome

Pasak kalbininkų, žodynai, kurie fiksuoja kalboje vartojamus žodžius, toli gražu ne visada spėja paskui vartosenoje vykstančias permainas, todėl net ir naujausiuose lietuvių kalbos leksikografijos darbuose negalime rasti daugelio neseniai atsiradusių ar net įsitvirtinusių žodžių. Tad paranku turėti nuolat pildomą duomenų bazę, iš kurios būtų matyti naujausi lietuvių kalbos leksikos vartojimo pokyčiai.

„Į duomenyną sudėtas naujosios leksikos pluoštas jau dabar rodo, kad lietuvių kalba telkia savyje daugiau gyvybinių galių nei esame linkę manyti. Svarbu mokėti tas galias išnaudoti, kad lietuvių kalba galėtų ne tik visavertiškai funkcionuoti visose valstybės gyvavimo srityse, bet ir būtų patogus, lankstus saviraiškos įrankis tiems, kurie šią kalbą vartoja ar nori jos išmokti", - pristatydami duomenyną teigia jo kūrėjai.