Remiantis naujuoju Darbo kodeksu, darbo sutartį sudaryti ir dirbti gali tik visišką civilinį teisnumą ir veiksnumą turintis asmuo, išskyrus darbus, kuriuos leidžiama dirbti asmenims iki aštuoniolikos metų Vyriausybės nustatyta tvarka.

Tačiau esama atvejų, kai teismas, pavyzdžiui, apriboja asmens civilinį veiksnumą sudarant finansinius sandorius ir paskiria rūpintoją.

Remiantis senu Darbo kodeksu toks asmuo dirbti galėjo, nes ten buvo kalbama apie darbinį veiksnumą.

Pagal naują Darbo kodeksą, toks žmogus negalės sudaryti darbo sutarties ir dirbti. Bent taip teigia Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė.

Iš esmės tai gali reikšti, kad pagal naują Darbo kodeksą Lietuvoje negalėtų dirbti net pop dainininkė Britney Spears, kuriai JAV teismas 2008 m. skyrė rūpintojus – tėvą Jamie Spearsą ir advokatą Andrew M. Walletą.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad apribojus žmogaus veiksnumą ne darbinėje, o kitoje srityje, toks asmuo galės dirbti.

Darbo kodeksas sako viena, Civilinis kodeksas – kita

Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė D. Juodkaitė DELFI pasakoja nesuprantanti, kodėl naujame Darbo kodekse atsirado nuostata, kad darbuotojas – tai tik visišką civilinį teisnumą ir veiksnumą turintis asmuo. Jos teigimu, ši nuostata net nesuderinta su Civiliniu kodeksu, jau nekalbant apie tai, kad užkerta kelią daugeliui proto ar psichikos negalią turinčių asmenų dirbti, nors jie galėtų dirbti ir užsidirbti.

Remiantis D. Juodkaitės pasakojimu, pagal Civilinį kodeksą žmogaus civilinis veiksnumas gali būti apribojamas tik kraštutiniais atvejais ir tik tam tikrose srityse. Tokį sprendimą turi priimti teismas, dažniausiai šeimos arba kitų artimųjų prašymu, kartais to prašo prokuroras ar globos institucija.

Teismas gali apriboti asmens veiksnumą turtinėje srityje (smulkūs kasdieniai sandoriai; disponavimas nekilnojamuoju ir kilnojamuoju turtu; paskolos ar lizingai) ar asmeninėje neturtinėje srityje (darbas, vaikų auginimas, savitvarkos įgūdžiai).

Tai reiškia, kad daugelis proto ar psichikos negalią turinčių žmonių, jei tik neturi neveiksnumo darbinėje srityje, gali puikiai dirbti ir nebūti išlaikomi valstybės.

„Gali būti, kad teismas apriboja žmogaus veiksnumą sveikatos priežiūros srityje ir nurodo, kad rūpintojas arba globėjas tokiam asmeniui nurodytų ar padėtų tvarkytis su medikamentais. Arba žmogui gali būti apribojamas veiksnumas dėl disponavimo nekilnojamuoju turtu, taip pat dėl paveldėjimo teisės. Bet jis jau neturės visiško civilinio veiksnumo ir negalės įsidarbinti“, - sako D. Juodkaitė.

Pasak pašnekovės, Darbo kodeksas turėtų įvardinti, kad darbuotojas privalo turėti darbinį veiksnumą ir apibrėžti, kas tai yra.

Žmonės, kurių veiksnumas yra apribotas, patenka į Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrą. Pasak pašnekovės, šiuo metu neveiksniais ar ribotai veiksniais Lietuvoje pripažinta apie 7000 žmonių.

„Psichikos sutrikimas varijuoja nuo lengvos depresijos iki šizofrenijos arba paranoidinių-šizoidinių afektų. Galiu patvirtinti, kad yra nemažai žmonių, dirbančių ir dabar, tik to neviešinančių, kurie turi visokių nerimo sindromų, depresijų ir panašiai. Aišku, neveiksnumas – kraštutinė priemonė. Bet, pavyzdžiui, socialinės globos įstaigose esantys žmonės, bent dalis iš jų, galėtų visiškai dirbti. Jiems tik galbūt reikia pagalbos finansų, sveikatos priežiūros srityje, kasdienėje veikloje, bet šiaip dirbti ir atlikti tam tikrus darbus tikrai gali“, - sako D. Juodkaitė.

B. Spears pagal naują Darbo kodeksą negalėtų dirbti?

JAV 2008 m. į panašią padėtį pateko pop dainininkė B. Spears. Kaip rašo nytimes.com, nuo tada Britney gyvenimas, remiantis teismu priimto sprendimu, buvo tvarkomas remiantis globos principais – tokį sprendimą teismas įprastai priima tais atvejais, kai žmogus negali pats savimi pasirūpinti.

Remiantis teismo sprendimu, kuris JAV dažniausiai taikomas garbaus amžiaus, psichikos negalią turintiems ar labai sunkiai sergantiems asmenims, B. Spears negali savarankiškai priimti svarbių sprendimų (nei asmeninių, nei finansinių) be ją globojančių asmenų – tėvo J. Spearso ir advokato Andrew M. Walleto – sutikimo.

Net ir patys kasdieniškiausi pirkiniai, pradedant gėrimu „Starbucks“ kavinėje ir baigiant muzikos kūriniu „iTunes“, fiksuojami teismo dokumentuose. Tai dalis plano, kaip apsaugoti jos uždirbtus pinigus, kurių ji negali kontroliuoti.

„Nesu susipažinusi su dainininkės istorija, bet jeigu žmogui apribotas veiksnumas finansų srityje, kasdienių sandorių ir panašiai, tai jam gali padėti rūpintojas. Toks žmogus gali dirbti ir gauti atlyginimą, bet išleisti tą atlyginimą, disponuoti pinigais galėtų padėti rūpintojas. Jei žmogus negali tvarkytis su finansais, tai nereiškia, kad jis negali dirbti", - sako D. Juodkaitė.

Naują Darbo kodeksą vetavusi prezidentė D. Grybauskaitė buvo pasiūliusi šią nuostatą taisyti, tačiau atmetus veto, atmestos ir visos pataisos.

Vyriausybė dar žadėjo taisyti jau priimtą Darbo kodeksą, bet socialdemokratų pateiktuose pataisų siūlymuose šios nuostatos nebuvo.

E. Radišauskienė: nuogąstavimai nepagrįsti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė DELFI sako, kad neįgaliųjų organizacijų nuogąstavimai yra nepagrįsti, mat, jeigu asmens veiksnumas nėra apribotas darbo srityje, toks žmogus galės dirbti ir pagal naują Darbo kodeksą.

„Nuo šių metų pradžios yra pakeistas Civilinis kodeksas, kuris veiksnumą leidžia apriboti tam tikroje srityje. Jeigu asmuo lošia, tai jam apribos veiksnumą toje srityje, bet tai nereiškia, kad toks žmogus negalės dirbti", - teigia E. Radišauskienė.

Pasak ministerijos departamento direktorės, naujas Darbo kodeksas šiuo aspektu neprieštarauja Civiliniam kodeksui.