„Toks šiuolaikinių mūsų mokytojų veidas – ryte moksleivius moko mokykloje, o vakare kartu su jais lėbauja ir netgi šoka striptizą“, – lyg ir bandė juokauti DELFI redakciją apie įvykius Vievyje informavusi skaitytoja.

Ji neslėpė, kad nedideliame miestelyje niekam ne paslaptis, kad į naujo skandalo sūkurį pakliuvusi pedagogė yra net nufilmuota – vienos šventės metu pusnuogė išsirengė ir seksualiais judesiais demonstravo savo kūną.

Kad toks įrašas iš tiesų egzistuoja, DELFI patvirtino teisėsaugos institucijose – paaiškėjo, kad Elektrėnų policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo.

Tyrimas buvo pradėtas, kai į policijos komisariatą kreipėsi Vievio gimnazijos direktorius Gintaras Dobilaitis – jis nurodė, kad į mokyklą buvo atsiųstas laiškas, kuriame reikalaujama iš pareigų atleisti striptizą šokusią mokytoją, nes kitaip skandalingas įrašas, kuris buvo įdėtas į voką, bus paviešintas.

Įtariamasis: mokytojos šokį matė nepilnamečiai

Šioje byloje įtarimai yra pareikšti anksčiau Vievio gimnazijoje dirbusiam Ernestui G. Specialiuoju liudytoju šiame tyrime yra apklaustas jo bičiulis Vaidas R., kurį dar prieš dvejus metus teismas pripažino kaltu dėl turto prievartavimo. Nukentėjusioji – ta pati mokytoja.

„Taip, buvau iškviestas į policiją, man pateikė įtarimus, atliko kratą – ir viskas tik dėl to, kad pedagogė su nepilnamečiais vartojo alkoholį ir šoko striptizą, tai vyko poilsiavietėje prie ežero – ši vieta yra gausiai lankoma žmonių“, – DELFI prisipažino įtariamuoju patrauktas Vievio gyventojas Ernestas G.

Vyras dievagojosi, kad nesiuntė laiško gimnazijos direktoriui, tačiau policijos pareigūnai išsiaiškino, jog ant voko yra jo raštas.

„Per kratą mano namuose ir net garaže ieškojo kompiuterinės technikos, susijusios su vaizdo įrašo padarymu – esu įsitikinęs, kad čia man taip keršija, nes dėl pažeidimų iš policijos esu prisiteisęs 10 tūkst. Lt, be to, esu rašęs ne vieną skundą dėl pareigūnų veiksmų, – savo versiją dėstė Ernestas G. – Nežinau, kaip nustatė, kad ant voko mano raštas, gal dėl to, jog esu ne vieną skundą rašęs, tačiau to laiško mokyklos direktoriui nesiunčiau – kodėl turėčiau? Pagaliau, net jeigu ir būčiau siuntęs, vis tiek būčiau teisus – kiekvienas Lietuvos pilietis turi pareigą atskleisti nusikalstamą veiką ar pažeidimą, o čia tokia aktuali tema, nes susiję su nepilnamečiais. Tai yra pedagogų ištvirkimas. Čia kažkas turėtų teisę ir pareigą kreiptis į policiją“.

Vieviškis teigė, kad dėl nederamo mokytojos elgesio jau prasidėjus ikiteisminiam tyrimui kreipėsi į policiją ir prokuratūrą, tačiau pareigūnai atsisakė tirti pedagogės veiksmus.

„Mokytoja šoko striptizą nepilnamečiams, tai ir psichologinis poveikis vaikams, be to, toje šventėje buvo ir alkoholis vartojamas – tai jau viršūnė, neįsivaizduoju, kas dar gali būti daugiau“, – sakė įtariamasis.

Gimnazijos direktorius: buvau priverstas įrašą perduoti policijai

Vyras neslėpė, kad dėl mokytojos elgesio buvo parašęs skundą į Švietimo ir mokslo ministerijai, tačiau iš jos gavo atsakymą, jog dėl to reikia kreiptis į švietimo įstaigos vadovą.

„Kai buvo filmuojama, mokytoja tai matė, tačiau niekieno neverčiama apsinuogino – tai matė nepilnamečiai“, – pažymėjo Ernestas G.

Vyras prisipažino, kad jį labiausiai nustebino gimnazijos direktoriaus elgesys – vietoj to, jog būtų įvertintas netinkamas pedagogės elgesys, jis paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo.

Tuo metu Vievio gimnazijos direktorius G. Dobilaitis ginasi, kad apie įrašą, kuriame mokytoja šoka striptizą, esą sužinojo tik praėjus keleriems metams po įvykio.

„Kai apie tai sužinoma iš karto, yra viena, bet kai sužinoma po 5 metų, kaip tai galima vertinti – čia buvo paprasčiausias šantažas, jūs supraskite, ką aš galiu padaryti – bet koks mano žingsnis teisiniu požiūriu būtų niekinis, todėl ir perdaviau įrašą policijai“, – sakė G. Dobilaitis.

Daugiau skandalingojo įvykio švietimo įstaigos vadovas nebuvo linkęs – esą vyksta ikiteisminis tyrimas, jis viską yra papasakojęs tyrėjui.

„Nenoriu nieko kalbėti, nes parašysite – kai baigsis teismas, tada bus galima ir papasakoti“, – teigė G. Dobilaitis, neslėpęs, jog pats asmeniškai taip pat peržiūrėjo įrašą, kuriame užfiksuotas mokytojos šokis.

Iš mokytojos reikalavo pinigų, bet ši nesutiko mokėti

Šioje skandalingoje istorijoje minima Vievio gimnazijos mokytoja dėl garsiojo įrašo ramybės neturi jau nuo 2009-ųjų – manoma, kad būtent tada buvo nufilmuotas mokytojos šokis. Pedagogė pernelyg atsipalaidavo vienos moksleivės aštuonioliktojo gimtadienio metu – grojant muzikai ji užlipo ant suolo ir lėtais judesiais nusimetė drabužius, kaip seksualiai vizgino užpakaliuką, o galop labai nežymiai pridengusi rankomis demonstravo savo krūtis.

Šis įrašas dar 2011-ųjų pabaigoje buvo peržiūrėtas Trakų rajono apylinkės teisme – čia buvo nagrinėjama baudžiamoji byla dėl turto prievartavimo. Paaiškėjo, kad Vievio gyventojas Vaidas R. du kartus buvo nuvykęs pas Vievio gimnazijos direktorių ir įspėjęs apie nederamą pedagogės elgesį – esą net egzistuoja du įrašai.

Vaidas B. figūruoja ir dabar atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl neteisėto informacijos rinkimo apie privatų gyvenimą – pareigūnai jį apklausė kaip specialiųjų liudytoją.

DELFI pavyko susisiekti su Vaidu B. – jis neslėpė, kad teismas jį buvo nuteisęs dėl turto prievartavimo iš mokytojos, už tai jam buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant.

Tačiau vieviškis teigia, kad nereketavęs mokytojos, o tik norėjęs susigrąžinti pinigus už sudaužytą automobilį – esą jį sudaužė mokytoja ir abiturientė, kurios gimtadienį mokytoja vėliau šoko jaudinantį šokį.

„Aš su jomis buvau labai geruose santykiuose, buvau ir toje gimtadienio šventėje, kur buvo nufilmuota mokytoja – ir aš, ir kiti šventėje buvę žmonės filmavo, o paskui visi gavome po kompaktinę plokštelę, – sakė Vaidas B. – Kai mokytoja sudaužė mano automobilį ir neatlygino žalos, nuėjau pas mokyklos direktorių ir papasakojau apie tai. Be to, pasakiau, kad kartą man bare jauni vaikinukai telefone parodė įrašą, kur ta mokytoja šoko... Ir mokytojai sakiau, pagalvok, ką tu darai, visas miestelis ūžia, bet, matyt, ji jokių pasekmių nepajautė ir po pusmečio vėl filmavosi per gimtadienį. Apie tai irgi pasakiau direktoriui“.

Vaidas B. teigė neįsivaizduojantis, kas galėjo Vievio gimnazijos direktoriui nusiųsti laišką su vaizdo įrašu, tačiau neabejojo, jog įtariamuoju patrauktas Ernestas G. esą su tuo tikrai nesusijęs.

„Visas Vievis žino apie šią istoriją, todėl galėjo nusiųsti bet kas, be to, dar neaišku, kas ir po kiek laiko dar gali išlįsti į viešumą“, – sakė jis.

Mokytoja: apgailestauju, kad per daug sau leidau

Tuo metu su skandale figūruojančia ir ikiteisminiame tyrime dėl neteisėto informacijos apie privatų gyvenimą nukenėjusiąja pripažinta mokytoja DELFI nepavyko susisiekti. Vis dėlto, kaip paaiškėjo, pedagogė viešai yra pripažinusi, kad pasielgė nederamai, kai pernelyg atsipalaidavo gimtadienio vakarėlyje.

Nagrinėjant bylą dėl turto prievartavimo pedagogė neigė, kad sudaužė Vaido B. automobilį, todėl esą ir nesutiko jam mokėti pinigų. Tačiau ji pripažino žinojusi, kad yra du vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas jos nederamas elgesys.

„Per gimtadienį, kai beveik visi svečiai išsiskirstė, truputį pakvailiojau, tačiau jei būčiau žinojusi, kad yra filmuojama, taip tikrai nebūčiau pasielgusi, – teisme sakė mokytoja. – Vėliau man Vaidas R. rodė gimtadienio įrašą, minėjo, kad gal reikėtų jį parodyti mokiniams, jis minėjo ir apie kitą įrašą, sakė, jog juos išplatins internete, parduos žurnalistams, kreipsis į Švietimo skyrių, o aš niekur nedirbsiu“.

Mokytoja teisme taip pat nurodė, kad yra terorizuojama, jai buvo grasinta, jog pasibaigus šiems teismams, bus kiti – esą dėl to pašlijo sveikata, nukentėjo darbas ir studijos.

„Iš dalies pripažįstu savo kaltę, kad per daug sau leidau tame vakarėlyje“, – apgailestavo mokytoja.

Su abiturientais užsidarė į miegamuosius

Dar vienas skandalas, susijęs su Vievio gimnazijos mokytojomis, buvo kilęs 2010-aisiais – tąkart švietimo įstaigoje buvo gautas anoniminis skundas, kad per šimtadienį su abiturientais privačioje viloje girtavusios dvi jaunos mokytojos galėjo nusižengti etikai, kai esą ant stalų šoko striptizą bei buvo užsidariusios miegamajame su dviem moksleiviais.

Pedagogės neneigė, kad padaugino alkoholio ir net buvo užsirakinusios su abiturientais miegamajame, tačiau tikino, jog jame su jaunais vyrais tik kalbėjosi.

„Viena mokytoja iš karto prisipažino, kad galbūt per daug atsipalaidavo, – yra sakęs gimnazijos direktorius G. Dobilaitis. – Jos abi neneigė, kad buvo užsidariusios į kambarį su moksleiviais, tačiau teigia, kad ten nieko nebuvo – su vaikinais tik kalbėjosi“.

Vėliau atlikus tyrimą nepavyko įrodyti, kad mokytojos flirtavo su moksleiviais, tačiau joms bei dar kitam vakarėlyje dalyvavusiam mokytojui, prisipažinusiems, jog kartu su abiturientais vartojo alkoholį, gimnazijos direktorius skyrė papeikimus.

Direktorius buvo pasiūlęs mokytojoms savo noru pasitraukti iš užimamų pareigų, tačiau po ligos grįžusios pedagogės pareiškė, kad joms darbas patinka ir jos nori dirbti toliau.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo mintimis. Galbūt norite papasakoti savo istoriją? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.