Prieš posėdį kalbėjęs meras Remigijus Šimašius pabrėžė, kad situacija su darželiais Vilniuje yra prastesnė nei buvo skelbta iki šiol.

„Problema, pasirodo, yra gerokai didesnio masto nei ilgą laiką buvo skelbiama“, – tvirtino meras.

Pasak jo, ilgai senoji Vilniaus miesto vadovybė tvirtino, kad Vilniuje stinga apie 1,5 tūkst. vietų, o rinkiminiu metu šis skaičius buvo nukritęs iki 700.

„Tai šiandien galiu pasakyti, kad pagal oficialius skaičius – pagal visus duomenis, kai tėvai norėjo išleisti vaikus į savivaldybės darželius ir į jį nepateko – tokių vaikų yra apie 7 tūkst.“, – tvirtino R. Šimašius.

Pasak jo, dalis iš tokių vaikų lanko privačius darželius, kai kurie tėvai galbūt ir teikė pirmenybę privačiam darželiui. R. Šimašiaus teigimu, privačius darželius sostinėje lanko apie 3,1 tūkst. vaikų.

„Bet pagal oficialius registracijos duomenis, ne tik šių metų, ikimokyklinio amžiaus vaikų, kurie norėjo patekti į darželį, bet nepateko, yra apie 7 tūkst.“, – komentavo meras.

Remigijus Šimašius tikisi, kad pritarus jo pateikto projekto siūlymui, galutinį sprendimą dėl darželių Vilniaus miesto taryba priims po trijų savaičių.

Tarybos posėdyje nuspręsta pritarti naujam projektui dėl registravimosi darželiuose tvarkos. Posėdyje naujai tvarkai pritarė 30 tarybos narių, 7 – susilaikė, 8 – nepritarė.

DELFI primena, kad Vilniaus mieste norima dėl darželių įvesti naują tvarką nuo spalio 1 d. Naujos tvarkos privalumai galios tėvams, kurių vaikai lankys darželius nuo 2016 m.

Norima, kad darželiai nebebūtų priskiriami pagal seniūniją, kurioje gyvenama. Norima leisti rinktis bet kurį norimą darželį Vilniaus mieste. Taip tėvai galėtų pasirinkti darželius, esančius arčiau darbo ar vietos, kur gyvena seneliai.

Pirmenybė gauti vietas lopšeliuose-darželiuose pirmiausia būtų teikiama vaikams, kurių abiejų tėvų ir vaiko gyvenamoji vieta deklaruota Vilniaus mieste. Tai, tikimasi, paskatintų šeimas deklaruoti savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste. Įvedamos naujovės pirmenybė būtų teikiama tiems, kurie deklaravę gyvenamą vietą Vilniuje ne mažiau kaip 3 metus.

Tarybos posėdžio metu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai pritarė pasiūlymui, kad terminas, kurį prisiregistravus Vilniuje, teikiama pirmenybė registruojantis į darželius, būtų sumažintas iki 2 metų.

Vieta eilėje taip pat būtų skiriama su pirmenybe vyresnio amžiaus vaikams.

Norima nustatyti ir išimtis, kai vaikai į darželius gali būti priimami be eilės: įvaikinti bei du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai. Taip pat vaikai, kurių tėvai dirba Lietuvos Respublikoje esančiose diplomatinėse atstovybėse, bei vaikai, kuriems Vilniaus miesto vaiko gerovės komisijos nutarimu skirtas privalomas ugdymas.

Prašymus norima registruoti nuolat, kad tėvai galėtų pasirinkti jiems patogų metą registruoti ir nebūtų vienu metu apkrauta informacinė sistema.

Šiemet Vilniaus miesto savivaldybėje užregistruota 9000 prašymų. Vilniaus mieste veikia 120 valstybinių lopšelių-darželių, 6 darželiai ir 16 darželių-mokyklų. juos lanko daugiau kaip 27 tūkst. ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų.