Tai knyga tiems, kas neužsimerkia prieš tiesą tikėdamiesi, kad ji išnyks. Knyga pasakoja apie žudikus ir nužudytuosius. Apie lietuvius ir žydus. Apie tai, kas įvyko prieš 75 metus mūsų, Lietuvos, žemėje.

„Mūsiškiai“ – savotiška šoko terapija, skirta 75-osioms didžiųjų žydų žudynių metinėms, kuomet 1941-aisiais Lietuvoje buvo išžudyta beveik visa žydų bendruomenė. Iš viso 1941–44 m. Lietuvoje buvo nužudyta apie 200 000 žydų. Lietuvos miškuose yra 227 masinių žydų žudynių vietos.

„Ėmiausi šitos temos, nes mane apstulbino, kaip jos Lietuvoje bijoma. Norėjau suprasti, kas iš tikrųjų įvyko mūsų šalyje su mūsų žmonėmis, ir kodėl tai įvyko. Tai ne istorinė knyga – tai knyga skirta saviugdai. Žinau, kad Lietuva šitos knygos nelaukė. Todėl ją ir parašiau“, – pranešime spaudai sako knygos autorė Rūta Vanagaitė.

Knygos pristatymas vyks sausio 26 d. (antradienį), 10.30 val. istorinėje Vilniaus vietoje adresu Vilniaus g. 37 (dabar čia įsikūrusios „Submarine“ picerijos patalpose). Būtent šiame name buvo iš savanorių lietuvių sudaryto „Ypatingojo būrio“, 1941 m. rudenį sušaudžiusio keliasdešimt tūkstančių žydų, būstinė, gyvenamosios patalpos, ginklų sandėliai bei garažai.

Knygos pristatyme dalyvaus knygos autorė Rūta Vanagaitė, vienos knygos dalies bedraautorius, Simono Wiesenthalio centro Jeruzalės biuro direktorius, nacių medžiotojas dr. Efraimas Zuroffas, knygoje kalbinami Lietuvos moraliniai autoritetai kun. Ričardas Doveika, Medininkų žudynių liudininkas kun. Tomas Šernas.