Tačiau vaikas geradarį „išdūrė“ ir nuo jo paspruko.

Vis dėlto trečiadienį paaiškėjo, kad berniukas turi tėvus, gyvena normaliomis sąlygomis ir šiems buvo staigmena, kad vaikas prašo nupirkti maisto.

Berniukas turi tėvus ir negyvena skurde

Vaiko teisių apsaugos specialistai surado minėtą berniuką ir jo tėvus. Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Sigita Šimkienė DELFI teigė, kad berniukas turi tėvus, o šie buvo nustebinti vaiko elgesiu.

„Vaikas turi tėvus ir gyvena šeimoje. Šeima šiek tiek mums žinoma, mes su ja bendraujame, tačiau tikrai ne dėl skurdo žinome šią šeimą. Tikrai nėra taip, kad ji neturėtų visiškai lėšų pragyvenimui ir vaikų poreikių patenkinimui. Tėvams buvo naujiena, tėvai nežinojo, kad vaikas taip pasielgė. Jis normaliai lanko mokyklą.

Daugiau aplinkybių mes nežinome, vakar tik pavyko išsiaiškinti. Toliau reikia gilintis į priežastis, kodėl vaikas taip pasielgė. Gal kažkas liepė, gal kažkas jį skriaudžia, išnaudoja, gal jis buvo priverstas. Negalima ir to vaiko apkaltinti. Gal ir apie šeimą dar ne viską žinome, gal dar atsiskleis koks niuansas. Į tai bus gilinamasi toliau. Kiek vakar buvo pokalbių, vaikas nepasisakė, kodėl taip elgėsi. Iki šiol tokie dalykai nebuvo žinomi“, - kalbėjo S. Šimkienė.

Jos teigimu, kitą savaitę bus kviečiami mokyklos atstovai, tėvai, socialinis darbuotojas ir bus aiškinamasi situacija. Jos teigimu, tai, kad žmogus nupirko maisto vaikui, yra gerai, tačiau kitas žingsnis turėtų būti pranešimas tarnyboms apie tokį vaiką ir tai būtų tikroji pagalba vaikui.

Ne pirmas žmogus, padėjęs berniukui

Pasirodo, jog geradarių, kurie pirko berniukui maisto buvo ir daugiau. Savo istorija feisbuke pasidalijo Kęstutis Devyžis. Jis DELFI patvirtino, kad dar prieš Naujuosius metus susitiko su aptariamu berniuku, nupirko jam produktų už 11 eurų, tačiau šis susitikimas esą nesibaigė taip, kaip būtų galima tikėtis.

„Aš ne iš tų, kuris taip paima ir palieka likimo valioje. Sakau: „Sėsk į automobilį, važiuojam, pasikalbėsim su močiute“. Kadangi kiaušinius ir batoną laikiau savo rankose, jam nebuvo, kur dingti, teko sėsti į automobilį. Sakau: „Kur gyveni?“. Išsiklausinėjau, iškart įsivaizdavau, kaip iš kaimyno kauliju išaugtų striukių ir kitų drabužių“, – pasakojo K. Devyžis.

Tačiau privažiavus prie berniuko įvardyto namo, prisiminė pašnekovas, jis praėjo muistytis ir patarė geriau neiti į vidų, nes močiutė neva pyks.

Suklaidino, o po to ir pabėgo

„Finale įėjome į išgalvotą laiptinę ir paskambinome į pirmas pasitaikiusias duris. Kai jos prasivėrė, vaikinas metė visus mano nupirktus produktus ir pasileido į kojas, palikdamas mane tokioje situacijoje, kai nei man bėgti su tais kiaušiniais, nei ką“, – tikino pašnekovas.

Duris atidariusio vyro jis pasakojo mandagiai paklausęs, ar čia gyvena berniukas tokiu vardu, kokiu jis prisistatė, tačiau jis esą tik pečiais gūžtelėjo ir nieko nesakė.

DELFI jis pridūrė daugiau berniuko niekuomet taip ir nebesutikęs.

Nurodė, kur kreiptis

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai teigė, kad tokiais atvejais reikėtų kreiptis į policiją.

„Matant prie parduotuvės dažnai elgetaujantį vaiką, reikėtų kreiptis į policiją, kuo aiškiau nurodant situacijos aplinkybes – prie kokios parduotuvės vaikas būna, kokiu laiku, apibūdinti vaiko išvaizdos požymius ir kt. “, – patarė jie.

Tarnybos atsakyme DELFI nurodoma, kad gavus pranešimą apie galimus vaiko teisių pažeidimus, situaciją šeimoje vertina specialistai. Esant poreikiui, imamasi teisės aktuose nustatytų veiksmų vaiko geriausiems interesams užtikrinti.

„Svarbiausia tokiu ir panašiais atvejais – kiekvienas žmogus (ir juridinis asmuo), matantis ar sužinojęs apie vaiką, kuriam būtina pagalba, privalo nedelsdamas pranešti apie tai policijai, to miesto ar rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriui ar kitai kompetentingai institucijai.

Labai svarbu pastebėjus galimus vaikų teisių pažeidimus į juos reaguoti bei informuoti atsakingas institucijas, kadangi visa tai ignoruojant, tikėtina, situacija savaime neišsispręs“, – DELFI sakė tarnybos atstovai.

Pamatė, kai beldėsi į automobilių langus

Savo ruožtu A. Žukov filmuke, užfiksuotame sausio 16 d., apie 20-21 val., pasakojo, kad prie jo prekybos centre priėjo vaikas ir paprašė nupirkti pavalgyti – neva, jo tėvai mirę, o giminaitė, su kuria gyvena, galimai vaiku nepasirūpina. Aleksandras berniukui pasakė pirkti, ką jis tik nori ir vėliau už produktus sumokėjo 13,90 eurų.

„Šiandien padarėm tokią akciją – žmogui, kuris šiais laikais neturi net pavalgyti. Norėčiau, kad šis video pasidarytų virusinis ir kiekvienas pirkėjas, na, ne kiekvienas bent jau pasistengtų atvažiuoti ir padėti (…) Jam trūksta normaliai pavalgyti, tiesiog (...)“, – vaizdo įraše kalbėjo vaikinas.

Kaip DELFI pasakojo Aleksandras, berniuką prie prekybos centro jis pamatė, kai šis beldėsi į kelių automobilių langus, tačiau juose buvę žmonės atsisakė jam padėti. Pasak vyro, vaikas prašė „ne pinigų, drabužių, dviračio“, o pavalgyti, todėl jis nusprendė jam padėti.

Nors po to, kai vaizdo įrašą Aleksandras paviešino feisbuke, jis sulaukė žinių iš norinčių berniukui padėti, jis sako nežinantis apie berniuką daugiau, nei buvo nurodyta vaizdo įraše.