Pasak NATO vadovo, tokie Maskvos planai yra pinigų švaistymas, ir kelia nerimą Aljansui.

"Žinoma, kad šie Rusijos pareiškimai kelia nerimą NATO sąjungininkams. Taip pat pridurčiau, kad tai visiškas Rusijos finansinių išteklių švaistymas, nes stiprinama puolamoji karinė ginkluotė nukreiptia prieš dirbtinį priešą, priešą, kuris neegzistuoja", - žurnalistams sakė NATO vadovas.

"Tai pinigų švaistymas - investuoti į tokius Rusijos karinius pajėgumus. Manau, kad tokie pinigai galėtų būti daug geriau investuoti ekonominei plėtrai, darbo vietų kūrimui Rusijoje", - kalbėjo generalinis sekretorius po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Pasak jo, Rusijai nėra prasmės stiprinti karinius pajėgumus Karaliaučiaus srityje.

"Raginčiau rusus priimti naują realybę. Mes nesame priešai, turėtume būti partneriai", - kalbėjo A.F.Rasmussenas.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu sakė, kad Rusijos planai "nedidina pasitikėjimo tarp NATO ir Rusijos".

Rusijos politinė ir karinė vadovybė pastaruoju metu keliskart perspėjo, kad su NATO šalimis - Lietuva ir Lenkija - besiribojančiame Karaliaučiaus eksklave dislokuos naują raketinę ginkluotę, jei Šiaurės Atlanto Aljansas ir įtakingiausia jo valstybė Jungtinės Valstijos neatsižvelgs į Maskvos nuogastavimus dėl Rytų Europoje planuojamų dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos (PRG) elementų.

Rusija nori teisinių garantijų, kad NATO priešraketinė sistema nebus nukreipta prieš jos balistines raketas ir taip nepažeis strateginės galios pusiausvyros.

Praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad balandį Karaliaučiuje bus dislokuota moderniausia Rusijos turima priešraketinė, priešlėktuvinė raketinė sistema S-400. Rusija taip pat teigia, kad šiame regione gali būti dislokuota puolamoji raketinė sistema "Iskander".