Balandį NATO ir Rusijos taryba (NRT) surengė pirmąjį savo posėdį nuo 2014 metų liepos, bet tos derybos baigėsi išliekant „dideliems nesutarimams“ dėl Ukrainos krizės ir kitų opių klausimų, nors Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas tuomet sakė, kad susitikimas buvo naudingas.

Spaudžiamas kai kurių iš 28 NATO šalių pamėginti pratęsti tą dialogą, J. Stoltenbergas penktadienį nurodė, kad Aljanso užsienio reikalų ministrai sutiko svarstyti naujo NRT posėdžio galimybę.

„Susitarėme dėl žinios apie dialogą ir gynybą. Tuo remiantis vakar buvo pasiektas platus susitarimas, kad NATO turėtų sušaukti naują NRT posėdį prieš mūsų kitą viršūnių susitikimą liepą“, – NATO generalinis sekretorius sakė žurnalistams, stovėdamas šalia Europos Sąjungos išorės politikos vadovės Federicos Mogherini.

„Dabar pradėsime nagrinėti sąlygas ir praktinius derinimus“, – pridūrė jis antrąją NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje dieną.

Po Rusijos intervencijos Kryme ir to Ukrainai priklausančio pusiasalio aneksijos JAV vadovaujama NATO nutraukė bet kokį praktinį bendradarbiavimą su ?Maskva, bet NRK buvo palikta kaip potencialus atviras ryšio kanalas.

Lenkija, kuri bus liepą vyksiančio viršūnių susitikimo šeimininkė, ypač spaudė NATO kalbėti su Maskva griežtesniu tonu, didėjant nuogąstavimams, kad Rusija nori atkurti savo įtakos zoną, egzistavusią Šaltojo karo laikais.

Tačiau kai kurios Aljanso narės baiminasi, kad toks elgesys nuves į naują šaltąjį karą. Vokietija uoliausiai stengėsi, kad būtų surengtas NATO ir Rusijos tarybos posėdis, net jeigu jis tik pademonstruotų Aljanso gerą valią.

NATO diplomatiniai šaltiniai sakė, kad kitos šalys buvo skeptiškai nusiteikusios, bet pasiruošusios pritarti, kad būtų išsaugota vienybė.

Kalbėdamas ketvirtadienį vienas aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad kol kas neaišku, ar prieš susitikimą Varšuvoje įvyks dar vienas NRK posėdis, bet „Jungtinės Valstijos bet kokiu atveju nelaikys to svarbiu dalyku“.

„Palaikyti dialogą – gerai, bet mes neatnaujinsime praktinio bendradarbiavimo, bendrų pratybų ir kita, kol bus išspręstas Ukrainos klausimas“, – aiškino pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.