Šįkart Estijoje vykusioje treniruotėje Baltijos šalių karinės oro pajėgos treniravosi kartu su NATO sąjungininkais ir partneriais – Kanados, Portugalijos, Vokietijos, Nyderlandų, Švedijos ir Suomijos karinėmis oro pajėgomis.

Per treniruotę didžiausias dėmesys buvo skirtas regioninių oro pajėgumų sąveikai, taip pat buvo derinamos procedūros ir kuriamos situacijos treniruotis nuolatinės dislokacijos vietos NATO karinių oro pajėgų valdymo ir kontrolės vienetams, treniruoti NATO oro policijos misijos kontingentą vykdyti operacijas Baltijos šalyse.

Treniruotėje Lietuvos karinėms oro pajėgoms atstovavo orlaivių operacijas valdantis ir kontroliuojantis bendrasis valdymo ir pranešimų centras Karmėlavoje, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys ir Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokuoti Portugalijos karinių oro pajėgų kontingento kariai su naikintuvais F-16 „Fighting falcon“ ir Kanados karališkųjų oro pajėgų kontingento kariai su naikintuvais F-18 „Hornet“.

Treniruotėje taip pat dalyvavo Estijos karinių oro pajėgų orlaiviai L-39, An-2, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse sustiprinę Aviacijos bazėje Amaryje (Estija) ir Malborke (Lenkija) dislokuoti Vokietijos ir Nyderlandų oro pajėgų orlaiviai, JAV karinių oro pajėgų orlaivis KC-135.

Baltijos regiono karinių oro pajėgų treniruotėje dalyvavo ir NATO partnerių Suomijos ir Švedijos karinių oro pajėgų kariai su naikintuvais F-18 „Hornet“ ir JAS-39 „Gripen“.

Baltijos regiono karinių oro pajėgų treniruotėmis norima pademonstruoti NATO matomumą regione, įsipareigojimus kolektyviniam saugumui, sąjungininkų ir partnerių solidarumą ir pasitikėjimą.

Paprastai per metus Baltijos šalių oro erdvėje vyksta trejos tokios treniruotės. Pirmosios ir trečiosios metu NATO oro policijoje Baltijos šalyse dalyvaujantys kontingentai koordinuoja savo veiksmus su sąjungininkų ir partnerių karinėmis oro pajėgomis. Antrosios treniruotės metu žemės ir oro padaliniai tobulina ryšio procedūras.

Šia treniruote siekiama pademonstruoti NATO įsipareigojimus kolektyviniam saugumui, sąjungininkų solidarumą ir pasitikėjimą. Tai ir galimybė NATO valstybėms ir partnerėms dirbti ir treniruotis kartu.

Baltijos karinių oro pajėgus treniruotės yra koordinuojamos su atitinkamomis civilinėmis institucijomis ir žinybomis. Dalyvauti treniruotėje kviečiamos ir NATO Partnerystės taikos labui programoje dalyvaujančios šalys.