Centro būstinės Jeruzalėje vadovas Efraim Zuroff (Efraimas Zurofas) pareiškė, kad kiekviena teismo proceso nukėlimo diena "priartina kaltinamuosius prie išsisukimo nuo teisingumo".

Pareiškimas paskelbtas po to, kai Vilniaus apygardos teismas šia savaitę iki gegužės vidurio atidėjo buvusio naciams pavaldžios Vilniaus apskrities saugumo policijos viršininko A. Lileikio bei buvusio jo pavaduotojo K. Gimžausko bylų nagrinėjimą, kol bus atlikta jų medicininė psichiatrijos ekspertizė.

"Nėra priežasčių, kurios neleistų tokius medicininius tyrimus atlikti ryt ar poryt", rašoma E. Zuroff pareiškime, ketvirtadienį atsiųstame agentūrai BNS.

Anot jo, "šiomis aplinkybėmis kyla rimtų abejonių, ar teismas iš viso kada nors įvyks".

"Jei aukų likimas Lietuvos valdžiai rūpėtų bent dešimtadalį to, kaip rūpi teisiamųjų teisės ir sveikatos būklė, Lileikis ir Gimžauskas būtų įkalinti, vos atvykę į Lietuvą, ir seniai būtų nuteisti", rašo E. Zuroff.

Praėjusių metų pabaigoje teismas sustabdė A. Lileikio ir K. Gimžausko bylas po to, kai kelios medikų ekspertizės nustatė, kad teisiamieji, kuriems dabar po 92 metus, serga daugeliu ligų, tarp jų ir nepagydomomis, ir todėl negali dalyvauti teismo posėdžiuose.

Bylos vėl atnaujintos, Lietuvoje įsigaliojus Baudžiamojo proceso kodekso pataisoms, leidžiančioms kaltinmuosius karo nusikaltimais teisti už akių, jei bloga sveikata jiems neleidžia atvykti į teismą.

Dabar psichiatrai turi nustatyti, ar A. Lileikis ir K. Gimžauskas pagal amžių ir sveikatos būklę gali būti proceso dalyviai - tai yra, ar gali atsakinėti į teisėjų, prokurorų, advokatų klausimus, teikti pašymus, duoti paaiškinimus.

A. Lileikis kaltinamas per nacių okupaciją pasmerkęs myriop 75, K. Gimžauskas - 5 žydus.

Už praeities nuslėpimą A. Lileikis ir K. Gimžauskas neteko JAV pilietybės ir buvo priversti išvykti iš tos šalies.

Jie abu savo kaltę neigia ir tvirtina dirbę Lietuvos antinaciniam pogrindžiui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją