„Atvežiau sunkų ligonį – seserį, kuri pati nevaikšto. Savo rankomis mums teko ją užkelti į penktą aukštą, nes liftai neveikia. Įstaigoje nėra šviesos. Visas medikų darbas sustabdytas, žmonės pasimetę, nes pastatas skendi tamsoje, koridoriai visiškai tamsūs, kad net baugu. Kai įėjau, šviesą foje skleidė tik uždegtos žvakutės prie gėlių kioskelių. Pasijaučiau kaip patekęs į laidojimo rūmus“, - pasakojo DELFI skaitytojas.

Vyriškis teigė negalintis suprasti, kaip nacionalinio masto gydymo įstaiga neturi atsarginio generatoriaus, kurį šiais laikais turi net mažiausia gamyklėlė. „O gal nejungia dėl taupymo sumetimų? Tačiau kaip jaustis pacientams, kurie laukia skubių operacijų ar procedūrų?“ - piktinosi pašnekovas.

NVI atstovai teigė, kad atsarginį elektros generatorių įstaiga turi, tačiau bijoma jį jungti dėl neprognozuojamų pasekmių, galinčių negrįžtamai sugadinti brangią aparatūrą. Mat kol kas nėra žinomas pakenkimo laipsnis.

Kaip teigiama NVI pranešime, dėl naktį įvykusios Vilniaus vandenų avarijos Santariškių medicinos miestelyje, Santariškių ir Baublio gatvių sandūroje užlieti Santariškių medicinos įstaigas jungiantys tuneliai, vanduo pateko NVI rūsius, sutriko inžinerinių tinklų sistema.

Dėl šios avarijos laikinai sutriko NVI Konsultacinės poliklinikos, klinikos stacionaro skyrių darbas, laikinai išjungta diagnostinė ir terapinė aparatūra. Taigi kol kas atidėtos konsultacijos, gydymo procedūros, taip pat ir spindulinė terapija, atšauktos suplanuotos operacijos. Įjungta aparatūra, naudojant vietinį elektros generatorių, palikta tik reanimacijoje. Taip pat būtų įmanoma atlikti skubią operaciją, tačiau dėl įstaigos specifikos skubios operacijos čia paprastai nevyksta.

Pasak NVI atstovų, kai kuriose patalpose elektra palikta ir kabinetuose šviesa dega, tačiau kompiuteriai išjungti, interneto ryšys neveikia. Taip pat šviesas galima pamatyti stacionaro skyriuose, tačiau konsultacinė poliklinika nuo ryto skendi visiškoje tamsoje.

Kaip DELFI sakė „Vilniaus vandenų“ atstovė žiniasklaidai Kristina Kazakienė, pranešimas apie avariją buvo gautas apie pusę septynių ryto. Išvykusi brigada nustatė vietą, kurioje trūko vamzdis, jį atkasė ir tvarkė. Šiuo metu gedimas jau pašalintas – vykdomi tik baigiamieji avarijos likvidavimo darbai.

„Kol avarinė dar negrįžusi iš įvykio vietos, daugiau informacijos apie avarijos mastus neturime. Padariniai paplito didelėje teritorijoje, taigi reikia viską apeiti ir apžiūrėti. Vanduo į rūsius pateko greičiausiai dėl to, kad jie nebuvo sandarūs, tačiau viską, kas yra mūsų jėgoms, padarysime – padariniai bus likviduoti, t. y. bandysime pašalinti vandenį“, - teigė „Vilniaus vandenų“ atstovė.

Kiek laiko užtruks šie darbai – kelias valandas ar visą dieną, „Vilniaus vandenų“ atstovė kol kas negalėjo pasakyti, tačiau patikino, kad į įvykio vietą papildomai išsiųsta dar daugiau darbuotojų. Taigi vis dar nėra aišku, kiek laiko bus sutrikęs NVI darbas.