Lietuvos edukologijos universiteto magistrantūros studijose švietimo vadybą studijuojantį gruziną išbandyti jėgas lietuvių kalbos rašyboje pakvietė Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Elona Bagdanavičienė.

„Ministerijos darbuotojai nacionalinį diktantą rašėme jau trečią kartą. Šiemet susirinko dvidešimt darbuotojų, vadovaujami ministerijos kanclerio Tomo Daukanto. Giorgijus yra mūsų ministerijos skiriamos tikslinės studijų stipendijos studentas. Jis vienintelis iš studentų iš Gruzijos, kurie studijuoja Lietuvos aukštosiose mokyklose, studijas pasirinkęs lietuvių kalba. Kiti studentai studijuoja anglų kalba, todėl pakviečiau Giorgijų išbandyti jėgas“, - DELFI teigė projekto koordinatorė E. Bagdanavičienė.

Po diktanto kalbintas pats Georgijus Kobakidzė teigė apie nacionalinio diktanto iniciatyvą sužinojęs iš vakaro iš universiteto profesoriaus, Tbilisio universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovo Vido Kavaliausko.

Giorgijus Kobakidze, studentas, kuris rašė nacionalinį diktantą, stovi pirmas iš kairės

Lietuvoje studijuojantys gruzinai su profesoriumi vakarą leidome žaisdami nardais (gruzinų nacionalinis stalo žaidimas – aut. past.). Kaip įprasta gruziniškoje užstalėje, ponas Vidas pasakė tostą už būsimą nacionalinį diktantą. Labai susidomėjau, nes mes Gruzijoje nieko panašaus neturime. Lietuviai yra šaunuoliai, kad taip myli, saugo, vertina ir gerbia savo gimtąją kalbą. Kadangi pažįstu ponią Eloną, paklausiau jos apie šią iniciatyvą, ir labai apsidžiaugiau, kai buvau pakviestas“, - įspūdžiais po nacionalinio diktanto rašymo dalijosi studentas iš Gruzijos.

Giorgijus neslepia, kad rašyti buvo sunku. Jaunuolis sako, kad dauguma teksto žodžių buvo žinomi, tačiau rašybos klaidų, tikina, bus likę.

„Rašyti buvo sunku, bet labai smagu. Buvo keletas sąvokų, kurių reikšmės nesupratau, bet šiaip tekstas buvo įdomus“, - teigė G. Kobakidzė.

Šeštadienį Lietuvoje jau devintą kartą buvo rašomas nacionalinis diktantas. Kaip sakė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė E. Bagdanavičienė, šiemet sulaukta itin daug užsienyje gyvenančių lietuvių dalyvavimo.

„Nors stipriai sumažėjo dalyvaujančių mokyklų, tačiau išaugo bibliotekų ir ypač užsienio lituanistinių mokyklėlių skaičius. Turėjome net 30 diktanto rašymo užsienyje „taškų“ visame pasaulyje“, - sakė E. Bagdanavičienė.

Devintą kartą buvo varžomasi raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio kategorijose. Taip pat Švietimo ir mokslo ministerija yra įsteigusi papildomus prizus: geriausiai parašiusi nacionalinį diktantą Lietuvos mokyklos klasė gaus dovanų kelionę po Lietuvą, o penki geriausiai parašę užsienio lietuviai bus pakviesti ministerijos lėšomis aplankyti Lietuvą, kur dalyvaus savaitės trukmės edukacinėje programoje.

Iki šeštadienio pavakarės suskaičiavę nacionalinio diktanto dalyvių aktyvumą dviejuose trečdaliuose šalies savivaldybių, organizatoriai prognozuoja, kad aktyvumas prilygs pernykščiam dalyvių aktyvumui. Pernai nacionalinį diktantą rašė apie 7000 asmenų Lietuvoje ir užsienyje.
Šiais metais devintajam Lietuvos nacionaliniam diktantui buvo pasirinktas prozininkės Danutės Kalinauskaitės tekstas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)