„Tuoj prasidės Rugsėjo 1-oji, visiems šventė. Visi vaikai eis į mokyklą, bet Lietuvos mokinių suole nebus vienos mergaitės“, - apgailestavo „Drąsos kelio“ atstovas Valdas Vasiliauskas.

Jo teigimu, L. Stankūnaitės dukra su mama ir saugoma užsienio specialiosios apsaugos darbuotojų nėra saugi. V. Vasiliauskas kalbėdamas vis kartojo mažametės L. Stankūnaitės dukters vardą ir pavardę, nors pats pabrėžė žinantis, kad pagal Lietuvos įstatymus to daryti nereikėtų.

„Žinote, pagal Lietuvos įstatymus buvo net draudžiama minėti garsiausios Lietuvos mergaitės vardą ir pavardę, bet kadangi tokia dramatiška situacija, mes paklausime tiesiai – ar dar gyva D.K. (vardas ir pavardė sutrumpinti iki inicialų – DELFI)“, - sakė V. Vasiliauskas.

Šis politikas taip pat viešai suabejojo, kur yra nužudytos L. Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės dukra, nors Lietuvos institucijos ne kartą teikė informaciją, kad mažametė mergaitė gyvena Vokietijoje su tėvu.

„Dingo pirmiausia viena mergaitė N. (pavardė sutrumpinta – DELFI) iš Lietuvos, išvežta buvo per porą dienų, kai žinome, kad vaiką išgabenti iš Lietuvos yra sudėtinga procedūra. Buvo apeitos visos procedūros. Dabar nežinia kur esanti. Ir štai dabar dingo pagrindinė šios nusikalstamos bylos liudininkė“, - aiškino V. Vasiliauskas.

V. Vasiliauskas patvirtino apie N. Venckienės buvimą Čikagoje

V. Vasiliauskas patvirtino apie partijos lyderės Neringos Venckienės buvimą Jungtinių Amerikos Valstijų mieste Čikagoje. „Jūs ne blogiau žinote už mane, jinai yra Čikagoje. Dar kartą kartoju, kad mes tiesioginio kontakto su ja neturime", - antradienį per spaudos konferenciją sakė frakcijos narys V. Vasiliauskas.

Tačiau, pasak jo, tiesioginio kontakto frakcija su N. Venckiene neturi.

„Turi tik šeimos nariai, bet mes žinome, kur jinai yra, kad jinai yra saugi ir jos sūnus irgi yra saugus, sveikas, gyvas, ne taip kaip D.K.", - teigė V. Vasiliauskas.

Jo vertinimu, N. Venckienė slapstydamasi svetur apsaugo save, nes valstybe negalima pasitikėti. V. Vasiliauskas patikino, kad saugus užsienyje yra ir politikės nepilnametis sūnus.

A. Patackas įžvelgia Blogio jėgas

Savo nuomonę apie L. Stankūnaitės išvykimą į užsienį išsakė visi „Drąsos kelio“ atstovai, išskyrus Aureliją Stancikienę. Parlamentarui Algirdui Patackui išsakyti savo nuomonę nesutrukdė nė ligoninės sienos: politikas atsiuntė laišką, kurį spaudos konferencijoje perskaitė Povilas Gylys.

„Nebeatpažįstu Lietuvos, tos valstybės, už kurios atkūrimą dėjau parašą. Pagrobta mergaitė, paslėpta nuo artimųjų ir visuomenės, pagaliau išvežta nežinia kur. Ir visa tai padaryta valstybės vardu, valstybės rankomis, paklūstant Blogio jėgoms ir joms diriguojant. Tokiu būdu valstybė buvo padaryta bendrininke nusikaltimo prieš mažą vaiką, kuris tiek juridine, tiek teologine, moraline prasme yra pats sunkiausias. Bendrininke, deja, tapo ir tauta, visuomenė, kuri tą lemtingą rytą neišėjo į atves“, - laiške piktinosi „Drąsos kelio“ frakcijos narys A. Patackas.

Pasigedo viešų asmenų komentarų

P. Gylys savo ruožtu pasipiktino, kad tokio L. Stankūnaitės apsisprendimo niekaip nekomentuoja viešieji valstybės asmenys – generalinis prokuroras, generalinis policijos komisaras ar prezidentė. Jo teigimu, ši istorija nėra privati, todėl visuomenė suinteresuota žinoti, kaip gyvena L. Stankūnaitės dukra.

„Žinia pritrenkianti, kadangi ji mano mentaliteto žmonėms reikštų, kad bandoma paslėpti paskutinius labai klaidžios ir nusikalstamos istorijos galus, pamerkti juos, kaip sakoma, į vandenį. Stebina, kad tai daroma privačios žurnalistės, privačios žiniasklaidos priemonės rankomis, praktiškai viešieji asmenys niekaip nekomentuoja“, - stebėjosi P. Gylys.

Politikas, be kita ko, sako sunerimęs dar labiau, išgirdęs, kad L. Stankūnaitė Lietuvoje palieka dukters kapą, nors interviu L. Stankūnaitė yra sakiusi, kad Lietuvoje palieka sesers V. Naruševičienės kapą. Kaip žinoma, V. Naruševičienė buvo nužudyta prie savo namų, įtariama, kad tą padarė Drąsius Kedys – buvęs L. Stankūnaitės sugyventinis ir mažametės mergaitės tėvas.

Vytautas Matulevičius savo ruožtu retoriškai klausė, nuo yra saugoma L. Stankūnaitė ir jos dukra. Jo nuomone, jeigu žudikas yra D. Kedys, tai jis „jau seniai vargšas aname pasaulyje“. V. Matulevičius priminė, kad iš gyvenimo pasitraukė ir artimu D. Kedžio draugu vadintas Albertas Žilius.

„Tai man kyla klausimas, kiek turi būti mįslingų mirčių šioje istorijoje, kad valstybė pradėtų dirbti ir susirūpintų, kas čia vyksta?“ - stebėjosi V. Matulevičius.

V. Matulevičius sako, kad „Drąsos kelias“ inicijuos laikinosios komisijos sudarymą dėl Garliavos istorijos.

J. Varkala prisipažino, kad tarybiniais laikais jam siūlė į psichūškę

Savo nuomonę apie L. Stankūnaitės ir jos dukters išvykimą į užsienį išsakė ir formalus „Drąsos kelio“ pirmininkas, buvęs kunigas Jonas Varkala. Politikas kalbėjo tik jam būdingu stiliumi, todėl DELFI pateikia visą J. Varkalos citatą.

„Tas klausimas, ar gyva Lietuvos mergaitė... Aš čia kitką galvojau kalbėti, bet kitaip pakrypo mano mintys. Aš pats ten, kaip sakiau, buvau, mačiau, kaip Černiauskas nešė mergaitę. Ir dabar ką čia gali žinoti? Nors esu Seimo narys, gali įvykti taip, kad kaip mergaitę paėmė ir kaip sakė trynė jos atmintį. Kaip man pačiam tarybiniais laikais buvo pasiūlyta į psichūškę, taigi gal dabar, kadangi aš sakau, kad mačiau, kaip Černiauskas nešė mergaitę, galiu būti neveiksniu ar kokiu melagiu kaip Kedys padarytas? Todėl kad aš sakau, kad mačiau, kaip Černiauskas nešė mergaitę. Ir kas iš to išplaukia? Matote, klausiame ar mergaitė yra gyva? Bet čia besėdint iškilo klausimas – ar Lietuva dar gyva? Žinot, toks Brazdžionis... Jaunimas gal neatsimena, mes senesni atsimename tą kausimą – ar Lietuva dar gyva? Jeigu tokie pranešimai, tokie žodžiai nuskambėjo, nei Alfoje, nei DELFI niekur kitur nėra atsiliepimų, regis kapų tyla“, - svarstė J. Varkala.

„Ar Lietuva dar gyva, kada absurdiškai kaltinamas žmogus ir Lietuva neišeina į gatves. Ir dabar manyčiau, kad šitas Lavastės... tai tiesiog lakmuso popierėlis, ar Lietuva dar gyva? Ar čia yra piliečiai, ar yra žmogiškumas, jeigu mirė žmogiškumas, mirė piliečiai, tai ką jau čia dėl skalūninių dujų ar ko kovoti? Jau čia mūsų nėra kaip žmonių, esame kaip duonos valgytojai, kurie baimėje įkalinti, suluošinti ir mūsų diskai, kaip tas žmogus teisėjas sakė, ištrinta atmintis: ištrintas žmogiškumas, ištrinta žmogiška garbė. Taigi aš paklausčiau, ar Lietuva dar gyva? Ačiū“, - pratęsė Seimo narys.

DELFI primena, kad praėjusį penktadienį „Lietuvos ryte“ pasirodė L. Stankūnaitės interviu, kuriame ji pranešė apsisprendusi išvykti į užsienį, nes jos ir dukters gyvenimas Lietuvoje yra taip išviešintas, kad gyventi joms jau nebeįmanoma.