„Procedūriškai įžvelgiu problemą. Mūsų statutas sako, kad mes turime įteikti pranešimą (apie apkaltą – DELFI) pasirašytinai. Tai čia matau tokią problemą. Bet statutas yra įstatymas – tai nežinau, kaip mes spręsime šitą klausimą“, - žurnalistams teigė L. Graužinienė.

Be to, Seimo pirmininkė pažėrė priekaištų prokurorams, niekaip nerandantiems N. Venckienės.

„Mano visada buvo nuomonė, kad pakankamai buvo informacijos. Ir prokuratūra turėjo atlikti tą darbą – sugrąžinti Seimo narę į Lietuvą. Ir tada ta procedūra būtų buvusi paprastesnė“, - įsitikinusi L. Graužinienė.

Tuo tarpu Seime prasideda apkaltos procedūros. Jos startuoja po to, kai Konstitucinis Teismas nusprendė, kad daugiau nei metus Seimo posėdžių nelankanti N. Venckienė pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Seime ketvirtadienį prasidėjo apkaltos procesas. Seimo vicepirmininkas Petras Auštrevičius parlamentui pateikė KT sprendimą dėl N. Venckienės ir supažindino su šio sprendimo esme.

Po šios įžangos už N. Venckienės apkaltą pasisakė konservatorius Kęstutis Masiulis. Jis šaipėsi, esą N. Venckienė bando dirbti „nuotoliniu būdu“, o tai jau yra išskirtinis atvejis Seime.

„N. Venckienė ir jos padėjėjai, bendražygiai, bando imituoti darbą, kartas nuo karto jos vardu įregistruodami kokį nors įstatymą“, - sakė K. Masiulis.

Prieš pasisakė, žinoma, „Drąsos kelio“ frakcija ir jos atstovas Povilas Gylys. Kaip ir anksčiau, jis tvirtino, esą N. Venckienė iš Seimo „pasitraukė“, nes parlamentarei iškilo „rimtos grėsmės“.

„Mes teisiam žmogų už akių, kai didžiausią nusikaltėlį“, - piktinosi P. Gylys.

Apkaltos procesą jis prilygino politiniam susidorojimui.

Seimas nutarė pradėti apkaltos procesą ir svarstyti N. Venckienės mandato panaikinimo klausimą. Už tokį protokolinį nutarimą balsavo 75 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė 3.

Vėliau Seimas ėmėsi spręsti, kada balsuoti dėl N. Venckienės mandato likimo. Pasiūlyti du variantai – birželio 17 d. ir birželio 19 d. Seimas pasirinko birželio 19 d.

Norint N. Venckienės mandato panaikinimo, reikalingas bent 85 Seimo narių pritarimas.