Įvairių socialinių projektų autorė šia patirtimi dalijosi su Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro jaunimu ir pristatė parodą „Islamas Lietuvoje“, rašoma centro pranešime spaudai.

Fotografės teigimu, kurį laiką gyvendama Didžiojo Britanijoje, universiteto draugų rate turėjo ne vieną islamą išpažįstantį bičiulį, tačiau hidžabas ir kiti atributai atrodė tokie natūralūs, jog neprivertė atkreipti į tai išskirtinio dėmesio. „Paradoksalu, bet tuo pačiu metu maniau, kad Lietuvoje musulmonų bendruomenės nėra arba ji labai maža. Pradėjus domėtis man pačiai buvo siurprizas, kad šalyje musulmonai gyvena jau beveik šešis šimtus metų, netrūksta lietuvių, atsivertusių į islamą, aplankiau įspūdingo grožio mečetes, bendravau su Lietuvos musulmonais ir išgirdau jaudinančių pasakojimų,“ – pristatydama parodą teigė menininkė. Fotografijose atspindėta Lietuvos musulmonų kasdienybė, ritualai ir asimiliacijos šiuolaikinėje kultūroje ženklai.

Parodos „Islamas Lietuvoje“ ekspozicija Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre – tai viena iš edukacinio islamo kultūrą pristatančio projekto veiklų. Švietėjišką iniciatyvą paskatino pažintis su šiuo metu kompiuterinio projektavimo specialybę mokymo centre pasirinkusia vienuoliktoke Alaa Ahmed Elsayed – viena iš N. Rekašiūtės fotografijų herojų. Mergina noriai prisidėjo prie galimybės bendraamžiams ir mokytojams susitikti su iš Egipto atvykusia jos šeima, atvirai kalbėtis apie religinius ir kultūrinius skirtumus.

Socialinis pedagogas ekspertas Tomas Morkūnas, komentuodamas projekto turinį, tikina kasmet sulaukiantis mokinio, kuris tampa savotišku iššūkiu: „Pas mus mokėsi kitos tautybės, tikėjimo ar orientacijos asmenys. Tačiau turime patirties ir nelaukiame precedentų, priešiškumo apraiškų – pažinimą ir toleranciją skatiname nuo pirmos dienos.“

Fotografijų parodą „Islamas Lietuvoje“ nemokamai aplankyti galima iki gegužės 4 d. Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro Administravimo ir paslaugų skyriuje (Pamėnkalnio g. 11, Vilnius).