Signatarė Nijolė Oželytė mano, kad dabar lietuvių vienybė nė kiek nesiskiria nuo tos, kuri buvo prieš daugiau kaip 20 metų.

„Aš manau, kad dabar vienybė yra ne mažesnė nei buvo prieš 20 metų.  Noriu pasakyti, kad vieningi, ta prasme, visur ir visada kartu, būna tik avinai bandoje. Juos vedlys varo ir jie vieningai mekendami  visur varosi.“

Pašnekovės nuomone, vienybė labai aiškiai pasimatytų, jei pasikartotų tokie įvykiai kaip Sausio 13-tąją.

„Normalūs, išsivystę žmonės, šviesūs europiečiai, kokie ir yra lietuviai, jie visais klausimais turi savo nuomonę ir niekur tų jų nesuvarinėsi: nei į kokius referendumus, nei už kokį asmenį vieningai pritarti. Bet  tas vieningumas, sąmoningas, ne aviniškas vieningumas, jis tampa matomas tuomet, kada iškyla labai bendri dalykai. Bet tikrai dideli bendri dalykai, ne smulkūs“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė signatarė.

Pasak N. Oželytės, iš Sovietų Sąjungos mes paveldėjome chamišką elgesį tam tikrose situacijose: keliuose, santykiuose, viešojoje erdvėje. Tačiau, jos tikinimu, tai nieko bendro neturi su vienybe.

„Mes esame nevieningi ten, kur reikia laikytis taisyklių. Mums tas užėjimas už ribų, neformalus, nuostabus, atrodantis puikus, moraliai chuliganiškas elgimasis ir viešojoje erdvėje, ir tarpusavyje, tai jis sudaro jausmą, kad nėra vienybės. Bet tai yra visiškai skirtingas dalykas. Tai yra sovietmečio taisyklė – nesilaikyti bendrų sutartų taisyklių“, - teigė N. Oželytė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Reportaže - nuotraukos iš Vienybės dienos minėjimo Vilniuje: