Vyriausybė trečiadienį pritarė tam, kad iš vienintelio šaltinio - Vokietijos firmos "Heimann Systems GmbH" - būtų perkama darbui pasienio postuose reikalinga mobilioji rentgeno kontrolės sistema.

Tokia sistema reikalinga, tikrinant krovininius automobilius ir konteinerius. Peršvietus rentgenu, muitinėse nereikėtų atidarinėti konteinerių, nebūtų gaištamas laikas, Lietuvoje būtų sukurtos palankesnės sąlygos tranzitui.

Tokia mobilioji rentgeno kontrolės sistema gali būti pervežama iš vieno pasienio posto į kitą.

Kaip BNS informavo Muitinės departamente, tokia sistema kainuotų apie 1,5 mln. litų. Sutartis dėl mobiliosios rentgeno kontrolės sistemos pirkimo iš Vokietijos firmos kol kas dar yra derinama.

Muitinės departamento specialistai lankydamiesi Lenkijoje stebėjo, kaip darbe naudojamasi šiomis Vokietijos firmos pagamintomis rentgeno kontrolės sistemomis. Šios sistemos Lenkijoje naudojamos jau 3-4 metus ir laikomos itin geromis. Skaičiuojant pagal sulaikytos kontrabandos vertę, kontrolės sistemos Lenkijoje atsipirko per 4-6 mėnesius.

Vokietijos firmos "Heimann Systems GmbH" gamintas mobilias rentgeno kontrolės sistemas naudoja ne tik Lenkija, bet ir Jugoslavija, Graikija, Italija, Slovėnija, Mongolija.