Ketvirtadienį Seimas priėmė šio įstatymo pataisas, užtikrinančias efektyvesnę asmenų apsaugą nuo diskriminacijos lyties pagrindu, tikslesnę įstatymo atitiktį Europos Sąjungos teisei ir ES Teisingumo Teismo sprendimų įgyvendinimą.

Įstatymas papildytas nuostata, numatančia, kad turi būti užtikrintos vienodos sąlygos įsigyti prekes ir paslaugas bei jomis naudotis, nediskriminuojant asmenų dėl lyties, įskaitant mažiau palankų požiūrį į moteris dėl nėštumo ir gimdymo bei vaiko žindymo.

Priimtomis pataisomis patikslintas reglamentavimas nustatant moterų ir vyrų lygias teises pažeidžiančius prekių pardavėjo, gamintojo ar paslaugų teikėjo veiksmus.

Taip pat patikslintas diskriminuojančių skelbimų reglamentavimas, nustatant, kad skelbimuose priimti į darbą, valstybės tarnybą arba mokytis draudžiama nurodyti reikalavimus, suteikiančius pirmenybę vienai iš lyčių (išskyrus įstatyme numatytą atvejį), reikalauti iš darbo ieškančių asmenų informacijos apie jų šeiminę padėtį, amžių (išskyrus įstatyme numatytus atvejus), privatų gyvenimą ar šeimos planus.

Įgyvendinant ES Teisingumo Teismo sprendimą, atsisakyta nuostatos, leidžiančios taikyti išimtį dėl lyties apskaičiuojant išmokų dydžius socialinės apsaugos sistemose.

Pataisos priimtos už balsavus 56, prieš - 4, susilaikius 39 Seimo nariams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)