Pasiūlymą keisti išmokų vaikus auginantiems ir dirbantiems tėvams mokėjimo tvarką Seime užregistravo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

Tėvams, kurie pasirinktų gauti vaiko priežiūros išmoką ir trečiaisiais metais, būtų mokama 50 proc. jų atlyginimo. Tai, pasak parlamentaro, biudžetui kainuotų iki 20 mln. eurų.

Dabar tėvai gali rinktis - vienerius metus gauti 100 proc. buvusio atlyginimo pašalpą, o antraisiais metais jos negauti, arba pirmaisiais metais gauti 70 proc., antraisiais metais - 40 proc. buvusio uždarbio su galimybe grįžti į darbą.

R.Žemaitaitis sako, kad tėvams reikia ilgiau leisti pasilikti namuose dėl kelių priežasčių.

„Visų pirma, buvo duotas pažadas prieš rinkimus žmonėms - žadėjo tiek konservatoriai, tiek „valstiečiai“... Antras dalykas, kai moteris žino, kad gaus stabiliai išmoką, ji gali užsiimti vaiko auklėjimu, ypač Vilniuje, kur sudėtinga situacija su darželiais. Tikėjausi, kad paliks įsigalioti socialinį modelį, pagal kuri mamos, būtų turėjusios galimybę namuose dirbti ir užsidirbti“, - BNS teigė parlamentaras.

R.Žemaitaitis nemano, kad treji metai yra per ilgas laikas: „Jeigu nori susirasti auklę, yra sudėtinga. Ir jų kainos didelės. O žiūrėk paauginus vieną vaiką, susilaukiama ir kito“.

Seimas šią vasarą ketino grąžinti iki krizės mokėtą motinystės pašalpą: iki vaikui sueis vieneri metai - 100 proc. vieno iš tėvų uždarbio, o iki dvejų metų - 85 proc.