„Patikrinome mobilizacijos planą, ar mes jį realų turime. Planas iš tikrųjų veikia, ryšius patikrinome visus, kontaktinius asmenis, sukvietimą, patikslinome plane neatitikimus su realybe. Šios pratybos nebuvo tuščias reikalas, tikrai yra racionalaus grūdo šitoje vietoje, ir galėtume tikrai tokias avarijas suvaldyti, gyventojų saugumą galime užtikrinti, turime realius dalykus“, - BNS trečiadienį sakė Mobilizacijos valdymo grupei vadovavusi savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė.

Pagal pratybų scenarijų, Utenoje imituotos kelios skirtingos krizinės situacijos.

„Buvo neva naktį gautas pranešimas, kad 17 namų neturi vandens, didžiulė avarija. Po 12 val. pagal teisės aktus žmonėms privalome tiekti vandenį. „Utenos vandenys“ turi didelę cisterną, tai jie dalino tą vandenį, imitavo“, - pasakojo Z.Ringelevičienė.

Pratybose taip pat imituota šilumos avarija ir technikos paėmimas šiai problemai spręsti. Savivaldybės pastate praktikuotasi gaminti elektrą generatoriumi, nutrūkus įprastam tiekimui.

Dar vienas pratybų epizodas - įtartinų asmenų pasirodymas prie savivaldybės bei Klovinių užtvankos. Šių objektų apsauga buvo sustiprinta pasitelkus Šaulių sąjungą, saugos tarnybą, policijos pajėgas.

Pasak Z.Ringelevičienės, pagal pratybų scenarijų gyventojai vienoje parduotuvėje „Maxima“ kelias valandas negalėjo įsigyti visko, ko nori.

„Buvo ribojimas viename iš prekybos centrų maisto produktų įsigijimas, nes per mobilizaciją žmonės puola pirkti negendančių kruopų, degtukų, visų kitų dalykų. Viskas vyko labai realiai, uždangstė prekybos vietas, kad neimtų prekių“, - pasakojo savivaldybės atstovė.

„Nors galimybė prisijungti prie pratybų mums – nauja vertinga patirtis, vis tik šiandien jau galime drąsiai sakyti, kad pavojus mūsų neužkluptų nepasirengusių“, – „Maxima“ parduotuves valdančios bendrovės trečiadienį išplatintame pranešime cituojamas „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Anot jo, susiklosčius nepaprastajai padėčiai greičiausiai tektų atsisakyti savitarnos ir grįžti į laikmetį, kai dalis ar visi produktai iš lentynų buvo paduodami pardavėjų.

Trečiadienį Utenoje vykusios mobilizacijos pratybos - pirmosios Lietuvoje per šalies nepriklausomybės laikotarpį.

Mokymus organizavo Utenos rajono savivaldybės administracija kartu su Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos.