M.Mikaila: nejaučiau spaudimo pasitraukti

Iš pradžių M. Mikaila savo apsisprendimo komentuoti nepanoro ir siūlė visus klausimus užduoti ministrui. „Šito klausimo klauskite ministro. Sprendimą priima ministras“, - DELFI sakė M. Mikaila.

Vėliau trumpoje spaudos konferencijoje jis sakė nepatyręs spaudimo: "Niekas manęs nespaudė. Nei prieš metus, nei dabar. Nebuvo tų pokalbių ir raginimų atsistatydinti, tai yra mano asmeninis apsisprendimas."

Pareiškimą socialinės apsaugos ir darbo ministrui jis įteikė praėjusį penktadienį, o pirmadienį D. Jankauskas jį patenkino. Jo pareigas nuo gruodžio 21 d. laikinai eis dabartinė direktoriaus pavaduotoja Česlava Zabulėnienė.

„Kiekvienas žmogus yra laisvas priimti sprendimus. Šis prašymas – tai asmeninis M. Mikailos apsisprendimas. Jo prašymą patenkinau“, – ministerijos pranešime spaudai cituojamas D. Jankauskas.

Prezidentė: seniai reikėjo atsistatydinti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tvirtina, jog "Sodros" direktoriui M. Mikailai jau seniai reikėjo atsistatydinti iš pareigų.

Pirmadienį žurnalistams ji sakė M.Mikailos atsistatydinimą vertinanti "labai teigiamai".

"Todėl, kad jam tą padaryti reikėjo labai seniai", - pabrėžė šalies vadovė.

Premjeras:  naudingas sprendimas

Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį naudingu pavadino Mindaugo Mikailos atsistatydinimą iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ("Sodros") direktoriaus pareigų.

Po Vyriausybės pasitarimo premjeras žurnalistams sakė nežinantis M.Mikailos pasitraukimo priežasčių, tačiau pažymėjo, kad Ministrų kabinetas tikriausiai patenkins M.Mikailos atsistatydinimo pareiškimą.

"Tokie pasikeitimai, man atrodo, yra naudingi. Reikia šviežesnių minčių, idėjų. "Sodros" problemos yra žinomos. Viešai buvo išsakyta kai kurių nuogąstavimų dėl nevisiškai skaidrių viešųjų pirkimų. Tai irgi yra svarstoma. Manau, į naujus metus "Sodros" sistemoje ateisime su geromis permainomis", - sakė A.Kubilius.

Paklaustas, kas galėtų pakeisti M.Mikailą "Sodros" vadovo poste, premjeras atsakė: "Tikrai surasime".

Užsitraukė nemalonę

52 metų M.Mikaila "Sodrai" vadovavo nuo 2003 metų liepos pabaigos. Iš "Sodros" atsistatydinantis jos vadovas 1993-1994 metais dirbo socialinės apsaugos ir darbo ministru.

„Sodros“ vadovo pareigas M. Mikaila užėmė nuo 2003 m., prieš tai jis dirbo Vidaus reikalų ministerijoje (VRM), iš pradžių užėmė departamento direktoriaus, vėliau valstybės sekretoriaus pareigas.

M. Mikaila ilgą laiką dirbo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM): 1990-1993 m. jis buvo ministerijos skyriaus viršininko pavaduotojas, 1993-1994 m. socialinės apsaugos ir darbo ministro pavaduotojas.

1994-1996 m. socialdemokrato Adolfas Šleževičius Vyriausybėje M. Mikaila ėjo socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas.

Pastaruoju metu M. Mikaila buvo užsitraukęs nemalonę dėl kompiuterių pirkimo neskelbtinų derybų būdu. Ūkio ministras Dainius Kreivys lapkričio pabaigoje kreipėsi į premjerą Andrių Kubilių ir socialinės apsaugos ir darbo ministrą D. Jankauską, kad „šie įpareigotų Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) nubausti „Sodros“ vadovus ir visus su tuo susijusius VPT narius už grubius viešųjų pirkimų pažeidimus“.

D. Kreivio duomenimis, už beveik 4 mln. Lt neskelbtinų derybų būdu pirko 1000 kompiuterių. Ūkio ministras sako, kad šį pirkimą VPT pareikalavo stabdyti, tačiau „Sodra“ kompiuterius vis tiek nupirko. Jo duomenimis, kompiuterių pirkimo neskaidrumą esą patvirtina šiemet atliktas „Sodros“ veiklos ir finansų auditas.

Pats M. Mikaila kaltinimus neskaidriu kompiuterių pirkimu atmeta.