• VSD vadovas nebijo Kikališvilio grasinimų

    Pamatęs Prezidentūros spaudos konferencijų salėje susirinkusį didelį būrį žurnalistų, tarp kurių buvo ir keliolika prezidento patarėjų, referentų ir kitų Prezidentūros darbuotojų, M.Laurinkus garsiai demonstratyviai atsiduso.

    M.Laurinkus, prieš savaitę Seime pareiškęs, kad dalis prezidentui skirtos slaptos saugumo informacijos pasiekdavo ir nusikalstamo pasaulio atstovus, žurnalistams teigė, kad su prezidentu jie sutarę, kaip keisis informacija, tačiau detaliau bendradarbiavimo mechanizmų nepaaiškino.

    VSD vadovas patvirtino, kad tam tikrą laiką bendradarbiavimo su Prezidentūra nebuvo, tačiau jį norima atnaujinti.

    M.Laurinkus pažymėjo, kad saugumui "sukėlė įtarimų, kokiu būdu tam tikra dalis informacijos atsidurdavo tų žmonių ratuose, kurie yra tyrimo objektai ir kuriems nėra skirta ta informacija".

    "Tai irgi yra tyrimo dalykas", - sakė VSD vadovas.

    Paklaustas, ar suspendavus prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Remigijaus Ačo įgaliojimus, nebeliko kliūčių bendradarbiauti su Prezidentūra, M.Laurinkus teigė, kad "tam tikras barjeras susidaręs buvo".

    "Jis objektyviai buvo kilęs, dabar jo kaip ir nėra. Manau, kad viskas gali vykti normaliai ir tvarkingai", - kalbėjo M.Laurinkus. Paklaustas, ar pasitiki prezidentu teikdamas slaptą informaciją, M.Laurinkus lakoniškai atsakė "pasitikiu".

    M.Laurinkus pakartojo prieš savaitę Seime išdėstytą poziciją, kad nei Valstybės saugumo departamentas, nei jis asmeniškai prezidentui neturi "ne tik kaltinimų, bet nei jokių įtarimų, ar kokių nors spėliojimų". "Kalbama apie tam tikrus išsiaiškinti reikalingus dalykus. Niekam kaltinimų dar nėra", - sakė M.Laurinkus.

    Anot jo, "yra sankcijos, atliekamos kratos vienos kompanijos atžvilgiu". Jis turėjo galvoje verslininko, prezidento rinkimų kampanijos finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo vadovaujamą bendrovę "Avia Baltika".

    M.Laurinkus teigė kol kas nežinąs, kas žurnalistams perdavė slaptą VSD pažymą, kuri buvo išspausdinta specialiame dienraščio "Respublika" priede, tačiau atliekamas tyrimas. "Kad aš žinočiau", - atsiduso M.Laurinkus.

    VSD pradėjo tyrimą, kuriuo siekia nustatyti, kas žiniasklaidai perdavė slaptą VSD pažymą, kurioje aprašomi galimi prezidento aplinkos ryšiai su tarptautiniais nusikaltėliais. Vėliau saugumas išslaptino šią pažymą.

    Prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas teigė, kad bus rengiami reguliarūs prezidento ir VSD vadovo susitikimai, per kuriuos prezidentui ir bus pateikta slapta medžiaga.

    Skandalas dėl galimų prezidento aplinkos ryšių su nusikaltėliais ir jų bandymo daryti įtaką Prezidentūros veiklai kilo spalio pabaigoje, paskelbus VSD pažymą apie tai ir kai kurių telefoninių pokalbių įrašus.

    Specialiai sudaryta parlamentinė laikinoji tyrimo komisija tiria galimų grėsmių nacionaliniam saugumui pagrįstumą, o Generalinė prokuratūra - bylą dėl grasinimų prezidentui.

    Įtariama, kad šį pavasarį R.Pakso rinkimų kampanijos finansinis rėmėjas verslininkas Jurijus Borisovas, šantažuodamas ir veikdamas tiesiogiai bei per prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimais Remigijų Ačą ir verslininką Algirdą Drakšą, siekė oficialaus posto Prezidentūroje.

    Be to, Generalinei prokuratūrai perduotoje VSD pažymoje aprašomi J.Borisovo vadovaujamos sraigtasparnių remonto bendrovės "Avia Baltika" padalinio ryšiai su Sudanu, pažeidžiantys tarptautinius ginklų ir strateginių prekių eksporto terorizmą remiančioms šalims draudimus.

    VSD vadovas nebijo Kikališvilio grasinimų

    Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus pareiškė, kad sprendimas uždrausti prieštaringai vertinamam Rusijos verslininkui Anzoriui Aksentjevui-Kikališviliui atvykti į Lietuvą buvo pagrįstas ir leido suprasti nebijąs jo grasinimų susidoroti.

    "Niekas čia, Lietuvoje, niekam nepagrasins", - pasakė M.Laurinkus pirmadienį žurnalistams, komentuodamas A.Aksentjevo-Kikališvilio pasisakymus.

    Lietuvos žiniasklaida pastarosiomis dienomis rodė ir citavo Rusijoje veikiančios asociacijos "XXI vek" vadovo A.Aksentjevo-Kikališvilio pareiškimus, esą jis paduos į teismą M.Laurinkų, pateikusį visuomenei informaciją apie įtartinus minėtojo Rusijos piliečio ryšius Vilniuje.

    A.Aksentjevas-Kikališvilis vadino M.Laurinkų "sąmokslinininku" ir sakė, esą jam vieta kalėjime.

    Be to, VSD slapta įrašytuose pokalbiuose girdima, kaip, kalbėdamas su Vilniuje gyvenančia stomatologe Renata Smailyte, A.Aksentjevas-Kikališvilis daro keistas užuominas apie M.Laurinkaus sutikimą Ispanijoje, kurios palieka grasinimų susidoroti įspūdį.

    Po šių duomenų paviešinimo M.Laurinkui buvo pasiūlyta skirti apsaugą, tačiau saugumo vadovas jos atsisakė. M.Laurinkus iki įsiplieskiant skandalui dėl kai kurių prezidento aplinkos atstovų galimų ryšių su nusikaltėliais ruošėsi ambasadoriauti Ispanijoje.

    Maskvoje nuolat gyvenantis A.Aksentjevas-Kikališvilis, remiantis VSD informacija, neseniai neteko teisės atvykti į Lietuvą, kur turi draugę ir dukterį su ja.

    VSD pažymoje, be kita ko, teigiama, kad A.Aksentjevui-Kikališvili priklausančiame bute Vilniuje lankėsi ir prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Remigijus Ačas, kurios įgaliojimai dabar laikinai sustabdyti, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Algimantas Songaila, Seimo narys liberaldemokratas Egidijus Skarbalius, Pagėgių meras liberaldemokratas Kęstas Komskis.

    Su Rusijos nusikalstamu pasauliu siejamas A.Aksentjevas -Kikališvilis, anot dokumento, turi interesų Lietuvoje vykstančiuose privatizavimo procesuose bei palaiko ryšius su Lietuvos nusikalstamomis grupuotėmis.