;s dėmesio nesulaukę protestuotojai ketina patys nusiųsti savo atstovus į Vyriausybę, kurie pristatys rezoliuciją, reikalaujančia neįvesti kasos aparatų.

Turgininkai nesiruošia nusileisti - grasina bado streiku. Jie žada badauti prie Seimo, o jei ir tai neduos rezultatų – prie Europos Parlamento Briuselyje.

D. Grybauskaitė parėmė Vyriausybės sprendimą

Mitingo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pas save priėmusi premjerą Andrių Kubilių. Po susitikimo šalies vadovė spaudos konferencijoje parėmė Vyriausybės sprendimą įvesti kasos aparatus.

„Esu už šešėlinės ekonomikos mažinimą, už skaidrumą, tai turi būti privaloma visiems verslams, kaip ir visiems piliečiams mokėti mokesčius, laikytis sąlygų, ir nebeginti vienų, kitų visuomenės sluoksnių sąskaita“, - D. Grybauskaitė.

„Tai pozicija, kurią vyriausybė prisiekė įgyvendinti, būdama atvira diskusijos su sąlyga, kad diskusijos turi vesti į tai, kad šešėlinė ekonomika su neapskaitomomis pajamomis turi mažėti, to siekiama bandant suprasti ir smulkiųjų prekybininkų poziciją. (...) Niekada nesutiksime su pozicija, kad apskaita, naudojant tikslesnes, geresnes priemones, kenkia verslui“, - ją papildė A.Kubilius.

Prižiūrėjo pareigūnų desantas

Viešąją tvarką mitingo metu palaikė apie 600 policijos pareigūnų.
Nuo pat ryto Seimas buvo tveriamas metaline tvora, aplinkinės gatvės ir mitingo aikštė knibždėte knibždėjo uniformuotų policijos pareigūnų ir jų tarnybinių automobilių, patruliavo raitoji policija.

Ties Seimo rūmais buvo uždaryta Goštauto gatvės atkarpa, policija tikrino mitingo aikštės link judėjusius įtartinus asmenis. Šalia mitingo aikštės reaguoti buvo pasiruošę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

„Turguose milijonų nėra“

Susirinkę protestuotojai mojavo plakatais su užrašais: „Valdžios vyrai, turguose milijonų neieškokite, čia jų nėra“, „Palik ramybėje verslininkus, nedidink bedarbių, gražink Lietuvos jaunimą, bijok bent Dievo“, „Krizė! Kabinkimės už rankų, o ne už kasos aparatų“, „Konservatoriai – Lietuvos nelaimė“, „Kubiliau, lauk iš valdžios“, „K.Starkevičius=mėsininkų klanas=kasos aparatai“, „Kiekvienam seimūnui po kasos aparatą“.

Minioje buvo pilna vėliavų, nurodančių miestus ar organizacijas, plevėsavo ir partijų simbolika. Tarp mitinguotojų - ir valdžios užribyje esančių neparlamentinių partijų atstovų su Socialistinio liaudies fronto ir Naujosios sąjungos simbolika.

Žmonės mitinge elgėsi ramiai, klausėsi jiems rėžiamų kalbų, kurias palydėjo gana santūriais palaikymo šūksniais.

Mitinguojantys smulkieji verslininkai bėrė kaltinimus, kad Vyriausybė nesitarė su jais dėl kasos aparatų įvedimo, sako, jog tai yra sąmokslas su didžiaisiais prekybininkais.

Kai kurie tikino, kad jei kasos aparatai bus įvesti, jie nutrauks prekybą turguje ir stos į bedarbių gretas, nes nepakaks lėšų tinkamai tvarkyti apskaitą, samdyti buhalterę ir pan.

Dalis protestuotojų atėjo pasipiktinti ne kasos aparatų įvedimu, o ketinimais mažinti skaičių veiklų, leidžiamų vykdyti su verslo liudijimu.

Mitinge buvo pastebima ne tik turgaus prekeivių, bet ir juos palaikyti atvykusių šeimos narių, buvo ir tiesiog žioplinėjančių žiūrovų.

Protestuotojams kalbėjo Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė.

Po jos savo eilės tarti žodį laukė opozicinių partijų atstovai. Iš parlamentinių partijų su mitinguotojais kalbėtis atėjo opozicijos lyderis, socialdemokratas Algirdas Butkevičius ir jo partietis Juozas Olekas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijai Seime priklausantis Petras Gražulis. Iš neparlamentinių partijų pas mitinguotojus atvyko Lietuvos liaudies partijos pirmininkė Kazimira Prunskienė ir Socialistinio liaudies fronto vedlys Algirdas Paleckis.

Vienu metu ant scenos išsirikiavo „šešėlinė Vyriausybė“ – tai buvo protestuotojai su Vyriausybę pašiepiančiais plakatais, kuriuose premjeras Andrius Kubilius ir už sprendimus labiausiai atsakingi ministrai buvo vaizduojami kaip kiaulės.

Daugiausiai karčių žodžių iš protestuotojų lūpų ir plakatų gavo konservatoriai, o į mitingą atėję opozicijos atstovai turėjo geras sąlygas pasireikšti, jų kalbos buvo palydimos plojimais.

„Mes norime valdžią pakeisti, ne tik kasos aparatus“

„Jei sugenda kasos aparatas, mes jau negalime prekiauti išpjaustyta mėsa, tai kas paims tą produkciją ir nupirks? Mokesčiai? Pas mus nėra sąlygų prekiauti su kasos aparatu“,- nerimavo turgaus prekiautojas iš Klaipėdos, laikantis plakatą su kritika žemės ūkio ministrui K. Starkevičiui dėl didelio palankumo didmenininkams.

Turgaus prekeiviai iš Skuodo žadėjo neįsigyti kasos aparatų ir vėliau eiti į Darbo biržą.

„To ir atvažiavome, nes tikimės, kad mitingas ką nors pakeis. Mes per toli gyvename“,- kalbėjo mėsos ir žuvies prekiautojai iš Skuodo. Jie žada registruotis bedarbiais Darbo biržoje, nes prekyba su kasos aparatu atims dalį jų pajamų.

„Mes norime valdžią pakeisti, ne tik kasos aparatus. Mes ne tik mėsininkams, čia mus nori visus sužlugdyti! Mums tai kainuos labai brangiai – samdyti buhalterę, bus mokoma už aparatą, mokėti „Sodrai“, padidėja mokesčiai. Jie dabar tik mėsininkams įvedė, bet paskui įves visiems prekiautojams. A.Kubiliaus tokia taktika – skaldyk ir valdyk“, - piktinosi prekybininkės atvykusios į mitingą palaikyti prekiautojų mėsa.

Jos pačios sakė nėra tiksliai pasiskaičiavusios, kiek joms kainos ši naujovė, nes dar nėra tiksliai nurodyti visi reikalavimai.

„Ar bobutė, prekiaudama savo megztomis kojinėmis, nusipirks kasos aparatą? O aš ar galėsiu parduoti savo sodo obuolius?“,- piktinosi kitos mitinguotojos.

„Pirmiausi įves mėsininkams, jeigu šitie nekariaus, paskui po poros mėnesių įves mums visiems!“- baiminosi susisirinkusieji.

„Čia yra ir kitų, ne tik turgaus atstovų. Seime svarstomas ketinimas naikinti verslo liudijimas bus dar baisiau, nei kasos aparatai. Nes kai kuriems žmonėms kurti įmones,daryti apskaitą bus per sunku“, - DELFI sakė turgaus prekeivis Algis iš Panevėžio.

Ji sako prie savo palapinės vienu metu sulaukiantis apie 30 susidomėjusių prekėmis. Tokiu atveju jam reiktų samdyti dar vieną žmogų, kuris dirbtų su kasos aparatu. Prekiautojas siūlo vietoje kasos aparatų visiems turgaus prekiautojams įvesti privalomus verslo liudijimus. „Jei kiekvienas verslo liudijimą įsigytų sąžiningai, manau, užtektų tų pinigėlių“.

Anot jo, pirmiausia ši tvarka bus naudinga oligarchams, o ne smulkiesiems verslininkams, patiems susikūrusiems darbo vietas.

„Aš tai, pavyzdžiui, čia ne konkrečiai dėl kasos apartų. Noriu pažiūrėti, ar A.Kubilius išeis susitikti su tauta, ar užteks jam jėgų tyčiotis iš tautos. Nes tokias keistas problemas sprendžia, kaip kasos aparatai, tų problemų yra daug daugiau“, - savo tikslų neslėpė Juozu prisistatęs vyriškis.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė pradėdama mitingą teigė, kad vyriausybė kitu žingsniu nusiteikusi sunaikinti verslo liudijimus.

„Premjero Andriaus Kubiliaus vyriausybė jau antrą kartą užsimojo vėzdu prieš smulkųjį verslą, užsimojo prieš žmones, susikūrusius darbo vietas, nestovinčius su ištiesta ranka ilgose pašalpų gavėjų gretose. Tai išankstinis, suplanuotas konservatorių nusistatymas prieš individualios iniciatyvos išliką Lietuvoje“, - kalbėjo Z.Sorokienė.

Mitinguotojai vyriausybei šaukė „gėda“ ir „vagys“ už neva grubiai ir vienašališkai nutrauką dialogą su smulkiųjų verslininkų asociaciją bei sprendimą įvesti kasos aparatus.

Anot Z.Sorokienės, šį sprendimą smulkieji vienareikšmiškai vertina kaip suokalbį su didžiuoju verslu ir bandymus monopolizuoti rinką.

Vyriausybės atstovai su protestuotojais nesusitiko

Penktadienį premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad Vyriausybė principingai laikysis savo priimtų sprendimų dėl patvirtintos privalomos tvarkos – nuo šių metų gegužės 1d. dengtose turgavietėse maisto produktais prekiaujantys prekybininkai turės naudoti kasos aparatus.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra teigusi, kad mitingą rengianti asociacija siūlymo svarstyme konstruktyviai dalyvauti nepanoro - siūlymų ir įžvalgų dėl kasos aparatų įvedimo sąlygų neteikė.

Niekas iš Vyriausybės atstovų ateiti pasikalbėti su mitinguojančiais neplanavo.

„Ne, mes viską jau pasakėme, viskas iškalbėta civilizuotais būdais. Tikrai neis. Vyriausybė savo poziciją yra išsakiusi oficialiu pareiškimu penktadienį, kurį išplatino, ir niekas nuo to laiko nepasikeitė – nei mes sulaukėme naujų logiškų argumentų, kodėl to nereikėtų daryti, nei manome, kad tai blogas sprendimas“, - DELFI teigė premjero Andriaus Kubiliaus atstovė spaudai Jarda Paukštienė, pasiteiravus, ar į mitingą bus siunčiamas koks nors Vyriausybės atstovas.

Kad prekeiviai įsigytų kasos aparatus, numatyta skirti 3 mln. Lt kompensacijų. Lietuvoje šiuo metu yra 108 turgavietės su dengtais paviljonais.

Per metus tikisi surinkti daugiau nei 60 mln. Lt

Finansų ministerija skaičiuoja, kad įpareogojus nusipirkti kasos aparatus dengtose turgavietėse, gali padaugėti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojų, kurie valstybės biudžetą per metus papildytų 60 mln. Lt. PVM mokėtoju tampama per metus turint didesnę nei 100 tūkst. Lt apyvartą.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė atkreipė dėmesį, kad toje pačioje vietoje prekiaujant su kasos aparatu ir be jo, mėnesio apyvarta skiriasi nuo trijų iki šešių kartų.

"Aš nežinau, kodėl taip yra. Ar taip yra todėl, kad žmonės, kurie prekiauja be kasos aparato, deklaruoja ne visą apyvartą, ar todėl, kad tie žmonės, kurie dirba su kasos aparatu, prekiauja sėkmingiau ir dėl to turi daugiau klientų ir didesnę apyvartą. Man sunku atsakyti, tačiau skaičių skirtumas yra iškalbingas", - pirmadienį žurnalistams sakė ji.

Taip pat finansų ministrė sakė, kad tiems žmonėms, kurie sąžiningai deklaruoja savo pajamas, ir dirbant su kasos aparatu papildomų mokesčių mokėti nereikės.


Pirmadienį 20.25 val. BTV laidoje "Karštas vakaras" - finansų ministrė Ingrida Šimonytė, ekonomistė Aušra Maldeikienė, Seimo nariai - Kęstutis Daukšys ir Algirdas Butkevičius, smulkiųjų verslininkų atstovai.