Pro debesis švystelėjusi saulė jų priviliojo kelis šimtus. Visi jie nešėsi raudonus gvazdikus, tulpes, dažnas jų atlape segėjo rudai-juodą Georgijaus juostelę, vienas kitas net su Rusijos Federacijos vėliavos spalvų juostelėmis. Tarp susirinkusiųjų šmėsčiojo Sovietų sąjungos pasieniečių uniformas vilkinčių vyriškių, taip pat sovietine simbolika pasipuošusių moterų.

Stačiatikių šventikai sugiedojo giesmę už žuvusiuosius, jiems pritarė ir musulmonų dvasininkas. Po religinės ceremonijos prasidėjo šventinis minėjimas. Vaikai dainavo herojines dainas, Antihitlerinės koalicijos veteranų sąjungos atstovas perpasakojo sovietiniuose vadovėliuose parašytą istoriją, pasveikino susirinkusiuosius su švente ir išvardino per pastaruosius metus Anapilin iškeliavusių veteranų pavardes. Beje, jauniausiam gyvam veteranui šiuo metu apie 90 metų.

Rusijos Federacijos generalinis konsulas Klaipėdoje Aleksandras Gračiovas pasveikinęs susirinkusiuosius su švente be kita ko pridūrė: „Rusija niekuomet nedalino pergalės į savą ir svetimą. Mes dėkingi antihitlerinės koalicijos sąjungininkams, visiems kurie petys petin kovojo su nacistine kariuomene. Tačiau karo aidams blėstant nacistinio viruso vakcina, sukurta Niurnbergo tribunole, silpsta. Kai kuriose šalyse, taip pat ir Europos, atgimsta nacistinių idėjų ir vertybių propaganda, galvas kelia nacionalradikalai. Dažnėja bandymų falsifikuoti istoriją, fašistiniai budeliai sulyginami su tais, kurie išgelbėjo Europos tautas. Tokių veiksmų tikslas – akivaizdus.

Pasėti istorines-politines fobijas, kiršinti šalis ir tautas. Kelią rūpestį kai kuriose Europos šalyse, taip pat ir Ukrainoje, pradėta memorialų, skirtų įamžinti didvyrius išvaduotojus, niekinimas ir naikinimas. Tokiomis nelengvomis sąlygomis mes, didvyrių-išvaduotojų palikuonys, turime padaryti viską, kad nebūtų bandoma perrašyti Antrojo pasaulinio karo istorijos. Svarbu perteikti savo vaikams ir anūkams dėkingumą tai kartai, kuri paaukojo didžiajai pergalei milijonus gyvybių“, - kalbėjo A. Gračiovas.

V. Titovas pasigenda mero

Lietuvos rusų sąjungai atstovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Viačeslavas Titovas jau kelintus metus iš savo kalboje žadėjo tęsti gegužės 9-osios minėjimą. Pasveikinęs veteranus ir išreiškęs susižavėjimą jų žygdarbiu V. Titovas rusiškai sakė: „Mieli veteranai, linkiu jums tvirtos sveikatos, taikaus dangaus jums ir jūsų artimiesiems. Mieli veteranai, mūsų venomis teka jūsų kraujas. Karių-nugalėtojų kraujas. Todėl mes kaip šventėme gegužės devintosios šventę, taip ir švęsime. Su didžiosios pergalės diena, ura!“

Tas pats V. Titovas prieš dvi savaites vykusiame Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje atstovaujantis jau prisipažino pasigedęs gegužės 9-osios renginiuose paties mero Vytauto Grubliausko. Išklausęs mero ataskaitą V. Titovas pateikė tokį klausimą (kalba netaisyta): „Čia toks klausimas, kurį uždavė klaipėdiečiai. Kaip žinoma, meras visų klaipėdiečių, ne tik vieno dalių. Klausimas toks. Kodėl jūs gegužės 9 nedalyvaujate mitinge pergalė diena? Aš manau, keturis metus. Čia kaip, jūsų didelio užimtumo, antra, principinga pozicija, trečia, arba jūs bijote savo liberalinio rinkėjo? Ar ketvirta varianta? Čia ne tik mano, čia daug klaipėdiečių šitą klausimą davė“, - laužyta lietuvių kalba klausė V. Titovas.

V. Grubliauskas į tai atsakė, kad jis mini gegužės 8-ąją: „Aš asmeniškai labiau švenčiu gegužės 8-ąją. Kada Europa švenčia išlaisvinimo dieną. Tačiau jokiu būdu nenuvertinu ir gegužės 9-osios, kaip šventės, kurią švenčia rusakalbių bendruomenė. Tam jie turi pilną teisę. Tai jie daro tradiciškai ir visuomet gauna reikiamus leidimus.

Sutikite, kad būnant meru viename asmenyje tikrai neįmanoma būti vienu metu daugelyje vietų. Turiu pavaduotojus, turiu atstovą. Manyčiau, jei nebūtų jokio savivaldybės atstovo, tai galbūt būtų galima vertinti taip, kaip jūs vertinate. Tačiau to nereikėtų jokiu būdu vertinti, kaip bendruomenės ignoravimą. Tačiau šita data turi tam tikrą dviprasmišką vertinimą, mano manymu. Pasaulio pergalę prieš fašizmą aš asmeniškai miniu gegužės 8-ąją. Bet nesmerkiu ir tų, kurie šią šventę žymi sekančią dieną“, - vengdamas aštrių kampų išsisuko V. Grubliauskas.

Šiandieniniame mitinge Klaipėdos miesto savivaldybei atstovavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas.