Mišių pabaigoje nuskambėjo choro atliekama daina „Tai gražiai mane augino...“ pagal J. Marcinkevičiaus eiles. Kartu su choru dainą traukė ir nemaža dalis arkikatedroje buvusių tikinčiųjų, jų skruostais ritosi ašaros.

A.J.Bačkis kvietė prašyti užtarimo mirusiajam ir gyviesiems

Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas A. J. Bačkis tikinčiuosius bendroje maldoje kvietė prašyti užtarimo mirusiajam ir gyviesiems - kad jų širdys būtų paguostos, nuramintos dieviškosios meilės galia. Kardinolas kalbėjo, kad tik tikėjimas atveria duris į laimę amžinybėje, suburia žmones į Bažnyčią, kuri – amžinojo gyvenimo pradžia.

Pasak A. J. Bačkio, tik tikėjimas suteikia prasmę bažnytinėms laidojimo apeigoms. „Be tikėjimo bažnytinės apeigos yra tuščias dalykas, nesuprantama ceremonija, ne tik nepagerbianti mirusiojo, bet ir pažeidžianti jo žmogiškąjį orumą bei laisvą apsisprendimą, kurio paiso Dievas ir įsako gerbti Bažnyčia“, - sakė Jo Eminencija.

Kardinolas sakė, kad artimiesiems atsisveikinimas su mylimu žmogumi – didelis išbandymas, tačiau nėra didesnės paguodos kaip žinia, kad meilė lieka, ji amžina, o gyvenimas šiapus ir anapus mirties tęsiasi. A. J. Bačkis akcentavo, kad viskas, kas gražaus ir kilnaus šioje žemėje, kyla iš meilės, meilė mus išlydi iš šios žemės ir pasitinka amžinybėje.

„Žmonių meilė J. Marcinkevičiaus poezijai byloja, kad jo kūryba ypatingai atitiko jautimo būdą ir mąstymo kryptį daugelio tų, kurie drauge Lietuvoje išgyveno baugius pokario, pilkus vėlesnio sovietmečio ir viltingus atgimimo metus. Šiomis dienomis girdėjome ne vieną liudijimą, kad talentingi poeto žodžiai apie nykstantį senąjį kaimą, lietuvių kalbą, pastangas atrasti autentiško gyvenimo pagrindus kėlė ūpą ir teikė paguodą“, - pamokslo metu sakė A. J. Bačkis.

Amžinybėn lydės Katedros varpų dūžiais ir prezidentės kalba

Nuo 8 val. iki 13 val. visuomenė gali atsisveikinti su šalia arkikatedros esančioje Lietuvos mokslų akademijoje pašarvotu velioniu. Susirinkusius žmones kariai vaišina karšta arbata.

11-13 val. paskutinį sudie J. Marcinkevičiui tars žymūs kultūros ir visuomenės veikėjai, aktoriai skaitys poeto eilėraščius.

14 val. skambant Vilniaus Arkikatedros varpinės varpams, laidotuvių procesija pajudės į Antakalnio kapines. Laidotuvės numatytos 15 val, čia atsisveikinimo kalbą sakys prezidentė Dalia Grybauskaitė, literatūros kritikas Valentinas Sventickas. 

J. Marcinkevičiaus karstas bus uždengtas valstybine vėliava, kuri bus sulankstyta ir perduota velionio artimiesiems.

Laidojimo ceremonijos metu skambės giesmė „Marija Marija“ bei chorinės dainos pagal J. Marcinkevičiaus eiles. Pabaigoje nuskambės Lietuvos Respublikos himnas.

Nuo penktadienio ryto Lietuvoje paskelbtas iki šeštadienio 22 valandos truksiantis dviejų dienų gedulas, todėl valstybinėse įstaigose 1/3 nuleidžiamos vėliavos, o kitaip tvirtinamos vėliavos – su gedulo kaspinais. Rekomenduojama susilaikyti nuo pramoginių renginių.

DELFI primena, kad J. Marcinkevičius Anapilin išėjo trečiadienį, Vasario 16-ąją. Poetas mirė ligoninėje, kur gydytas nuo gruodžio 7-osios, kai savo namų laiptinėje per nelaimingą atsitikimą patyrė sunkią galvos smegenų traumą ir kaklo slankstelio lūžį.