„Žinių radijo“ administratorė-personalo vadybininkė Elona Maslauskienė DELFI sakė, kad parlamentaras mirė prieš laidą, apie 12 val.

DELFI žiniomis, Raigardo Musnicko laidoje turėjęs dalyvauti parlamentaras sukniubo likus minutei iki eterio. Atvykę reanimatologai J. Veselkos nebeatgaivino.

Partijos „Tvarka ir teisingumas" pirmininkas Rolandas Paksas sakė esąs informuotas, kad J.Veselka mirė patyręs širdies smūgį.

Laidos redaktorius: nelaimė buvo labai staigi ir netikėta

Žinių radijo laidų redaktorius Skirmantas Malinauskas žurnalistams sakė, kad nelaimė buvo labai staigi ir netikėta. Anot jo, dėl sveikatos iki tol nesiskundęs partijos „Tvarka ir teisingumas" atstovas J.Veselka susmuko radijo studijoje pirmadienio vidurdienį, tik prasidėjus laidai „Prie pietų stalo", į kurią jis atvyko pėsčiomis.

„Šiandien 12 valandą velionis Seimo narys J. Veselka turėjo dalyvauti mūsų laidoje ir tiesiog atvyko į studiją, viskas buvo gerai, sveikata nesiskundė, ir pakilus į studiją, likus iki eterio galbūt minutei, velionis pasijuto blogai ir susmuko kėdėje. Buvo nedelsiant iškviesta greitoji pagalba, ji atvyko pakankamai greitai. Buvo bandoma padaryti viską, kad išgelbėtų gyvybę, bet mums patiems tai labai netikėta, ir akivaizdu, kad medikai čia padėti irgi nebegalėjo", - kalbėjo S.Malinauskas.

Jo teigimu, medikai atvyko maždaug po 15 minučių. Patys medikai įvykio vietoje žurnalistams sakė 69 metų parlamentarą gaivinę maždaug pusvalandį, bet nesėkmingai. Jie teigė buvę iškviesti dėl to, kad J.Veselka prarado sąmonę. Mirties priežasčių komentuoti kol kas sakė negalintys.

Apie 13 val. „Žinių radijas" jau informavo ir artimuosius, ir visuomenę apie parlamentaro mirtį, į radijo patalpas atvyko ir policija.

„Artimieji buvo informuoti nedelsiant, taip pat kaip ir velionio bendražygiai. Taip pat patys stengėmės, kol nebuvo medikų, suteikti visą įmanomą pagalbą, kiek tai buvo įmanoma", - teigė S.Malinauskas.

„Tai buvo labai netikėta, tai įvyko pokalbio metu, ir tikrai tai buvo tiesiog sekundės reikalas - labai netikėta ir staigi mirtis", - sakė jis.

R.Musnickas: Seimo narys netikėtai sukniubo ir nukrito

Laidos „Pietų stalas“ vedėjas R. Musnickas DELFI pasakojo, kad prieš laidą J. Velseka atrodė besijaučiantis gerai, pėsčias atžygiavo per Gedimino prospektą iki „Žinių radijo“ būstinės Smetonos gatvėje.

„Nieko absoliučiai, jokių ženklų. Atėjo jis normaliai, per prospektą atžygiavo energingai, taukšt taukšt užšokavo laiptais, atsisėdo, mes dar šnekėjomės geras dešimt minučių su juo - ir maždaug iki eterio likus minutei, sakau: „Va, grįžai iš Gruzijos, tai pradėsime nuo „gamardžoba“. Ir tik pasakiau, jis tik šlept į stalą ir nukrito nuo kėdės. Galvojau, kad norėjo pasitaisyti kėdę patogiau, o pasirodo, jis sukniubo ir nukrito“, - pasakojo R. Musnickas.

Pasak žurnalisto, Seimo narį bandyta ilgai gaivinti, bet visos pastangos buvo veltui.

A.Butkevičius: J.Veselka mokėjo ekonominius dalykus paaiškinti suprantama kalba

Pirmadienį netikėtai miręs 69 metų Seimo narys J. Veselka buvo geras ekonomistas, o sudėtingus ekonominius dalykus jis mokėdavo paaiškinti suprantama kalba, sako paskirtasis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

"Norėčiau pareikšti nuoširdžiausią užuojautą žmonai, šeimai, artimiesiems dėl tokios netikėtos Juliaus Veselkos mirties. Jis kaip žmogus ir politikas labai stipriai pasižymėjo ekonominėmis žiniomis, yra buvęs ekonomikos ministras", - pirmadienį žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jam imponavo kolegos sugebėjimas paprastai paaiškinti sudėtingus ekonominius dalykus.

"Jis visą laiką mokėdavo žmonėms ekonomius dalykus paaiškinti paprasta, suprantama kalba. Jo paaiškinimai būdavo suprantami net paprastam kaimo žmogui, jau nekalbant apie inteligentus, mokslininkus, kitus žmones", - tvirtino A.Butkevičius.

R.Paksas: J.Veselka buvo žmogiškas politikas

Partijos „Tvarka ir teisingumas" pirmininkas europarlamentaras R. Paksas sako, kad pirmadienį miręs jo partijos kolega parlamentaras J. Veselka buvo kompetentingas ekonomistas, žmogiškas politikas.

„Manau, kad ne tik partija, bet visas Seimas neteko labai perspektyvaus, šviesaus politiko, ekonomisto, patyrusio specialisto. Jis buvo numatytas Ekonomikos komiteto pirmininku, tas patvirtinimas jau būtų buvęs, bet tuo metu paties Juliaus Veselkos nebuvo Lietuvoje, jis buvo komandiruotėje. Bet valdančioji koalicija buvo sutarusi, kad vieno iš svarbiausių komitetų pirmininko postas numatytas J. Veselkai", - BNS dėstė R.Paksas.

Seimas praėjusią savaitę išrinko daugelio Seimo komitetų pirmininkus, tačiau balsavimas dėl Ekonomikos komiteto pirmininko buvo atidėtas, nes į šį postą pretendavęs J.Veselka buvo išvykęs į Gruziją.

Anot R.Pakso, J.Veselka buvo „žmogiškas, geras, nuoširdus, atsidavęs, siekiantis savo tikslų" politikas.

„Nepykstantis, nelaikantis širdyje kažko, visą laiką kalbantis apie reikalą, o ne apie pašnekovą", - apie buvusį bendražygį sakė R.Paksas.

J.Veselka buvo žinomas ir geras politikas, ekonomistas, sako Seimo pirmininkas

Pirmadienį netikėtai miręs Seimo narys J. Veselka buvo žinomas ir geras politikas, ekonomistas, sako Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

„Žinia netikėta, esam labai susijaudinę. J.Veselką visi puikiai pažinojom, noriu pareikšti užuojautą jo šeimai, artimiesiems, J.Veselka buvo žinomas, geras politikas, geras ekonomistas, pačiu artimiausiu metu jis būtų buvęs patvirtintas Ekonomikos komiteto pirmininku", - pirmadienį žurnalistams sakė V. Gedvilas.

„Jis buvo žmogus matomas, jį gerbė rinkėjai, daug kadencijų jis buvo renkamas vienmandatėj apygardoj, trūks jo aštraus žodžio, konkrečių pasiūlymų. Labai gaila", - kalbėjo parlamento vadovas.

V.Mazuronis: jis visada sakydavo, ką galvoja, ūkiškai ir aiškiai

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis apie J. Veselką atsiliepia kaip apie politiką, visada turėjusį savo nuomonę ir nebijojusį ją reikšti.

„Tai bičiulis, kuris visada kalbėdavo, ką galvoja, visi Lietuvos žmonės puikiai matė ir jautė, kad tai, ką jis kalba, yra iš dūšios, iš širdies, ūkiškai, aiškiai. Jis dirbo mūsų frakcijoje praėjusioje kadencijoje ir šioje kadencijoje. Turėjo labai didelę patirtį kaip ekonomistas ir kitose gyvenimo srityse, darbštus. Žmogus, kuris visam tam darbui atidavė visą širdį – dabar jau ir nebe perkeltine prasme“, - teigė V. Mazuronis.

Politikas sako, kad J. Veselka niekuomet nesiskųsdavo sveikatos problemomis, visiems pakeldavo nuotaiką atviru ir tiesiu bendravimu.

„Priešingai, atrodė, kad jis pats stipriausias iš mūsų visų“, - sakė „Tvarkos ir teisingumo“ vicepirmininkas.

Politikai J.Veselką prisimena kaip nuoširdų, tvirtų nuostatų ir linksmą žmogų

Pirmadienį netikėtai mirusį Seimo narį "tvarkietį" J. Veselką kolegos politikai prisimena, kaip nuoširdų, atvirą, tvirtų nuostatų ir linksmą žmogų.

Laikinai ūkio ministro pareigas einančio Rimanto Žyliaus teigimu, J.Veselka buvo impulsyvaus, bet linksmo būdo ir tuo pačiu racionalus žmogus.

"Bet turėjome klausimų, kur mes, ministerija, su jo nuomone nesutikdavome...", - BNS sakė R.Žylius.

Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas liberalas Kęstutis Glaveckas BNS sakė, kad "Lietuva neteko lietuviško ekonomisto, kuris nuoširdžiai galvojo ir šnekėjo".

Parlamentaras išskyrė J.Veselkos paprastumą, bet pabrėžė, kad jis "turėjo itin daug drąsos - žmogiškosios ir pilietinės".

Trečią kadenciją su J.Veselka turėjęs Ekonomikos komitete dirbti "darbietis" Kęstutis Daukšys BNS sakė esąs sukrėstas netekties: "Rytą kartu davėme interviu televizijai..."

J.Veselką jis apibūdino kaip nepriklausomą ir ūkiškai mąstantį.

"Kartais karščiavosi, ypač pastaruoju, metu. Kantrybę jam gadino biurokratiniai dalykai. Jis turėjo savo ekonominius įsitikinimus ir jų laikėsi. Tam tikrais klausimais mūsų nuomonės nesutapdavo, bet gerbiau jo nuomonę", - tvirtino "darbietis".

Buvęs Ekonomikos komiteto vadovas Dainius Budrys, kurio pavaduotoju 2008-2012 metis buvo J.Veselka, parlamentarą pavadino politikos lapinu ir teigė besididžiuojantis, jog teko su juo dirbti: "Nuoseklus buvo. Visada. Nesimėtė. Turėjo stuburą, buvo nepriklausomas. Vadovavosi ekonomine logika, o ne politiniais motyvais. Tai žavėjo."

Pasak D.Budrio, J.Veselka ne tik neslėpė savo euroskepticizmo, bet aiškino tokios savo pozicijos motyvus.

Buvęs parlamentaras konservatorius Vaidotas Bacevičius, su J.Veselka irgi dirbęs Ekonomikos komitete, nustebo sužinojęs apie J.Veselkos mirtį: "Toks energingas buvo, stipus... Ūkininkas..."

Jis pabrėžė kolegos gerą jumoro jausmą ir išskyrė tai, kad parlamentaras turėjo savo nuomonę: "Jam niekas nieko primesti ir nurodyti negalėjo."

Seimo Ekonomikos komiteto biuro vedėja Regina Zabarauskienė BNS J.Veselką prisimena kaip dalykišką politiką.

"Buvo labai dalykiškas. Užduotis ir klausimus labai gerai ir aiškiai suformuluodavo. Visada buvo galima su juo tartis. Visada įsiklausydavo į kitą nuomonę. Jis diskutuodavo, nepiršdavo savo nuomonės", - tvirtino biuro vedėja.

Pasak jos, prieš išvykdamas į radijo laidą, parlamentaras buvo užėjęs pas patarėjus, aptarė antradienį turėjusį vykti komiteto posėdį, kuriame turėjo būti balsavimas dėl jo išrinkimo pirmininku.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą mirus Seimo nariui J. Veselkai.

„Nuoširdžiai užjaučiu mirus ilgamečiam Seimo nariui J. Veselkai, aktyviai dirbusiam Seimo ekonomikos komitete, buvusiam Vyriausybės nariu. J. Veselka sugebėjo paprastai ir žmonėms suprantamai kalbėti apie sudėtingus ekonominius reiškinius", - sakoma šalies vadovės užuojautoje.

Dėl Seimo nario Juliaus Veselkos netekties šalies vadovė pareiškė užuojautą jo artimiesiems ir bendradarbiams.

Išrinktas jau penktai kadencijai

J. Veselka į Seimą buvo išrinktas jau penktai kadencijai. Jis nebuvo išrinktas tik į 1996-2000 m. kadencijos parlamentą.

Šiuose rinkimuose jis išrinktas vienmandatėje Ukmergės apygardoje. Jis nedidele persvara nugalėjo vieną Darbo partijos lyderių Loretą Graužinienę.

1992-1994 m. politikas ėjo ekonomikos ministro pareigas.

Šiame Seime J. Veselkai buvo sutarta skirti Ekonomikos komiteto pirmininko postą. Nuo oficialaus paskyrimo į šias pareigas politiką skyrė tik pora dienų.

J. Veselka gimė 1943 m. vasario 8 d. Ukmergės rajone, Siesikų miestelyje. Oficialioje biografijoje rašoma, kad dėl to, jog J. Veselkos tėvas Vaclovas Veselka nuo 1945 m. dalyvavo ginkluotame pasipriešinime, mama Vanda su dviem mažamečiais vaikais Juliumi ir Rimu buvo išvaryta iš Siesikų ir glaudėsi pas žmones.

1962 m. J. Veselka baigė Siesikų vidurinę mokyklą, 1962-65 m. tarnavo tarybinėje armijoje.

Grįžęs iš armijos dirbo Daugailių tarybiniame ūkyje brigadininku, vėliau Siesikų girininkijos miško darbininku.

1967 m. įstojo į Vilniaus valstybinio universiteto Pramonės ekonomikos fakultetą, kurį baigė 1972 m. ir įgijo ekonomisto specialybę. Dvejus metus dirbo Vilniaus valstybinio universiteto Politinės ekonomijos katedros dėstytoju. Metus studijavo universiteto aspirantūroje, bet esą dėl socializmo kritikos studijas teko apleisti.

1975–1978 m. J. Veselka buvo Vilniaus metalo konstrukcijų gamyklos Tiekimo skyriaus viršininkas, vėliau dirbo Maisto pramonės Projektavimo konstravimo biuro skyriaus vedėjo pavaduotoju.

1985 m. apgynė ekonomikos mokslų kandidato (dabar – daktaro) disertaciją. Iki nepriklausomybės penkerius metus dirbo Valstybinio plano komiteto Liaudies ūkio planavimo ir ekonomikos instituto vyresnysis mokslinis bendradarbiu, skyriaus vedėju, direktoriaus pavaduotoju, atkūrus nepriklausomybę buvo Ekonomikos ministerijos Strategijos skyriaus viršininkas. Vėliau skyrius buvo panaikintas ir J. Veselka apie metus buvo bedarbis.

J. Veselka buvo vedęs žmoną Antaniną, turi du vaikus – Dalią ir Gediminą.

Z.Vaigauskas: nauji rinkimai turbūt įvyks kovą

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog dėl J. Veselkos mirties teks rengti pakartotinius rinkimus Ukmergės apygardoje.

„Turės būti nauji rinkimai. Panašiausiai, kad kovo 3 d.“, - kalbėjo Z. Vaigauskas, primindamas, kad tą dieną pakartotiniai rinkimai vyks ir Zarasų-Visagino bei Biržų-Kupiškio apygardose, kur rinkimų rezultatai pripažinti negaliojančiais.

„Atskirai daryti būtų nelogiška. Juo labiau, kad įmanoma suspėti“, - pridūrė pašnekovas.

VRK pirmininkas teigė buvęs šokiruotas J. Veselkos mirties.

„Kad iškart po rinkimų netektume Seimo nario, taip dar nėra buvę. Jisai gi nesirgo, nieko, dar, regis, kalbėjome praėjusią savaitę“, - atsiduso Z. Vaigauskas.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoje po netikėtos J. Veselkos mirties lieka 10 parlamentarų.