Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos garbės pirmininkas, ilgametis šios sąjungos vadovas A. Lukša mirė eidamas devyniasdešimt trečiuosius metus. A. Lukša yra garsaus Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto brolis.

„A.Lukšos gyvenimas ir tragiška visos jo šeimos istorija šiandien mums yra gyvas nepalaužiamos dvasios ir stiprybės pavyzdys, meilės ir kilnaus pasiaukojimo savo Tėvynei simbolis, įkvepiantis mylėti Lietuvą ir saugoti už gyvybę brangesnę jos laisvę“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

„Šią sunkią netekties valandą Vyriausybės ir Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą šios kilnios asmenybės artimiesiems ir bendražygiams. Tegul velionio patriotiškumas, pasiaukojimas vardan valstybės ir idėjos Lietuvos labui išlieka mūsų visų širdyse“, – sakoma premjero A. Butkevičiaus užuojautoje.

Iš garsios laisvės kovų dalyvių šeimos kilęs A.Lukša vienintelis iš keturių brolių Tauro apygardos partizanų pokario kovose likęs gyvas. Buvęs išduotas ir sučiuptas, A. Lukša - Arūnas 12 metų kalėjo sovietų lageriuose.

A.Lukša apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi.

Sovietinės okupacijos metais į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų, žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.