Č.Juršėnas apie J.Karosą: mokėjo pasakyti šposą vietoje ir laiku

Ilgametis velionio bendražygis, socialdemokratas Česlovas Juršėnas savo kolegą J. Karosą pažįsta dar nuo universiteto laikų ir apibūdina jį kaip draugišką, komunikabilų bei turintį gerą humoro jausmą. Be to, pasak Č. Juršėno, velionis išsiskyrė tuo, kad buvo vienas iš nedaugelio Seimo narių, kurie buvo dėmesingi santykiams su visais kaimynais – net ir nepatogiaisiais.

„Jis tikrai buvo dėmesingas santykiams su visais kaimynais, net ir su tais nepatogiais. Jis buvo tas Seimo narys, kuris siūlė į viską žiūrėti ramiau – nekaitinti papildomai atmosferos ir negadinti santykių, kurie yra ne patys geriausi. Šituo jis išsiskyrė iš daugelio Seimo narių, čia jo pliusas ir dėl to mums jo tikrai gaila“, - teigė parlamentaras.

Kaip žinoma, ne viename straipsnyje J. Karosas yra gynęs pragmatiškų santykių su Rusija naudą, priešinosi okupacijos žalos atlyginimo klausimo kėlimui į dvišalių santykių lygmenį.

„Kaip bičiulis ir senas mano pažįstamas dar nuo universiteto laikų – vadinasi, daugiau negu penkiasdešimt metų – tai jis man įsidėmėtinas tuo, kad buvo ir draugiškas, ir komunikabilus, ir svarbiausia, su humoro jausmu, o tai aš labai vertinu, nes laiku pasakytas šposas ar juokinga pastabėlė visada praskaidrina atmoferą ir palengvina mūsų politinį darbą, kuris kartais ne tik nuobodus, bet sunkus ir sudėtingas“, - pridūrė Č. Juršėnas.

Politikas sako, kad J. Karoso karjera susiklostė taip, jog jam teko dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime dar prieš atgaunant nepriklausomybę.

„Pirmas didelis darbas, dėl kurio mums verta jį prisiminti, tai savarankiškosios Lietuvos komunistų partijos (LKP) kūrimas. Jis dalyvavo XX-ąjame suvažiavime atsiskiriant nuo Maskvos, buvo išrinktas į pirmą jau savarankiškos partijos Centro komitetą (CK), paskui buvo aktyvus LDDP narys ir, žinoma, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys, kai susijungėme“, - pasakojo Č. Juršėnas.

Anot jo, J. Karosas labai domėjosi tarptautiniais reikalais, todėl ir dirbo Seimo Užsienio reikalų komitete. Be to, pasak Č. Juršėno, velionis buvo Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą ir NATO bei įsitvirtinimo šiose organizacijose šalininkas.

J.Karosas penkis kartus buvo išrinktas į Seimą

J. Karosas gimė 1937 m. rugsėjo 7 d. Sangrūdoje, Marijampolės rajone. Baigė vietos mokyklą, studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete. Čia apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją.

1989–1992 m. vadovavo Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetui, 2000 m. jam suteiktas profesoriaus vardas.

Nuo 1963 m. priklausė Komunistų partijai, Lietuvai paskelbus nepriklausomybę perėjo į Lietuvos demokratinę darbo partiją, užėmė šios partijos pirmininko pavaduotojo postą. Nuo 2001 m. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys, LSDP tarybos narys.

J. Karosas penkis kartus buvo išrinktas į Seimą, dabartinėje kadencijoje užėmė Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo postą.

2004 m. politikas buvo paskelbtas Druskininkų garbės piliečiu. Apdovanotas dviems ordinais už nuopelnus Lietuvai.

Buvo vedęs, su žmona Vida Zita užaugino dvi dukras, susilaukė penkių vaikaičių.

Prezidentė: netekome išmintingo, atsakingo ir diplomatiško politiko

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl ilgamečio Seimo nario J. Karoso mirties. Velionį šalies vadovė apibūdino kaip išmintingą, atsakingą ir diplomatišką.

„Netekome išmintingo, atsakingo ir diplomatiško politiko, kuris Lietuvai dirbo daugelį metų. Jo indėlis į užsienio politiką ir sugebėjimas ieškoti valstybinio sutarimo svariai pasitarnavo mūsų šaliai. Nuoširdžiai užjaučiu J. Karoso šeimą, artimuosius ir bendražygius", - sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

A.Ažubalis: buvo įsiklausymo ir atidumo kito žmogaus nuomonei pavyzdys

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis taip pat pareiškė užuojautą artimiesiems dėl parlamentaro, ilgamečio Seimo Užsienio reikalų komiteto nario J.Karoso mirties.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą žmonai, artimiesiems ir visiems skaudžiai išgyvenantiems ilgamečio Seimo nario, darbštaus ir diplomatiško bendražygio – Justino Karoso – netektį. Jis ypač daug prisidėjo prie Lietuvos ir Vokietijos tarpparlamentinių ryšių stiprinimo, vadovavo ir ilgai dirbo Seimo Užsienio reikalų komitete, buvo įsiklausymo ir atidumo kito žmogaus nuomonei pavyzdys“, – užuojautos laiške rašo Lietuvos diplomatijos vadovas.

I.Degutienė: J.Karosas pasižymėjo žmogiškąja kultūra

„Mokslo ir politinė šalies bendruomenė neteko intelektualo, brandaus politiko, tolerantiškos asmenybės Justino Karoso. Kaip ir daugelis Lietuvos žmonių, atsiminsiu kolegą, profesorių J.Karosą kaip aukštos kultūros, gilaus mąstymo, darbštų Seimo narį, valstybės reikalų žinovą. Tikiu, kad šviesus J. Karoso atminimas ir jo asmenybės šviesa dar ilgai šildys ir teiks stiprybės bei išminties jį mylėjusiems, pažinojusiems, gerbusiems,“ – rašoma premjero Andriaus Kubiliaus užuojautoje.

Užuojautą savo ir viso parlamento vardu J. Karoso šeimai pareiškė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Jos teigimu, Anapilin iškeliavęs politikas pasižymėjo tolerancija ir žmogiškąja kultūra, mokėjo įsiklausyti į kitų nuomonę.

„Velionio biografija itin turtinga aktyvios veiklos – mokslinės, politinės, visuomeninės. Tačiau, manau, ryškiausias bruožas, visada lydėsiantis J. Karoso atminimą, jo tolerancija, profesinė ir žmogiškoji kultūra, pagarba kitaip mąstančiam, gebėjimas ir noras kalbėtis, išgirsti ir suprasti. Šių nuostatų vedamas, a.a. J. Karosas profesoriavo Vilniaus universitete, aktyviai siekė savo partijos savarankiškumo ir dirbo partinį darbą, beveik dvidešimt metų darbavosi Lietuvos Seime“, – užuojautoje teigia I. Degutienė.

Seimo pirmininkė pažymi, kad velionio komentarai ir pasisakymai užsienio politikos ir bendraisiais šalies gyvenimo klausimais būdavo santūrūs ir diplomatiški, pagarbūs ir korektiški.

„Už visa tai, už gražius ir prasmingus darbus, už darbštumą ir pagarbą žmonėms, Velionis visada buvo gerbiamas tiek savų rinkėjų bei kolegų, tiek ir kitaip mąstančių žmonių. Telydi ir ateityje ši pagarba ir dėkingumas velionio J. Karoso vardą ir atminimą“, – rašo I. Degutienė.

Politikai J.Karosą prisimins kaip tvirtą, sąžiningą ir šiltą žmogų

Partijos ir Seimo kolegos trečiadienį mirusį socialdemokratą Justiną Karosą teigia prisiminsiantys kaip tvirtą, sąžiningą, labai šiltą ir tolerantišką žmogų.

"Manau, kad tai didelė netektis ir politinei, ir akademinei visuomenei", - trečiadienį BNS sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Jis teigė J.Karosą, kuris šiame buvo jo pavaduotojas komitete, pažinojęs daugybę metų. Parlamentaras prisiminė, kad 1981 metais Vilniaus universitete pas J.Karosą laikė egzaminą.

"Jis niekada nekirsdavo per egzaminus", - sakė E.Zingeris. Tą egzaminą jis sakė prisimenąs su šiluma, kaip pokalbį apie gyvenimą.

"Tai buvo tvirtų nuostatų žmogus, nepaprastai sąžiningas, mylintis teisingumą, nepaprastai patikimas, prieš žmones niekada nenaudojęs nė mažiausios klastos. Labai šviesaus būdo žmogus", - kalbėjo E.Zingeris.

Jo teigimu, nors ir sunkiai sirgdamas, pastarąjį kartą J.Karosas Užsienio reikalų komiteto posėdyje lankėsi praėjusią savaitę.

"Paskutiniai jo žodžiai komitete buvo "rūpinkitės Lietuvos valstybe", - prisimine komiteto pirmininkas.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus teigimu, J.Karosas buvo nepaprastai aukšto intelekto ir kultūros žmogus, partijoje dažnai tardavęs lemiamą žodį, ypač, kai atmosfera įkaisdavo ir reikėdavo rasti kompromisą.

"Profesorių J.Karosą pažįstu nuo 1996 metų, kai buvau išrinktas į Seimą, jis tuomet buvo LDDP narys, aš - socialdemokratas, ir galiu pasakyti apie šį žmogų pirmiausia kaip nepaprasto aukšto intelekto ir kultūros žmogų, politiką", - BNS apie partijos bičiulį sakė LSDP pirmininkas.

Prisimindamas J.Karosą A.Butkevičius sakė, kad šis svarbiais klausimais visada pasisakydavo tiksliai, atsakingai.

"Tai žmogus, kuris buvo sukaupęs nepaprastai didelį intelektualinį kapitalą ir mums partijos bičiulis buvo nepaprastai svarbus diskutuojant dėl įstatymų projektų rengimo, dažnai jo išsakyta mintis būdavo lemiama, ypač kai kildavo nemažai emocijų, diskusijų, kada vyraudavo daug nuomonių", - sakė politikas.

Pasak A.Butkevičiaus, J.Karosas "niekada nepasiduodavo nepasvertoms, nepagrįstoms emocijoms, visada išlikdavo ramus".

"Jo turėtas, sukauptas (intelektinis - red.) turtas daugeliui mūsų partijos bičiulių buvo didelis pavyzdys", - sakė socialdemokratų pirmininkas.