Apie G. Dauguvietytės mirtį pranešė LRT televizijos laida "Laba diena, Lietuva".

Apie garsios režisierės, aktorės, rašytojos mirtį DELFI patvirtino ir aktorė Nijolė Narmontaitė.

DELFI žiniomis, G. Dauguvietytė mirė ketvirtadienį vienoje iš Vilniaus ligoninių.

Legendinio režisieriaus Boriso Dauguviečio ir Lietuvos teatro žvaigždės Nelės Vosyliūtės dukra G. Dauguvietytė buvo viena spalvingiausių Lietuvos kultūros asmenybių. Ji buvo anksčiau labai populiarių pirmųjų Lietuvos televizijos serialų "Petraičių šeimoje" ir "Sveika, Irena" autorė ir režisierė.

E. Gabrėnaitė: G.Dauguvietytė buvo be galo drąsi, todėl visų mylima

Aktorė Eglė Gabrėnaitė be galo drąsiu ir fantastiško gyvybingumo žmogumi pavadino mirusią televizijos režisierę, scenaristę, aktorę Galina Dauguvietytę.

„Šiais laikais nedaug sutinku drąsių žmonių, o Galia buvo begaliniai drąsi savo knygose, savo interviu. Todėl ją taip mylėjo žmonės, todėl aš ją mylėjau. Ji buvo drąsi, o drąsa yra talentas“, - BNS ketvirtadienį sakė E.Gabrėnaitė.

Ji pasakojo G.Dauguvietytę pažinusi prieš maždaug 40 metų, kai atėjo dirbti į Lietuvos dramos teatrą.

„Mūsų teatro kolektyvas atostogaudavo Žaldokynėje, Šventojoje. Aš ten ir susibendravau su Galia, ji baisiai mylėjo mano sūnų. Tas bendravimas išliko visam gyvenimui. (...) Kai iš gyvenimo pasitraukia labai artimi žmonės, gaila ne tiek jo - jie išsineša su savimi ir tave. Galia išsinešė visą jaunystę - Šventąją, mūsų pasisėdėjimus prie laužo, kavos gėrimus drėgną dieną prie jūros“, - pasakojo aktorė.

„Dažnai mes ginčydavomės dėl spektaklių, dėl menų. Ji man sakydavo, „eik tu, pacanke, dar geriau tu paauk, tada aš su tavimi kalbėsiu“, - prisiminė E.Gabrėnaitė. - Kai tau 60 metų ir tave vadina pacanke... Nebelieka tų žmonių, kuriems aš esu pacankė“.

Spalvinga ir įvairiapusė

G. Dauguvietytė gimė 1926 m. lapkričio 25 d., tėvai Borisas Dauguvietis ir Petronėlė Vosyliūtė. 1943–1944 m. vaidino (slapyvardis Galina Daugaitė) Žemaičių teatre Telšiuose.

1947–1949 m. lankė Lietuvos dramos teatro vaidybos studiją, 1948–1952 m. vaidino šiame teatre. 1951–1958 m. studijavo Lietuvos konservatorijoje. 1952–1958 m. ansamblio „Lietuva“ artistė. 1960–1989 m. Lietuvos radijo ir televizijos režisierė.

G. Dauguvietytė - TV serialų, pirmosios lietuvių situacijų komedijos „Petraičių šeimoje“ (1964–1972 m., nuo 1969 m. su Kaziu Bagdonavičiumi), „Sveika, Irena“ (1984–1985 m., su K. Bagdonavičiumi) ir TV laidų „Mudu abudu“ (1992–1993 m.), „Mudu abudu ir kiti“ (1993–1997 m.) scenarijų autorė, režisierė. Įgarsino daugiau kaip 50 animaciniu filmų.

2004 m. buvo apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi.

Populiarumo susilaukė ir G. Dauguvietytės prisiminimų knygos – „Perpetuum mobile“ (2002), „Post scriptum“ (2006), „Dialogai su savimi“ (2010 m.).

A. Siaurusevičius: tai buvo viena spalvingiausių asmenybių per visą LRT istoriją

Nuo 1960 iki 1989 metų Lietuvos radijo ir televizijos režisiere dirbusią G.Dauguvietytę nacionalinio transliuotojo generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius apibūdino kaip vieną spalvingiausių, labiausiai įsimenančių asmenybių per visą LRT istoriją.

Audrius Siaurusevičius

„Tai buvo viena spalvingiausių asmenybių per visą LRT istoriją, kuriai jau ateina devyniasdešimtmetis – tai ji buvo LRT vienmetė, ilgą savo gyvenimo tarpsnį praleidusi LRT. Ji buvo LRT legenda ir visapusiško talento žmogus“, – kalbėjo LRT generalinis direktorius.

Pasak A.Siaurusevičiaus, G.Dauguvietytė visiems, kas ją kada nors sutiko, palikdavo neišdildomą įspūdį.

„Tai buvo vienas linksmiausių žmonių. Jos kai kurios frazės iki šiol sklando koridoriais. Ji visada pasakydavo taikliai ir turėjo nepaprastą humoro jausmą“, – kalbėjo A.Siaurusevičius.

Prieškario aktorių šeimoje augusi G.Dauguvietytė, pasak jo, žinojo begales istorijų, pažinojo daug iškilių Lietuvos žmonių.

„Jos gyvenimo istorija yra ir Lietuvos istorija: jos tėvai aktoriai, ji prisiminė prieškario Kauno teatrą, jos krikšto tėvas buvo Kazys Binkis, kurį irgi prisiminė. (...) Ji pažinojo ištisas kartas – arba kaip vaikas ar paauglė būdama - kaip tėvų draugus, po to – kaip savo draugus“, – prisiminė jis.

Prieš kelias savaites paskutinį kartą su režisiere kalbėjęs A.Siaurusevičius teigė, kad nors ir užsiminusi apie sušlubavusią sveikatą, G.Dauguvietytė buvo nusiteikusi optimistiškai, kaip visad pakilios nuotaikos ir ruošėsi tolesnei veiklai, planavo savo 90–ąjį jubiliejų.

A. Giržadas: apie ją pagalvojus, tas žodis „spalvinga“ pirmiausia ir iškyla galvoje

Žinią apie legendinės aktorės mirtį sužinojęs televizijos laidų prodiuseris Audrius Giržadas sutriko: „Ką tik televizija transliavo Stasio Povilaičio laidotuves, o dabar dar Galina.“

A. Giržadas pasakojo, kad G. Dauguvietytę atsimena kaip ypatingai šviesią, charizmatišką asmenybę. „Ji buvo spalvinga asmenybė, net dabar, apie ją pagalvojus, tas žodis „spalvinga“ pirmiausia ir iškyla galvoje“, – pasakojo Audrius.

„Galina buvo ypatinga. Kaip keista sakyti „buvo“, dar kažkaip keista“, – apie ką tik iš žurnalistų išgirstą naujieną kalbėjo A. Giržadas.

"Nugyvenau tokį gražų ilgą gyvenimą, ir manau esanti verta visų man skirtų išgyvenimų. Visada buvau savimi ir dėl nieko nesigailiu", - yra sakiusi televizijos režisierė ir rašytoja Galina Dauguvietytė.

Režisierė nuolat kartojo gyvenusi savo gyvenimą, dėl kurio paklydimų ar išbandymų niekad nesigailėjusi. Išmokusi tolerancijos ir priimti visa, kad duota, kaip neišvengiamą savastį.

Siūlome prisiminti keletą TV pokalbių su G. Dauguvietyte:

Prezidentė ir premjeras pareiškė užuojautą dėl G. Dauguvietytės mirties

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl režisierės, scenarijų ir knygų autorės, aktorės G. Dauguvietytės mirties.

Pasak Prezidentės, Lietuvai buvo svarbi G. Dauguvietytės asmenybė, savyje talpinusi didelį Lietuvos kultūros klodą, formavusi geriausias Lietuvos televizijos tradicijas.

"G. Dauguvietytė visada puoselėjo aukščiausias moralės vertybes, mokėjo jas drąsiai ginti, žavėjo nuomonės nepriklausomumu ir menininko savitumu", - rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Dėl šios skaudžios netekties Prezidentė pareiškė nuoširdžią užuojautą G. Dauguvietytės artimiesiems, draugams ir kultūros bendruomenei.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat reiškia nuoširdžią užuojautą dėl režisierės, aktorės, rašytojos Galinos Dauguvietytės mirties.
Galina Dauguvietytė

„Iš mūsų tarpo išėjo gerumo simboliu tapęs žmogus. Laukėme, kad kitais metais švęsime Jos 90-metį, o Ji dar ilgai kalbės protingai ir žaismingai, mokydama mus išminties. Galina Dauguvietytė buvo teatro ir apskritai meno žmogus. Ji visa savo esybe rodė kultūros pranašumus – išsilavinęs žmogus geriau supranta pasaulį ir paprasčiau priima likimo smūgius. Ji mokė savo bendraamžius orumo, primindama, jog kiekviena karta įnešė savo indėlį į tautos rūmą.

Ji kiekvienam aiškino kaip rasti džiaugsmus net savo buityje – kaip toje daugeliui įsiminusioje „Petraičių šeimos“ laidoje. Tą Ji mokėjo daryti, nes buvo puiki režisierė ir aktorė.

Galina Dauguvietytė buvo tarsi jungtis tarp Lietuvos epochų, kurių kiekvienoje reikėjo mylėti savo kraštą ir dirbti jam. Šviesus Galinos veidas lai primena mums apie prasmingai savo gyvenimą nugyvenusius talentingus žmones“, – sakoma premjero užuojautoje Galinos Dauguvietytės artimiesiems, draugams, visiems jos talento gerbėjams.