Pasak J. Oleko, jau šiuo metu yra kariuomenės vado įsakymas, kuriame nurodoma ruošti vegetarišką maistą. Ministro žiniomis, daliniuose dirbantis valgyklų personalas stengiasi, kad turimomis priemonėmis būtų parūpinta vegetariško maisto.

"O ateityje, matyt, mes turėsime galbūt aiškesnius poreikius, nes vegetarizmas taip pat yra labais skirtingas (vieniems reikia vieno, kitiems -kito), galbūt koncentruosime tą tokią vegetarišką valgyklą ar pajėgas kurioje nors vienoje vietoje. Kai bus apsisprendimas dėl tarnybos vietų, kad tiesiog tie, kurie turi tam tikrų mitybos įpročių ar nusistatymų, galėtų pasirinkti ir tame dalinyje gauti", - Vyriausybėje ketvirtadienį žurnalistams sakė ministras.

J. Oleko teigimu, kiekvienoje valgykloje teikti aprūpinimą vegetarišku maistu vienam ar keliems tarnaujantiems netikslinga ir neefektyvu.

"Bet tikrai mes tą problemą žinome, su kariais kalbamės ir su kariais išspręsime", - tikino ministras.

J. Oleko teigimu, tokio valgiaraščio atsiradimas - vidaus tvarkos dalykas. Jis patikino, kad tariamasi su Sveikatos apsaugos ministerija, kad būtų užtikrintas tokio maisto kaloringumas nemažą fizinį krūvį turintiems kariams.

"Mes jau dabar turime sausų vegetariškų davinių, tai galbūt galėsime užtikrinti lauko pratybose. Kaip minėjau, daliniuose, valgyklose, darbuotojos stengiasi turėti daugiau daržovių, kad būtų išvengta to maisto, kuris netinka vegetarams, o formaliai yra priimti sprendimai - yra vado nurodymai, pavedimai - dirbame su Sveikatos apsaugos ministerija ir, manau, kad valgiaraštis turėtų atsirasti artimiausiu metu. Čia nėra tokie dalykai, kurių negalėtume padaryti", - teigė J. Olekas ir pridūrė, kad, jo žiniomis, dabar specialiųjų mitybos poreikių teturi du tarnaujantys asmenys.

ELTA primena, kad Lietuvos kariuomenėje atsiras vegetariškas valgiaraštis - taip nuspręsta po krišnaitų religinės bendruomenės skundo Lygių teisių kontrolieriaus tarnybai, pranešė naujienų portalas 15min.lt.

Krašto apsaugos ministerija jau anksčiau informavo, kad Lietuvos kariai yra aprūpinami maistu pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytas fiziologines mitybos normas. Valgiaraščio vegetarams Lietuvos kariuomenėje šiuo metu nėra.

Patvirtintuose valgiaraščiuose, kuriais vadovaujantis šiuo metu organizuojamas karių maitinimas, yra pakankamai įvairių daržovių ir jų patiekalų, taip pat ruošiami patiekalai iš pieno ir jo produktų.

Taip pat kariai vegetarai patiekalus gali rinktis ir iš subalansuoto alternatyvaus maitinimo valgiaraščio, kurio patiekalai yra gaminami be mėsos.

2015 m. atnaujinus šaukimą į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ir siekiant pagerinti karių maitinimo sąlygas, taip pat užtikrinti kuo įvairesnį ir visavertį karių maitinimą krašto apsaugos sistemoje, vertinamos galimybės karius maitinti ir laktovegetariniu maistu (be mėsos, žuvų ar kiaušinių).

Planuojama, kad laktovegetariškas valgiaraštis bus sudarytas per 2016 metus.