"Nematyčiau grėsmių", - ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras.

Pasak jo, šio traukinio saugumas visiškai užtikrinamas, pareigūnai mato tiek traukinio greitį, tiek jo buvimo vietą, o incidento atveju yra parengti tam tikri reagavimo planai.

"Tikrai nematyčiau grėsmių, susijusių su Kaliningrado tranzito schema", - kalbėjo T. Žilinskas ir tikino, kad panašių pavojų nėra iškilę.

Ketvirtadienį pasieniečių Kenos užkardoje organizuojamas taktines pratybas ministras vertino tiesiog kaip pratybas, kuriomis palaikomi įgūdžiai.

"T. y. pratybos, ir mes turime pasiruošti visokiems variantams. Aš noriu pabrėžti, kad grėsmių tokių nėra, bet yra reagavimo planai (...) ir mes tiktai išdirbinėjame sąveiką tarp tarnybų, kad vienas kitą teisingai suprastume, gerai suprastume ir nebūtų panikos tarp pačių pareigūnų", - dėstė T. Žilinskas.

Ketvirtadienį pasieniečiai Vilniaus rinktinės Kenos užkardoje organizuoja taktines pratybas, kurių metu iš tranzitinio traukinio jėga bus išlaipinami Lietuvos pareigūnų nurodymų nevykdantys užsienio valstybės piliečiai.

Pagal legendą, į Lietuvą įvažiavusiu tranzitiniu traukiniu į Rusijos Kaliningrado sritį vyks karinė užsienio valstybės komanda, kurioje bus Lietuvos teisėsaugininkų ieškomų asmenų. Pasienio tikrinimo metu Kenos kontrolės punkte sustojusiame traukinyje kils neramumai - kai kurie vykstantieji elgsis agresyviai, provokuos, nepaisys Lietuvos pasieniečių reikalavimų. Imituojamo incidento metu dalis užsieniečių savavališkai išlips iš vagono ir mėgins sprukti į Lietuvos gilumą, rašoma pranešime.

Pratybų metu bus naudojamas Valstybės sienos apsaugos tarnybos Aviacijos rinktinės sraigtasparnis, kurio įgula iš oro vykdys bėglių paieškas bei koordinuos antžeminių pajėgų veiksmus.

Kartu su pasieniečiais pratybose dalyvaus Vilniaus apskrities policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, Lietuvos kariuomenės Judėjimo kontrolės centro atstovai ir Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento darbuotojai.

Tokių pratybų metu siekiama tobulinti persekiojimo ir sulaikymo taktiką, mokytis operatyviai vadovauti sargyboms organizuojant supaprastintos Kaliningrado tranzito schemos pažeidimų užkardymą, pažeidėjų paiešką, persekiojimą ir sulaikymą, derinti institucijų veiksmus sustabdytos karinės komandos grąžinimo procedūros metu.