Nelaimės metinių minėjimas rengiamas Seimo rūmuose, čia dalyvaus ir nuo avarijos nukentėjusių asmenų labdaros fondo „Mūsų krantas“ atstovai.

1986 m. avarija Černobylio atominėje elektrinėje įvyko pirmosiomis balandžio 26 dienos valandomis, vykdant bandymus su reaktoriumi ir atjunginėjant saugumo sistemas. Pagal oficialią versiją nelaimę sukėlė elektrinės operatorių padarytos klaidos ir reaktoriaus techninių sprendimų ydos.

Po sprogimo radioaktyvius debesis vėjai išnešiojo po visą Europą, o radioaktyvių dalelių koncentracijos padidėjimas buvo stebimas ir netoli Japonijos. Radioaktyvus debesis po kelių dienų pasiekė Lietuvą, ypač pietinę šalies dalį.

Gaisro gesinimo darbai Černobylyje vyko maždaug savaitę, o likviduoti nelaimės padarinių nepaaiškinant tikrojo pavojaus buvo išvežta ir apie 7 tūkst. lietuvių.

Tuometinė Sovietų Sąjungos vadovybė stengėsi nuslėpti patį incidentą ir jo mastą, todėl netoliese esančiame Pripetės mieste evakuacija buvo pradėti tik kitą dieną, o viešai apie avariją oficialioji Maskva pranešė tik balandžio 28 d., po to kai padidėjęs radiacinis fonas buvo užfiksuotas Švedijoje.