Ketvirtadienį A. Butkevičius susiruošė į Vilkaviškį. Čia numatytas apsilankymas bendrovėje „Vilkasta“, susitikimas su Vilkaviškio ligoninės personalu. Po to premjeras lankysis dviejose bendrovėse netoli esančiuose Kybartuose.

Toks premjero vizitas nestebintų, jei tai nebūtų jau trečioji A. Butkevičiaus viešnagė Vilkaviškyje rugsėjo mėnesį. Čia jis viešėjo rugsėjo 1 ir 17 d. Mokslo metų pradžios proga premjeras lankėsi darželiuose, mokyklose, apžiūrėjo žvyrkelio asfaltavimo darbus kelyje Gižai–Balsupiai.

17 d., šeštadienį, Vyriausybės vadovas dalyvavo susitikime su Vilkaviškio rajono pagyvenusių žmonių klubo nariais, taip pat stebėjo krepšinio turnyro Juozo Iešmantavičiaus taurei laimėti rungtynes Kybartuose.

Premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis DELFI sakė, kad visi ministro pirmininko susitikimai su rinkėjais vyksta po 17 val.

„Šiandien jis lankysis bendrovėse, Vilkaviškio ligoninėje, tai bus normali ministro pirmininko darbo diena“, – aiškino M. Janulionis.

Pasak M. Janulionio, lygiai taip pat premjeras vyksta į kitus miestus – štai neseniai lankėsi Plungėje ir Telšiuose, kiek anksčiau Biržuose ir Rokiškyje. „Jis važiuoja į įvairius miestus, negalima sakyti, kad išskiria tik Vilkaviškį“, – kalbėjo premjero atstovas.

Z. Vaigauskas važiuoti leidžia

„Premjeras turi labai glaudžius ryšius su Vilkaviškiu, jis ten išrinktas, politikui turėti vienmandatę turbūt labai gerai, kaip ir rinkėjams patinka, aišku, jam tada tenka ir suderinti, o resurso panaudojimas – negalėčiau pasakyti, kad premjeras turėtų būti labai ribojamas, negalėtų vykti į vieną ar kitą savivaldybę – politikai prieš rinkimus tikrai tampa aktyvesni“, – sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Pasak Z. Vaigausko, darbo metu agituoti negalima, tačiau tokių skundų A. Butkevičiaus atveju ir nebūta.

„Pažiūrėkite, kai vyksta rinkimai vienmandatėje apygardoje, visi ministrai spėja suvažiuoti. Manau, visame pasaulyje taip. Ministrui agitaciniais reikalais turbūt sunkiau nei eiliniam kandidatui“, – sakė Z. Vaigauskas.

Laura Matjošaitytė, Zenonas Vaigauskas

Tačiau prieš kelias savaites VRK rekomendavo A. Butkevičiui dalyvauti laidoje „Laba diena, Lietuva“. Pasak Z. Vaigausko, iš tikro VRK rekomendavo filmuoti ir rodyti, tik atkreipė dėmesį nepažeisti įstatymo raidės, „nepavesti premjero“, nes, pagal įstatymą, kandidatai tiesioginiame eteryje nekalba.

Atvykus negalima agituoti

„Ko akivaizdžiai negalima tokios kelionės metu, jei vyksti kaip premjeras – užsiimti tiesiogine politine agitacija tiek už save, tiek už atstovaujamą politinę partiją. Kiek suprantu, jis greičiausiai to nedaro, o kalba apie tai, ką būdamas premjeru padarė arba daro šiuo metu. Tačiau jei jis ragintų balsuoti už socialdemokratus ar save, be abejo, tai jau būtų netinkama“, – DELFI kalbėjo Lietuvos teisės instituto vyriausias mokslo darbuotojas Petras Ragauskas.

Teisininko aiškinimu, agituoti reikėtų nedarbo metu, vykstant savo transporto priemonėmis arba per atostogas.

Tačiau imant atostogas kiltų keblumų. Pasak P. Ragausko, turint omenyje, kad visa politinė vadovybė dalyvauja rinkimuose, likus mėnesiui iki rinkimų Vyriausybė nebegalėtų dirbti – visi ministrai išeitų atostogauti rinkimų kampanijos tikslais. Tai valstybei nebūtų gerai, nes Vyriausybė praktiškai neveiktų.

„Reikia bandyti ieškoti protingo vidurio suprantant, kad politikas kažkiek sveikai dalyvauti kampanijoje turi, bet galutinai pasitraukti iš pareigų negali. Tai būtų visiškai neįprasta žiūrint demokratinių valstybių tradicijas“, – kalbėjo P. Ragauskas.

Jis primena, kad Seimo nariai net neturi atostogų ir net formaliai neturi kaip kuriam laikui pasitraukti nuo pareigų. Taigi konfliktas užprogramuotas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Vitalis Nakrošis sako, kad prieš kiekvienus rinkimus padidėja politikų dėmesys konkrečioms apygardoms.
„Politikai, dirbantys vykdomojoje valdžioje, turi galimybių naudoti administracinius išteklius. Ginčų kyla prieš kiekvienus rinkimus, nes turime didelę priešpriešą tarp skirtingų politinių partijų blokų“, – teigia V. Nakrošis.

Todėl, sako jis, prieš kiekvienus rinkimus pasigirsta kaltinimų dėl administracinių išteklių naudojimo. Anksčiau socialdemokratai tuo kaltindavo konservatorius, dabar situacija atvirkštinė. Profesoriaus teigimu, prieš rinkimus matome padažnėjusius vizitus į mokyklas, pusryčius su jaunimu, kitas iniciatyvas, kurios galimai susijusios su rinkimų kampanija. Opozicijoje esantys politikai tokių galimybių turi mažiau.

V.Nakrošio vertinimu, nėra aiškiai reglamentuota, kas yra kasdienė politinė veikla ir kas yra dalyvavimas rinkimų kampanijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)