Tradicinėje naujienų agentūros BNS apklausoje tarp svarbiausių Lietuvos įvykių taip pat minėtas Valdovų rūmų atidarymas, JAV energetikos kompanijos "Chevron" pasitraukimas iš skalūnų dujų konkurso ir teisėsaugos veiksmai prieš žiniasklaidą.

Iš užsienio įvykių dažnai minėta tragiška prekybos centro "Maxima" griūtis Latvijoje ir pranešimai apie JAV šnipinėjimą pasaulyje.

Lietuva išlaikė pirmininkavimo egzaminą

LRT televizijos naujienų tarnybos direktorius Audrius Matonis teigė, kad pusmetį trukęs Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai buvo didžiausias ir sėkmingai įveiktas tarptautinis iššūkis.

"Pirmininkavimas ES yra išskirtinis įvykis dėl dviejų priežasčių: tai nutinka kartą per 14 metų; Lietuvos pirmininkavimas buvo sėkmingas", - sakė žurnalo IQ vyr. redaktoriaus pavaduotojas Mantas Dubauskas.

Savaitraščio "Veidas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas teigė, kad liepos mėnesį paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis dėl sukčiavimo Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui ir kitiems partijos nariams parodė, jog teisingumas Lietuvoje nėra selektyvus.

"Jis taip pat parodė mūsų teisingumo skaidrumą ir kad įstatymai galioja visiems, nesvarbu nei einamos pareigos, nei valdomi turtai", - teigė G.Sarafinas.

Naujienų portalo delfi.lt vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė sakė, kad vienas iš svarbiausių įvykių buvo tai, jog Valstybės saugumo departamentas savo ataskaitoje ir prezidentė metiniame pranešime atvirai įvardijo Rusiją kaip grėsmę Lietuvai.

"Labai svarbu, kad Lietuva aukščiausiu lygiu pagaliau pripažino, jog dabartinė Rusija nėra draugiškas kaimynas. Lig tol šis reiškinys būdavo nuolat paliekamas paraštėse ir galėjo būti suverstas politinei paranojai", - teigė delfi.lt redaktorė.

Popiežius Pranciškus gali pakeisti Bažnyčią

Dienraščio "Verslo žinios" apžvalgininkas Stasys Gudavičius teigė, kad netikėtas Romos popiežiaus pasikeitimas, kai atsistatydinusį Benediktą XVI kovo mėnesį pakeitė popiežius Pranciškus, yra vienas svarbiausių dešimtmečio įvykių.

"Pirmą kartą per daugelį šimtų metų turime atsistatydinusį popiežių - popiežių emeritą. Naujojo popiežiaus Pranciškaus veiksmai ir pareiškimai leidžia manyti, kad Katalikų bažnyčios gali laukti nemenki pokyčiai, pirmiausia, bandant ją sušiuolaikinti, pritraukti į ją daugiau žmonių, ypač jaunų", - teigė S.Gudavičius.

A.Matonio vertinimu, proeuropietiški protestai Ukrainoje, kuriuos paskatino prezidento Viktoro Janukovyčiaus nusigręžimas nuo proeuropietiško kurso, yra "prielaidos istoriniam geopolitiniam lūžiui, galinčiam palaidoti Rusijos imperines ambicijas".

Pasak G.Sarafino, JAV centrinės žvalgybos agentūroje bei Nacionalinėje saugumo agentūroje kompiuterių specialistu dirbusio Edwardo Snowdeno (Edvardo Snaudeno) nutekinti duomenys apie JAV vykdomo šnipinėjimo mastą "pasaulį privertė susimąstyti apie tai, kokią slaptą galią jėgos struktūroms teikia internetas".

Analogiškoje apklausoje prieš metus svarbiausiu 2012 metų įvykiu Lietuvoje buvo įvardyti Seimo rinkimai, pasaulyje - Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos perrinkimas. 2011 metais reikšmingiausiu šalies įvykiu išrinktas "Snoro" banko nacionalizavimas ir jo bankroto inicijavimas, o pasaulio - Arabų pavasaris bei skolų krizė euro zonoje.