Tiesa, tame pačiame sakinyje prezidentė paminėjo sveikinanti Vyriausybę, kad toliau tęsia bent vieną energetikos projektą.

„Noriu pasveikinti Vyriausybę, kad toliau tęsiamas bent jau vienas svarbus energetikos projektas – tai yra mūsų suskystintų dujų terminalo projektas ir kad Vyriausybė sugeba iki šiol atlaikyti „Gazprom“ spaudimą, reikalavimus dėl mūsų energetinio savarankiškumo ir energetikos reformų“, - po susitikimo sakė D. Grybauskaitė.

Vyriausybė derasi su „Gazprom" dėl pigesnių dujų, kurias dabar Lietuva perka brangiausiai Europoje.

Šiame kontekste Rusija norėtų, kad Lietuvos Vyriausybė atsiimtų iš Stokholmo arbitražo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš „Gazprom", pasirašytų tarpvalstybinį susitarimą dėl dujų tranzito į Karaliaučių, pasirašytų ilgalaikę – iki 2020 metų – dujų tiekimo sutartį.

Be to, „Gazprom" nori, kad Lietuva neskubėtų įgyvendinti Trečiojo ES energetikos paketo, pagal kurį iki kitų metų lapkričio „Gazprom" turėtų visiškai pasitraukti iš magistralinių dujotiekių verslo, perleisdamas jo turimas „Amber Grid" akcijas.

Darbo partiją vadino sudėtinga politine aplinka

D. Grybauskaitė su A. Butkevičiumi ir ministrais antradienį susitiko, mat šių metų pabaigoje sueina metai nuo Vyriausybės darbo pradžios. Prezidentė teigė suprantanti labai sudėtingą aplinką, kurioje dirba A. Butkevičiaus kabinetas. D. Grybauskaitė nepaminėjo socialdemokratų koalicijos partnerės Darbo partijos, bet užsiminė apie valdančiosios daugumos kokybę.

„Labai vertinu ir suprantu šios Vyriausybės darbo aplinką ir sudėtingumą. Mes visi matome ir žinome tą specifiką, kokia yra Seime ir kokios kokybės yra valdančioji dauguma. Taigi būtent per šią prizmę ir matau šios Vyriausybės pastangas ir galimybes atlikti savo darbą. O daugumos kokybė vis tik apsunkina šitai Vyriausybei galimybes atlikti savo darbą greičiau ir efektyviau. Dėl to palaikau premjero pastangas šioje gana sudėtingoje politinėje aplinkoje“, - aiškino D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė sako, kad turėdama omenyje šią „sudėtingą politinę aplinką“ jis išskiria pagrindinius darbus Vyriausybei kitiems metams.

Tarp tokių darbų ji minėjo Fiskalinės drausmės įstatymo priėmimą ir atsakingą fiskalinę politiką.

Pasak D. Grybauskaitės, to reikia ne dėl euro įsivedimo, o dėl garantuoto ekonominio augimo ir gebėjimo įgyvendinti socialiai jautrius įsipareigojimus.

D. Grybauskaitė priminė pensijų kompensavimo planą, kuris turi būti parengtas kitų metų pavasarį. Kaip žinoma, praėjusioje kadencijoje Andriaus Kubiliaus Vyriausybė progresyviai sumažino senatvės pensijas pensininkams, bet D. Grybauskaitė jau tada reikalavo, kad pensijos būtų kompensuotos.

2010 metų pavasarį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatves ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.

Prezidentė taip pat baksnojo pirštu dėl užimtumo didinimo ir nedarbo mažinimo, ypač matant, kad ekonomika atsigauna. D. Grybauskaitė teigia, kad Vyriausybė turėtų skirti didelį dėmesį jaunimo nedarbui ir profesiniam mokymui.

D. Grybauskaitė nubrėžė savo raudoną liniją

Prezidentė išskyrė ir kitą sritį, kurioje Vyriausybė turėtų pasitempti – tai šilumos ūkio pertvarka. Ji sako skatinanti Vyriausybę griežtai imtis šios pertvarkos, ypač tuose miestuose, kur savivaldybės arba turi senų interesų, arba atstovauja monopolinių įmonių interesams.

„Turiu galvoje ypač Vilnių“, - sakė D. Grybauskaitė, priminusi, kad Vilniaus šilumos ūkis gali tapti tiesiogine Vyriausybės atsakomybe.

Prezidentė, be kita ko, priminė, kad per ateinančius septynerius metus Lietuvą pasieks virš 44 mlrd. litų iš Europos Sąjungos.

„Taigi skaidrumas ir efektyvus lėšų panaudojimas yra raudona linija, į kurią privalome atsižvelgti stebint visus klausimus, tarp jų, antikorupcinė programa, antikorupcinė kontrolė, kuri tapti šios Vyriausybės pagrindine atsakomybe“, - sakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, Lietuva pasižymi aukštu korupcijos suvokimo indeksu sveikatos sektoriuje, savivaldybėse ir policijoje.

„Vyriausybės rankose yra sveikata ir policija“, - priminė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė sako, kad Lietuvos piliečiams didelį nerimą kelią viešasis saugumas. D. Grybauskaitė priminė skandalą, kai Panevėžio rajone automobilio bagažinėje buvo rasta išžaginta ir sudeginta mergina, kuri prieš tai net keletą kartų skambino bendruoju pagalbos numeriu ir prašė jai padėti.

Pasak D. Grybauskaitės, nebuvo išspręsti ir kibernetinių atakų reikalai. Kaip žinoma, portalas DELFI šių metų pavasarį patyrė programišių atakas, po kurių buvo susirūpinta kibernetiniu saugumu Lietuvoje apskritai. Tačiau, be diskusijų parlamente ir kitose institucijose, teisinė situacija liko nepakitusi.

A. Butkevičius nedaugiažodžiavo

A. Butkevičius savo ruožtu buvo gana lakoniškas: premjeras dėkojo D. Grybauskaitei, bet užsiminė, kad diskusija dėl energetinių projektų buvo didelė. Premjeras užtikrino, kad elektros jungčių su Švedija bei Lenkija ir suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos vyksta pagal planą.

„Parengiamieji darbai dėl dujų jungties su Lenkija irgi yra atliekami laiku“, - sakė A. Butkevičius.

Jo teigimu, Vyriausybė ruošia planą kompensuoti pensijoms. Dėl ekonominio sunkmečio dešimtadaliu sumažintų pensijų grąžinimo tvarka turėjo būti parengta iki šių metų liepos 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (431)