„Ką mes su seniūnu aptarėme, tai bent jau rudens sesijoje, nepriklausomai nuo partijos pozicijos, mes norime užsitikrinti darbą kartu su frakcija. Esame toje stadijoje, kada diskutuojame dėl susitarimo, reikalingo tarp frakcijų pasirašymo, ir nematau jokių objektyvių priežasčių, dėl ko Valstiečių-žaliųjų ir Socialdemokratų frakcijos Seime negalėtų kartu dirbti ir palaikyti bendrą Vyriausybės programą“, - sakė premjeras Saulius Skvernelis po susitikimo su socialdemokratų frakcijos seniūnu Andriumi Palioniu.

Pasak Vyriausybės vadovo, Socialdemokratų frakcija parodė iniciatyvą pasirašyti memorandumą dėl politinės darbotvarkės klausimų, kurie yra susiję su socialine politika.

„Ir mūsų yra noras, kad būtų sprendimas, kad frakcija bet kokiu atveju rudens sesijos metu bus kartu ir įgyvendins mūsų bendrą Vyriausybės programą“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras norėtų, kad susitarimas galėtų būti pasirašytas iki Seimo rudens sesijos pradžios.

Premjeras paaiškino, kad susitinka ne su socialdemokratų partijos pirmininku Gintautu Palucku, nes buvo nuspręsta susitikti su politinių partijų, atstovaujamų Seime, seniūnais.

Tai, kad kartu su Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu Eugenijumi Gentvilu planuoja atvykti ir Remigijus Šimašius, Vyriausybės vadovas paaiškino tuo, kad yra padaryta išimtis, kadangi R. Šimašius yra Vilniaus miesto meras ir esą planuojama kartu aptarti sostinės klausimus.

Nemano, kad savivaliauja

Socialdemokratų frakcijos Seime vadovas teigė, kad partijos pirmininkui G. Paluckui buvo parodytas memorandumas.

„Mes kol kas turime tik tekstą, ką mes pasirašinėsime, ar tai bus susitarimas, ar memorandumas, nemanau, kad frakcijai reikėtų partijos pirmininko leidimo ar įgaliojimų“, - sakė A. Palionis.

Jo nuomone, šis sprendimas nesikirs su partijos tarybos sprendimų, kuris bus priimtas dėl ateities valdančiojoje koalicijoje.

„Partijos pozicija gali būti priimta, ir kad mes ir paliekame koaliciją. Tas pasirašytas susitarimas tikrai to netrukdys padaryti“, - sakė A. Palionis.

Pasak jo, susitarimu įsipareigos abi frakcijos, ką jos įvykdys rudens sesijos programoje. Frakcijos seniūnas neprognozavo, kas bus po rudens sesijoje. Jis neatmetė galimybės, kad po jos partijos nuomonė gali ir pasikeisti.

Frakcijos seniūnas nemano, kad tokiais memorandumais frakcija savivaliauja partijos viduje.

„Šiai dienai partijos tarybos sprendimas yra būti socialdemokratams kartu koalicijoje. Manau, kad šiai dienai mes nesavivaliaujame. Jeigu mes pasirašytume šitą memorandumą po tarybos sprendimo, kad išeitų, tada sutikčiau“, - sakė A. Palionis.

Konservatoriai pareiškė poziciją

Praėjusią savaitę konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis po susitikimo su S. Skverneliu padėjo tašką kalboms, kad jo vadovaujama partija galėtų jungtis prie valdančiosios koalicijos, jei socialdemokratai iš ten trauktųsi.

„Šiandien galimybės prisijungti prie koalicijos nematau. Tam yra ne viena priežastis – ir dėl vertybinių skirtumų tarp frakcijų, ir, turbūt, čia reikėtų platesnio aptarimo partijoje, kur nemanau, kad šiandien būtų pritarimas sudaryti koaliciją su valstiečių-žaliųjų frakcija“, - sakė G. Landsbergis, kurio nuomone, „socialdemokratų frakcija padarys bet ką, kad jie liktų koalicijoje“.

Tačiau jis neatmetė, kad jo vadovaujamos partijos nariai Seime galėtų ateityje remti kai kurias valstiečių iniciatyvas, kaip tai jau buvo urėdijų reformos atveju.

Premjeras taip pat pareiškė, kad kalbos apie paramos reikalingumą yra ankstyvos, nes yra galiojanti koalicijos sutartis su socialdemokratais.

Socialdemokratai iki rugsėjo 20 dienos dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje vykdo apklausą partijų skyriuose. Iki šios dienos jau yra pasisakę 42 partijos skyriai iš 60: 31 nori trauktis, 6 persiderėti, 5 likti koalicijoje. Sprendimą dėl partijos likimo valdančiojoje koalicijoje priims partijos taryba, kurią, pasak A. Palionio, ketinama surengti spalį.

Trečiadienį Vyriausybės vadovas taip pat susitiks su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūne Rita Tamašuniene ir su Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu Eugenijumi Gentvilu.