Istorijos pradžia – nuo metalinio lito

„Kavinėje, prie manęs priėjo pažįstamas gana žinomas Lietuvoje dainininkas, kuris sakė šioje kavinėje dainavęs visą naktį. Jis paprašė metalinių litų. Esą „vėl atėjo tie patys „bomžai“. Pasirodo, visą naktį jie prašinėjo iš lankytojų kapeikų, o už tai šoko viliotinius, striptizą bei darė visokias kitokias nesąmones, kurių užsigeisdavo kavinės klientai. Tai buvo senyvo amžiaus gana vargingos išvaizdos neblaivi porelė, o šalia jų sėdėjo maža, kokių penkerių metų mergaitė. Sutrikęs vėl pasikviečiau dainininką – negi ir ši mergaitė su jais buvo visą naktį? Ogi taip. Kol suaugusieji linksminosi, ji kartais verkė, kartais miegojo ant stalo.

Kavinės vadovė taip pat patvirtino, kad viskas vyko taip, kaip pasakojo dainininkas, tačiau jokios problemos dėl to nematė. Esą kai mergaitė nuo triukšmo atsibusdavo ir verkdavo, darbuotojai ją pavaišindavo ledais. Kai paklausiau, ar nepagalvojusi, kad tokio amžiaus vaikas naktį turi miegoti lovoje, o ne ant stalo jos kavinėje, kurioje visi geria ir smaginasi, ji atsakė, kad tai ne jų, o mergaitės tėvų reikalas. Tačiau man iš karto kilo klausimas, ar šie senyvo amžiaus žmonės iš tiesų mergaitės tėvai – mergaitei yra apie 5 metus, o jie atrodo kaip 60-mečiai ar net vyresni. Kavinės vadovė ne tik nepripažino savo kaltės, bet ir paprašė išeiti, nes elgiuosi netinkamai“, - pasakojo pašnekovas.

Vyras nusprendė nenuleisti rankų, nes, jo manymu, kavinės darbuotojai turėtų būti atsakingi už mažamečių buvimą jų patalpose. Jis pabandė paskambinti vaiko teisių apsaugos specialistams, norėdamas sužinoti, ar kavinės darbuotojai nepažeidė taisyklių, tačiau jo pastangos buvo bergždžios – juk visi šventė Jonines.

„Mačiau, kaip suaugusieji elgiasi su mergaite. Ji turėjo balioną, bet už kiekvieną per didelį mostą tuo balionu buvo tampoma ir aprėkiama. Galiausiai prisiskambinau Seimo narei Dangutei Mikutienei, kurią pažįstu asmeniškai. Papasakojau situaciją ir paprašiau patarimo, kaip elgtis. Negalėjau palikti situacijos bent jau nesužinojęs, ar tie senukai iš tiesų yra mažylės tėvai, ar jie apskritai turi globos teises. Parlamentarė patarė stebėti, kad porelė niekur nedingtų, o pati pažadėjo iškviesti policiją. Kol skambinėjau telefonu, kavinės darbuotojai sunerimo ir reikalavo porelės išeiti, nes esą tuoj atvažiuos policija. Kitaip tariant, bandė juos išvaryti, kad nusimestų atsakomybę. Mergaitės likimas jiems visiškai nerūpėjo. Tačiau žmonės buvo gerokai išgėrę ir nereagavo į darbuotojų žodžius“, - teigė D. Petrikauskas.

Aplinkinių liko nesuprastas

Atvykus pareigūnams, vyras priėjo prie jų ir prisistatė kaip įvykio liudininkas bei policijos iškvietimo iniciatorius, tačiau pastarieji pareiškė, kad jis netrukdytų dirbti, kadangi kvietė policiją ne jis.

„Po kelių minučių pamačiau, kad pareigūnai sėda į automobilį ir ketina išvažiuoti. Dar kartą juos sustabdžiau ir pasakiau, kad nors jie ir liepė man netrukdyti dirbti, noriu parašyti pareiškimą apie tai, ką mačiau. Gavau atsakymą, kad jie gali priimti pareiškimą tik iš to žmogaus, kuris kvietė policiją. Neapklausė ir dainininko, kuris stebėjo suaugusiųjų elgesį su vaiku visą naktį. Esą joks žmogus, kuris norėtų parašyti pareiškimą apie įvykį, prie jų nepriėjo. Man pasisiūlius jį surasti ir atvesti, nes jis tuo metu dainavo, policininkai pareiškė neturintys laiko laukti – esą gaišinu juos dėl visiško menkniekio, čia net nėra nukentėjusiųjų, tuo tarpu yra daug svarbesnių bylų nei girto tėčio, mamos ir vaiko santykiai. Esą ar įsivaizduoju, kiek jau svarbesnių iškvietimų gauta, kol mes čia stovime ir kalbamės. Ir kas čia tokio, kad visi išgėrę – juk visgi Joninės“, - nusivylimo neslėpė pašnekovas.

Jo teigimu, pareigūnai visgi išsivežė neblaivų vyriškį, kuris buvo sulaikytas už priešinimąsi policijai. Moteris su mergaite buvo paleista – esą globėja orientuojasi erdvėje, žino, kur šiuo metu yra, žino vaiko vardą. Žinoma, ji išgėrusi, bet bausti už tai esą negalima, juolab kad ji kavinėje ir dar per Jonines.

„Kai pasiteiravau, kaip galėčiau sužinoti tolesnį mergaitės likimą, ar taip su ja besielgiantys žmonės bus nubausti, pagaliau gal galėčiau sužinoti mergaitės gyvenamąją vietą, nes norėčiau patikrinti, ar ji namuose saugi, man buvo atsakyta, kad aš su byla nesusijęs, todėl jie negali man teikti jokios informacijos. Taigi pareigūnai, ko gera, išvažiavo neturėdami nė vieno pasakojimo. Kaip dabar vaiko nepriežiūrą įrodyti vaiko teisių apsaugos specialistams?

Keisčiausia, kad niekam daugiau kavinėje nebuvo įdomu, kad maža mergaitė praleidžia naktį kavinėje, kurioje jos tėvai ar globėjai parsidavinėja už litus. Žinoma, kavinei buvo naudinga, kad jos klientus linksmina kažkokie diedukai – tai padėjo pritraukti daugiau žmonių. Ryte jie vėl buvo įleisti, nes traukia žiūrovus – iškreiptos moralės klientus, kurie didina kavinės apyvartą. Tačiau ar kas pagalvojo apie mergaitę, kuri nuo mažens mato, kaip pavyzdžiu jai esantys žmonės šoka erotinius šokius, liečia vienas kitą ir nusirenginėja už pinigus? Ko gera, paaugusi ji taip pat manys, kad tai daryti yra normalu“, - svarstė pašnekovas.

D. Petrikausko manymu, bene didžiausia mūsų visuomenės blogybė yra ta, kad mes leidžiame tokioms problemoms atsirasti ir bujoti. „Kalbu ne tik apie kavinės darbuotojus, bet ir apie jos klientus, kuriems nepasirodė nenormalu, kad asocialiai atrodantys asmenys su mažamete užsiima erotiniu šou. Tačiau tie patys žmonės, kurie ragino tą vargingą porelę „išsidirbinėti“, nekreipdami dėmesio į verkiančią mažylę, ateityje nuo jos ir patys gali nukentėti, nes ji išaugs sužalotos psichikos ir gali pridaryti visokių kvailysčių“, - įsitikinęs pašnekovas.

Į policiją skambino Seimo narė

D. Mikutienė patvirtino, kad D. Petrikauskas iš tiesų kreipėsi į ją. „Žinau jį kaip padorų ir principingą žmogų, todėl kai jis kreipėsi pasiteirauti dėl įstatymo, ar kavinių savininkams tenka atsakomybė už vaiko išnaudojimą ar nepriežiūrą jų kavinės teritorijoje, iš pradžių pati pasiaiškinau, tuomet perskambinau jam ir patariau palaukti policijos, kad ši nustatytų žmonių tapatybę. Pagalbos telefonu 112 paskambinau pati, perdaviau jo kontaktinius duomenis – pavardę, telefoną, ir pasakiau, kad žmogus yra šios situacijos liudininkas ir galės viską papasakoti. Kai vėliau sužinojau, kad iš jo policija net nepriėmė parodymų, buvo labai keista“, - pasakojo parlamentarė.

Anot pašnekovės, policija, nustačiusi vaiko nepriežiūros atvejį, apie jį privalo pranešti vaiko teisių apsaugos specialistams. Beje, reaguoti turėtų bet koks paprastas pilietis, stebintis tokią situaciją, o ką jau kalbėti apie kavinės darbuotojus.

„Suprantu, kad naktį sunku kam nors prisiskambinti, tačiau tam yra policijos pareigūnai. Tačiau mane labiausiai papiktino faktas, kad žmogus yra neabejingas, nori padėti, o į jį žiūrima kaip į baltą varną – esą ko tu čia kišiesi ir koks tavo reikalas. Kur mes taip nueisime?“ - svarstė pašnekovė.

Policija: pranešimas nepasitvirtino

Kaip teigė Palangos policijos pareigūnai, pranešimas apie Šventojoje esančioje kavinėje visą naktį besilinksminusius vyrą ir moterį, su kuriais buvo mažametė mergaitė, policijoje gautas birželio 24 d. apie 14.46 val., patikrinimas baigtas 15.05 val.

Policijos pareigūnai nuvykę į nurodytą kavinę, rado Vilniaus rajono gyventojų porą su mažamete dukra (policijai tikslūs jų duomenys žinomi).

„Aiškinantis įvykio aplinkybes, nustatyta kad baro darbo laikas – nuo 10 val. iki 24 val., todėl visą naktį pora negalėjo linksmintis. Pasak baro darbuotojos, nurodyta pora, nors ir vartojo alkoholinius gėrimus, tačiau elgėsi ramiai, nekėlė triukšmo, valgydino ir prižiūrėjo vaiką. Minimas istorijos liudininkas, nematė pats naktinio pasilinksmino ir negalėjo pateikti naudingos informacijos. Todėl pareigūnai rėmėsi tą įvykį mačiusių liudininkų, kurie galėjo pateikti tikslesnę ir išsamesnę informaciją, parodymais bei patys vertino mergaitės, jos tėvų būklę ir elgesį. Policijoje gauta informacija apie vaiko nepriežiūrą nepasitvirtino“, - teigiama policijos atsakyme.

Policijos teigimu, pareigūnams atvykus į barą patikrinti informacijos dėl galimo vaiko nepriežiūros atvejo, tame pačiame bare sulaikyta ir į policijos komisariatą pristatyta neblaivi moteris.

Anot pareigūnų, nepriežiūros atvejais darbo dienomis ir valandomis vaikas perduodamas Palangos vaiko teisių tarnybos darbuotojams, poilsio, švenčių dienomis arba nedarbo valandomis vaikas pristatomas į Palangoje visą parą veikiančią socialinės pagalbos grupę vaikų darželyje, kur vaikai yra prižiūrimi, pamaitinami, apnakvyndinami. Apie šį faktą nedelsiant informuojama Vaiko teisių tarnyba, kuri rūpinasi tolimesniu vaiko priežiūros užtikrinimu. Surinkus medžiagą apie vaiko nepriežiūros faktą, ji išsiunčiama pagal vaiko gyvenamąją vietą policijos įstaigai dėl administracinės atsakomybės taikymo vaiko neprižiūrėjusiems tėvams ar globėjams. Jeigu vaikas gyvena Palangoje, medžiaga perduodama nepilnamečių reikalų pareigūnams tolimesniam tyrimui ir atsakomybės taikymui.