Trijų teisėjų kolegija ketvirtadienį nusprendė, kad finansiniams valstybės reikalams atstovauja Finansų ministerija ir pavedė ministerijai skirta atstovą teisme civiliniam ieškiniui palaikyti.

„Apskaičiuota, kiek dėl to nusikaltimo žalos patyrė valstybė - organizavo laidotuves, mokėjo pašalpas žmonoms, vaikams ir t.t.“, - BNS sakė valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Rusijos piliečiams - Andrejui Laktionovui, Česlavui Mlinykui ir Aleksandrui Ryžovui - kaltinimai pareikšti už akių. Rusija į Lietuvos teisinės pagalbos prašymą atsakymo nepateikė. Teismas mano, kad Rusijos piliečiai vengia atvykti į teismą, todėl teismas pradėjo nagrinėti bylą jiems nedalyvaujant. Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems už akių - kai kaltinamasis gyvena užsienio valstybėje, yra žinoma jo gyvenamoji vieta ir jis vengia atvyki į teismo posėdį.

Teismas posėdyje taip pat apklausė šešias bylos nukentėjusiąsias - nužudytų pareigūnų motinas, našles, seseris, dukras. Joms išaiškinta teisė, kad galima pateikti ieškinį dėl neturtinės žalos.

Tai antroji teismą pasiekusi byla dėl šio nusikaltimo. Dėl Medininkų žudynių kol kas nuteistas vienas asmuo - 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos. Vilniaus apygardos teismas šioje byloje iš dalies patenkino Lietuvos valstybei atstovaujančios Generalinės prokuratūros, pateikusios daugiau kaip 3 mln. litų civilinį ieškinį, ir iš K.Michailovo priteisė beveik 2,26 mln. litų padarytai žalai atlyginti. Šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

„Už nusikaltimų padarytą žalą solidariai atsako visi nusikaltimą padarę asmenys. Tai yra bendra jų civilinė atsakomybė“, - BNS sakė prokuroras S.Verseckas.

1991 metais įvykdytą septynių savo pareigas vykdžiusių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų nužudymą teisėsaugos pareigūnai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs kitą savaitę - rugsėjo 25 dieną. Liudytojų apklausa kol kas neplanuojama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)