Kaip pranešė Šiaulių apskrities televizija, šiaulietė, prasidėjus gimdymui, nežinojo kaip elgtis. Psichikos liga serganti nėščia moteris, užsirakinusi savo namuose, tiesiog rėkė, bet, šnekinama išsigandusių kaimynų, durų neatidarė. Taigi aplinkiniai kreipėsi į ugniagesius. Buvo iškviesti ir medikai. Šie moterį įkalbėjo atidaryti duris, jų laužti neprireikė. Įsileidusi greitosios pagalbos komandą 33 metų moteris pasisakė, kad serga psichikos liga, yra daugiau nei 8 mėnesius nėščia, jaučia sąrėmių skausmus ir nežino, ką daryti. Greitoji nėščiąją išvežė į ligoninę.

Pasak Vilniaus psichikos sveikatos centro direktoriaus Martyno Marcinkevičiaus, nėra nustatyta, kad nėštumas mediciniškai provokuotų psichikos ligos paūmėjimą. Netgi pastebima atvirkštinė tendencija – daugeliui moterų psichinė sveikata pagerėja.

Tačiau labai būdingas pablogėjimas po gimdymo. Tai susiję su pogimdymine depresija, kuri ligų klasifikacijoje išskiriama kaip atskiras susirgimas. Ši depresijos rūšis pasireiškia net toms moterims, kurios anksčiau su depresija niekada nesusidūrė.

„Ligos paūmėjimas prieš gimdymą gali būti tiesiog sutapimas. Mat sergant vienomis ligomis paūmėjimai gali kartotis kas keletą metų, o kitomis – kelis kartus per metus. Nors tokios moterys su jau nustatyta psichikos ligos diagnoze turėtų būti stebimos akyliau, tačiau kol vizualiai nesimato nėštumo, jos ne visada ir gydytojui pasisakys, o ir pačios neadekvačiai vertina savo būklę ir nesusigaudo, kad yra nėščios“, - teigė medikas.

Pasak jo, didžiausia medicininė problema, kad jei moteris daug metų serga ir vartoja dideles vienokių ar kitokių antipsichotropinių vaistų dozes, nėštumo metu gydytojui iškyla sunkumų skirti adekvačias vaistų dozes.

Mat nors nėštumo metu šiuos vaistu vartoti galima, visgi medikai stengiasi skirti kuo mažesnė dozę.

Be to, neretai moterys, nenorėdamos pakenkti kūdikiui, mažiau vartoja vaistų ar visiškai jų atsisako, todėl liga paūmėja. Tokiu atveju iš tiesų gali kilti grėsmė kūdikiui ir motinai.

„Tačiau bendros tendencijos, kad nėščios moterys dažniau sirgtų, tikrai nėra. Prasidėjus gimdymui tokia moteris tiesiog gali griečiau pasimesti. Psichikos problemų turintys žmonės dažnai pasimeta bet kurioje situacijoje, taigi nėštumas – ne išimtis. Kai moteris atsiduria gydymo įstaigoje, medikai jai skiria papildomą dėmesį, tačiau kol ji yra namuose, kontroliuoti situaciją sudėtinga“, - aiškino M. Marcinkevičius.

Šaltinis
Temos
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)