VSAT duomenimis, pernai perpus sumažėjo atvejų, kai pasieniečiai pranešdavo apie neva tarp dokumentų vairuotojų pamirštus pinigus. Po patikrinimo paaiškėja, kad šie vairuotojai tikisi ne nuslėpti kokius nors pažeidimus, o tiesiog bando taip užsitikrinti sklandų, greitą sienos kirtimą.
Pernai pasieniečiai surašė 225 įspėjimus vykstantiems per valstybės sieną asmenims, dokumentuose „užmiršusiems“ pinigų, 2014 metais tokių atvejų būta beveik dukart daugiau – buvo surašyti 436 įspėjimai.

Šį mažėjimą VSAT sieja su teigiamu prevenciniu poveikiu vykstantiems per valstybės sieną asmenims. Kelionės dokumentuose paliekamų pinigų mažėjimo atvejus patvirtina ir kriminalinės žvalgybos duomenys.

Pasak nevyriausybinės su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo, šie duomenys džiugina, tačiau neatskleidžia visos situacijos, nes parodo tik atvejus, kai kyšis yra duodamas, tačiau sunku pasakyti, kiek pasitaiko atvejų, kai kyšio reikalaujama.

„Smagu matyti, kad kyšio pasiūlymų mažėja, tačiau manau, kad dar išsamesnį paveikslą galėtume susidaryti, jeigu žinotume, kiek vairuotojų praneša apie siūlymus duoti kyšį. (...) Tai, kad šiuo metu galima kalbėti tik apie kyšio davimą, bet ne apie kyšio ėmimą, nes tokios informacijos VSAT nepateikia, verčia klausinėti toliau“, – BNS sakė S.Muravjovas.

VSAT duomenimis, dažniausiai pinigus dokumentuose „pamiršta“ vilkikų vairuotojai – pernai tokių būta 61 proc. nuo visų įspėtųjų. 22 proc. atvejų taip pasielgė lengvųjų automobilių vairuotojai, 17 proc. buvo pėsčiomis sieną kirtę asmenys.

Apie galimas neigiamas pasekmes ne tik įspėjamas pinigus dokumentuose palikęs vairuotojas, bet ir informuojami tokių vairuotojų darbdaviai – vežėjų įmonės. Pasak S.Muravjovo, tai, kaip vairuotojų darbdaviai reaguoja į tokį pavaldinių elgesį, taip pat turi labai svarbią reikšmę kovai su korupcija.
„Tai, kad apie vairuotojų siūlymus duoti kyšį pranešama bendrovėms, yra puikus žingsnis – klausimas, ką su tokia informacija bendrovės daro, ar yra kokios nors pasekmės vairuotojams, kurie siūlo kyšius? Man tenka girdėti, kad daug vairuotojų suvokia, kad kyšio davimas vis dar yra, deja, neatsiejama jų veiklos realybė ir jei ne lietuviai, tai baltarusiai arba rusai prašo susimokėti pasienyje. Ar vežėjų įmonės imasi griežtesnių veiksmų, sankcijų ne vien prieš savo vairuotojus, bet ir konkretesnių taisyklių diegimo savo etikos kodeksuose, ar aiškina vairuotojams, kaip išvengti tokių situacijų?“, – kalbėjo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

Pasak S.Muravjovo, kyšiai, kuriuos žmonės duoda už tai, kad valstybinių įstaigų atstovai tiesiog padarytų savo darbą, taip pat yra labai paplitę sveikatos apsaugos ir savivaldos srityse. Taip pat itin korumpuota laikoma kelių policija, tačiau šioje institucijoje situacija, S.Muravjovo teigimu, keičiasi į gera.

„Džiaugiuosi, kad mes Lietuvoje jau sutariame, kad kyšininkavimas iš principo yra darbo brokas ir kyšininkavimo viešųjų paslaugų teikime neturi būti“, – sakė jis.

Dažniausiai pernai pinigus dokumentuose VSAT pareigūnams tiesė Baltarusijos piliečiai – 39 proc. visų atvejų. Nemalonių pokalbių su pasieniečiais dėl to turėjo ir Rusijos (26 proc.), Lietuvos (13 proc.), Lenkijos (7 proc.), Kirgizijos (4 proc.), Kazachstano (3 proc.) bei kitų šalių piliečiai. 111 tokių atvejų fiksuota atvykstant į Lietuvą, 114 – išvykstant iš šalies.

Daugiausia tokių įspėjimų surašyta didžiausiuose šalies kontrolės punktuose: Medininkų – 91, Lavoriškių – 30, Šalčininkų – 29, Raigardo – 27, Kybartų – 24. Kituose kontrolės punktuose surašyti 24 dokumentai.

Vienas pasienietis per metus pinigų dokumentuose rado ir juos pateikusiems vairuotojams surašė 7 įspėjimus, dar vienas pasienietis – 6. Po 5 tokius atvejus pasitaikė 2 pasieniečiams, po 4 – 5 VSAT pareigūnams. Iš viso įspėjimus surašė 137 pasieniečiai.