Maskvos teigimu, Rusija yra priversta pagal esamas aplinkybes apsaugoti "rusų pasaulį", perspėja JAV analitikas ir buvusios Sovietų Sąjungos reikalų ekspertas Paulas Goble'as.

Buvęs JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry patarėjas P. Goble'as atkreipia dėmesį į neseniai Rusijos užsienio reikalų ministerijos specialiojo atstovo, atsakingo už žmogaus teises, demokratiją ir teisės viršenybę, Konstantino Dolgovo išsakytas mintis.

P. Goble'o manymu, K. Dolgovo žodžiai kartu yra ir svarbūs, ir keliantys nerimą.

"Pirma, tai primena bandymą atgaivinti seną Maskvos taktiką, pagal kurią siekiama nutraukti Vakarų paramą Baltijos šalims, kurios visos priklauso Europos Sąjungai ir NATO, kalbant apie jų (šalių) elgesį su etniniais rusais ir rusakalbiais. Ši taktika praeityje dažnai pasiteisindavo", - sakė P. Goble'as.

"Antra, jis (K. Dolgovas) situaciją Baltijos šalyse aiškiai susiejo su įvykiais Ukrainoje po Maidano protestų šių metų pradžioje, nurodydamas, kad Kijevo sprendimai dėl rusų kalbos statuso čia turėjo "nelaimingų" ir "didelių" padarinių. Be kita ko, tokie nusiskundimai apie rusakalbių teisių pažeidimus Ukrainoje prasidėjo prieš rusų invaziją", - dėstė P. Goble'as.

"Trečia, K. Dolgovas atvirai paragino etninius rusus ir rusakalbius Baltijos šalyse būti aktyvesnius ir pažadėjo Maskvos paramą. Nors tai gali būti palaikyta propagandine veikla, tačiau, deja, yra įtikinamų priežasčių manyti, kad tai yra daugiau nei propaganda", - pabrėžė P. Goble'as.