Pasak M. Adomėno, visame Vakarų pasaulyje didėja susirūpinimas demokratijos būkle ir grėsmėmis, kurias demokratijai kaip tautų valiai kelia mažų neišrinktų ir niekam neatskaitingų grupelių pastangos interpretuoti Konstituciją ir įstatymus jiems palankia linkme.

„Aš kalbu ne apie Lukašenką, ne apie kažkokias karines chuntas. Aš kalbu apie vis labiau ryškėjančią teismų diktatūrą, teismų diktatą“, - teigė M. Adomėnas.

To apraiška parlamentaras įvardijo KT išaiškinimą dėl šeimos sampratos. Pasak M. Adomėno, KT neapsiribojo jam užduotu klausimu, o, kaip jau darosi pavojinga tendencija, įsivėlė į papildomos teisinės tikrovės kūrimą.

Parlamentaras teigė matantis nuoseklią kampaniją prieš šeimą, tūkstantmečius galiojusį jos supratimu, į kurią savo nutarimu esą įsijungia KT.

„Kaip vertinti tokią veiklą, kai neišrinktas, neatskaitingas žmonių būrelis pagal savo išankstinius nusiteikimus ir įsitikinimus lanksto Konstituciją, kaip jiems patinka. Aš manau, kad tai yra nusikalstama veikla, kad taip iškreipiamas Lietuvos įstatymų pagrindas ir tai turėtų kelti didžiulį susirūpinimą visiems piliečiams, kuriems iš tiesų rūpi, kad mūsų įstatymai būtų tautos valios išraiška, o ne didelių, nežinia kieno interesams tarnaujančių interesų grupelių išraiška“, - kalbėjo konservatorius.

Apkaltos teisėjams nesiūlys

M. Adomėnas „pamiršo“, kad KT teisėjus skiria pats Seimas. Konstitucijoje taip pat numatyta galimybė juos atleisti apkaltos būdu.

„Atvirai kalbant, dabar svarbiau ne kerštas teisėjams, kurie, dar kartą noriu pabrėžti, sukūrė naują teisinę tikrovę neturėdami tam mandato. Jie nėra įstatymdaviai, ir aiškindami Konstituciją, jie ją išaiškino taip, kad sukūrė naują tikrovę. Tai yra, peržengė savo įgaliojimų ribas“, - į klausimą, ar ketinama inicijuoti apkaltą „nusikalstama veikla“ apkaltintiems KT teisėjams, atsakė M. Adomėnas.

Parlamentaras pripažino neturintis įrašų ir faktų, tačiau, pasak jo, „būtų labai sunku įrodyti, kad su jais nedirbo interesų grupės tiek šiuo, tiek kitu klausimu“.

Tuo metu M. Adomėno partietis Rimantas Jonas Dagys vėl kėlė mintį, kad dėl šeimos sampratos reikia išgirsti visuomenės nuomonę. Tai esą galima padaryti referendumo, apklausos ar kitu būdu.

Jam pritarė ir M. Adomėnas – esą jei nedidelė teisinė chunta nusprendžia iškreipti Konstituciją, vienintelis būdas – apeliuoti į tautą.