Parlamentaras pasiūlė šalies vadovės pateiktose pataisose informacijai, kuria daroma žala nepilnamečiams, priskirti ne tik šeimos vertybių niekinimą, bet ir Lietuvos teisės aktų neatitinkančios šeimos sampratos ir kitokių santykių tarp lyčių skatinimą.

Be to, jis sukritikavo frazę apie informaciją, kuria skatinama nepilnamečių seksualinė prievarta ir išnaudojimas, mažamečių lytiniai santykiai. Anot M. Adomėno, įteisinti nuostatą, kad ši informacija daro žalą tik nepilnamečiams, yra „pavojinga, nes sudaromas įspūdis, kad suaugusiems visus aukščiau paminėtus veiksmus galima rodyti“.

Iš šios frazės esą galima susidaryti įspūdį, kad mažamečių lytinių santykių skatinimas daro neigiamą žalą vaikams, o 15-17 metų amžiaus paauglių – ne (Lietuvoje mažamečiais teisiškai laikomi vaikai iki 14 metų).

„Prezidentės pataisa – pavojingas teisinis ir moralinis absurdas, ant kurio kimba lengvatikiai“, – pareiškė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

Iš pradžių siūlęs minėtus žodžius visai išbraukti, vėliau parlamentaras savo projektą patikslino, ragindamas kalbėti ne tik apie mažamečių, bet apie visų nepilnamečių lytinius santykius.

Kartu Seimo narys norėtų patikslinti dar porą projekto frazių, pavyzdžiui, neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija laikyti tik inscenizuotus paranormalius reiškinius. Be to, jis siūlo palikti tik skatinimą lošti ir dalyvauti azartiniuose lošimuose, nekalbant apie loterijas ir kitus žaidimus, kuriuose sudaromas lengvo laimėjimo įspūdis.

Parlamentas ketvirtadienį nusprendė taisyti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, kurį vasarą Seimas priėmė atmetęs prezidento veto ir kuris sulaukė karštos kritikos tarptautinėje erdvėje.

D. Grybauskaitės sudarytos darbo grupės pateiktame projekte nebėra frazės, kad homoseksualių, biseksualių ar poligaminių santykių propagavimas daro neigiamą poveikį vaikams. Vietoj to esą reikėtų riboti informacijos, kuria skatinama nepilnamečių seksualinė prievarta ir mažamečių lytiniai santykiai, sklaidą.

Beje, kultūros ministras Remigijus Vilkaitis atskiru projektu dar anksčiau pasiūlė riboti ne homoseksualių, biseksualių ar poligaminių propagavimą, o sąmoningą agitavimą už bet kokius lytinius santykius.