„Šiuo klausimu bus ieškoma visuomenėje bendro sprendimo, bendro sutarimo, ir tik paskui bus priimami sprendimai“, – penktadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite žurnalistams į klausimą dėl vienos lyties asmenų partnerystės atsakė kandidatė.

Klausiama, ar įmanoma rasti sutarimą visuomenėje šiuo prieštaringai vertinamu klausimus, kandidatė atsakė: „Aš manau, kad galima“.

Klausiama, kaip bus sprendžiamas originalios pavardžių rašybos dokumentuose klausimas, M.Vainiutė atsakė, kad „ pirmiausia bus atsižvelgiama į Konstitucinio Teismo nutarimą ir šiuo klausimu ieškoma sutarimo visuomenėje“.

M.Vainiutė pabrėžė, jog keisti Konstitucijos šiuo klausimu nereikia: „Konstitucijos pataisa kalbos nereguliuoja, yra vienintelis straipsnis, kad lietuvų kalba valstybinė kalba“. „Žinau, kad tas klausimas labai opus“, – pridūrė kandidatė.

Pasak M.Vainiutės, susitikime su šalies vadove ji aptarusi svarbiausius klausimus, kuriuos reikia spręsti ministerijos kuruojamose srityse, vienas jų – Kalėjimų departamento problemos. Pasak M.Vainiutės, svarbiausias šioje srityje yra infrastruktūros gerinimo klausimas.

M.Vainiutę į teisingumo ministres siūlo Socialdemokratų partija. Tai yra jau ne pirma socialdemokratų pasiūlyta kandidatė.

Socialdemokratų partija į teisingumo ministrus teikė eksparlamentaro Dariaus Petrošiaus kandidatūrą, bet šis ją atsiėmė, sulaukęs priekaištų dėl galimų sąsajų su prieštaringos reputacijos Tauragės verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius. Po to „valstiečiams“ neįtiko Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas – kaip teigta, dėl amžiaus ir politikavimo.

Tuomet buvo pateikta socialdemokrato Juliaus Pagojaus kandidatūra, jį prezidentė jau buvo paskyrusi ministru naujojoje Vyriausybėje, tačiau savo kandidatūrą jis atsiėmė paaiškėjus, jog pernai gegužę politikas buvo sustabdytas prie vairo neblaivus ir apie tai nepranešė viešai.

M.Vainiutė yra dirbusi prezidento Valdo Adamkaus patarėja teisės klausimais, taip pat Prezidentūros kanceliarijoje dirbo konsultante prezidentės Dalios Grybauskaitės pirmosios kadencijos metu.