Pabėgėliai į Lietuvą turės atvykti per dvejus metus - iki 2017 m. pabaigos.

Europos politikos analizes centro Vašingtone analitikas Marius Laurinavičius „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ tikino, kad pabėgėlių problemos sprendimas susijęs su mūsų nacionaliniu saugumu:

„Suprantama, Jungtinėms Valstijoms migrantų krizė nėra svarbiausia problema, tačiau situacija Europoje atidžiai stebima.

Deja, mes padarėm didžiulę klaidą, nesutikę su Europos Komisija gegužės mėnesio siūlymu į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių. Reikia turėti omenyje, kad šie klausimai susijęs su mūsų nacionaliniu saugumu. Atrodytų, kad tai niekaip nesusijęs su mūsų norais, kad Lietuvoje, sakykim, būtų dislokuotos NATO ar Europos partnerių kariai.

Esu girdėjęs klausiant – ar jūs norite, kad vėl už dyką būtų garantuotas jūsų saugumas?

Toks klausimas nuolat keliamas Lietuvai ir dėl 2 procentų BVP, kurie turėtų būti skiriami gynybai. Ir šiuo atveju, kalbant apie pabėgėlių problemą, keliamas tas pats klausimas. Ir tai tikrai politiškai pavojinga.

JAV vyksta didžiulės diskusijos dėl to, ar reikia stiprinti karinius pajėgumus Europoje, ar geriau neerzinti Rusijos. Aš jau nekalbu apie tai, kaip turėtų į mūsų poziciją reaguoti mūsų oro erdvę su savo naikintuvais sauganti Italija, susidūrusi su didžiule pabėgėlių problema. Arba Vokietija, kuri priima šimtus tūkstančių pabėgėlių. O mes reikalaujame iš savo partnerių solidarumo, kad jie siųstų čia savo karius, kurių gyvybei, iš principo netgi gali kilti grėsmė.

Taigi, mūsų elgesys šiuo atveju atrodo labai keistai. Turime pasakyti savo partneriams ir Europoje, ir JAV, jog esame pasiryžę dalintis pabėgėlių našta. Akcentuodami realią Rusijos agresijos grėsmę ir tikėdamiesi savo partnerių solidarumo, užtikrinant mūsų saugumą, jį, solidarumą, pirmiausia turime rodyti patys“, - kalbėjo M. Laurinavičius.

Vyriausybės pozicijai dėl migrantų skaičiaus penktadienį dar turės pritarti Seimo Europos reikalų komitetas. Visą Europos Komisijos pasiūlytą planą imigracijos krizei Europoje spręsti ateinantį pirmadienį aptars ES vidaus reikalų ministrai.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val. iki 9.00 val.