Kovo pabaigoje Generalinė prokuratūra paskelbė, kad netirs Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmų rekomenduojant nesuteikti parlamentarui teisės dirbti su visiškai slapta informacija. M.Bastys prokurorų prašė pradėti tyrimą dėl galimo VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir išvadą apie jį rengusių pareigūnų piktnaudžiavimo. Prokuratūra informavo, kad skundą išnagrinėjęs Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras nustatė, kad nebuvo padaryta nusikalstama veika, turinti piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymių.

„Iš pradžių Saugumo departamento veiksmus apskundžiau prokurorui, kad patikrintų pagrindą, dėl kurio surašė atsisakymą išduoti leidimą. Jie pranešė, kad nėra pagrindo iškelti bylos saugumo darbuotojams už piktnaudžiavimą“, – BNS pirmadienį sakė M.Basčio advokatas Juozas Gaudutis.

Gavęs neigiamą prokuratūros atsakymą, J.Gaudutis kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Šis teismas sutiko su prokuroro pozicija.

Šio teismo nutartį advokatas apskundė Vilniaus apygardos teismui. Jis pirmadienį nagrinėjo J.Basčio vardu pasirašytą skundą dėl žemesnės instancijos teismo nutarties.

„Mano siekimas vienintelis – kad Lietuvoje būtų padaryti visi veiksmai, kurie vėliau nesukeltų abejonių einant į Europos Žmogaus Teisių Teismą, jeigu to prireiks“, – BNS sakė J.Gaudutis.

Kreipiantis į šį teismą būtina, kad pareiškėjo problemą jo šalyje būtų išnagrinėję visų instancijų teismai.

Advokatas neatvirauja, dėl kokių galimų pažeidimų gali kreiptis į Strasbūro teismą – laukia Seimo išvadų.

„Manau, kad jei bus nueita, Europos Žmogaus Teisių Teismas Lietuvos Seimui padės formuoti praktiką“, – sakė jis.

Seime šiuo metu dirba specialioji komisija, ji iki birželio 1 dienos turi pateikti išvadą, ar yra pagrindas M.Basčiui pradėti apkaltos procesą.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su VSD medžiagoje įvardintais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

M.Bastys tokius kaltinimus neigia, o apkaltos procesą vadina politiniu susidorojimu. Negavęs galimybės užduoti klausimų VSD vadovui D.Jauniškiui, M.Bastys tvirtino, kad jo teisės yra pažeistos.

Apkalta M.Basčiui inicijuota dėl VSD nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Socialdemokratų partijos frakcijos narys M.Bastys visus kaltinimus neigia ir pabrėžia Seimo nario priesaikos nesulaužęs.

Balandžio pabaigoje Generalinė prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario M.Basčio padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.