„Daugelyje Vakarų Europos šalių, manau, nemaža dalimi ir JAV, o kartu ir kitose šalyse, tai yra visiškai normali darbo žmonių interesų išreiškimo ir gynimo diena. Kokia ji buvo, tokia ir tebėra, tiks pas mus truputį kitoks požiūris“, – DELFI sakė L. Šabajevaitė.

Pasak L. Šabajevaitės, mes labai daug ko norime atsisakyti net ir nežinodami esmės. Štai jau nepriklausomoje Lietuvoje Gegužės 1-oji ilgą laiką buvo siejama su buvusia socialistine ideologija, nors tarp komunistinės ir socialdemokratinės ideologijos ir praktikos yra milžiniškas skirtumas.

„Pamažu pamažu ir mūsų valstybėje blaivėjame, į daugelį dalykų jau žiūrime truputėlį blaiviau, ne taip kategoriškai, nesilaikome tokios kraštutinės nuomonės“, – mano politologė. Kaip pavyzdį ji pateikia Kovo 8-ąją minimą moterų solidarumo dieną – ir žiniasklaidoje, ir visuomenėje ši šventė jau traktuojama kitaip nei prieš kokį 10 metų.

„Matau savotišką blaivėjimą. Tik gaila, kad nemaža dalis dirbančiųjų Gegužės 1-ąją geriau pasirenka sodus ar panašiai vietoje to, kad pagalvotų apie save, savo interesų gynimą, esant reikalui išeitų į gatves“, – kalbėjo L. Šabajevaitė.

Docentės manymu, patys dirbantieji kol kas nesuvokia, kad niekas kitas jų interesais nepasirūpins. Ji siūlo pažiūrėti, kokios demonstracijos vyksta Vakarų Europos šalyse. Ir ne vien tik Gegužės 1-ąją.

L. Šabajevaitė atkreipė dėmesį, kad popiežius Jonas Paulius II gegužės 1-ąją visada pasveikindavo dirbančiuosius. Ir II Vatikano susirinkimo nutarimuose apie darbą, dirbančiuosius labai gražiai pasakyta.

Docentė sutinka, kad iš dalies Gegužės 1-osios šventė sukompromituota sovietmečiu, kada transparantais nešini žmonės buvo prievarta varomi į paradus.

DELFI primena, kad Tarptautinės darbininkų dienos ištakos siekia dar XIX amžių. 1886 m. gegužės 1 dieną Čikagos policija buvo priversta malšinti darbininkų demonstraciją, kurios metu darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną. Tą kartą neapsieita be aukų.

Po trejų metų Paryžiaus II tarptautinis kongresas paskelbė Gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.