Kaip antradienį spaudos konferencijoje teigė didžiausios opozicinės Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius, alternatyvios programos prioritetai yra nedarbo ir emigracijos mažinimas, šešėlinės ekonomikos pažabojimas, mokesčių keitimas ir vidaus vartojimo didinimas.

Pasak jo, projektą parengę socdemai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ ūkio valdymą supranta kitaip negu dabartinė Vyriausybė. Biudžeto ir iš Europos Sąjungos gaunamas lėšas, jo žodžiais, reikėtų nukreipti į ekonomikos skatinimą ir darbo vietų išsaugojimą, o tai esą garantuotų didesnę grąžą į biudžetą.

„Šita Vyriausybė daugiausiai diskutuoja, tariasi, keičiasi nuomonėmis, ministrai bando viešai demonstruoti, kuris turi daugiau idėjų“, – kritikavo socdemų lyderis.

„Mes esame dumble, viena koja kartais randa, kur atsispirti, kita dar giliau įlenda“, – tvirtino A. Butkevičius.

Savo ruožtu frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis alternatyvią programą vadino vilties, kad kažkas keisis į gera daugumai piliečių, neišmintingų valdančiosios daugumos klaidų taisymo ir akcentų perdėliojimo į kitas vietas, būtinas valstybės atsigavimui, programa. Pasak jo, koalicijai siūlant atimti, opozicija ieško, iš kur paimti, ragina didesnę naštą užkrauti monopolijoms ir bankams. „Jie siūlo spausti sultis iš verslo, ypač smulkaus, kol tas uždus ar pabėgs į šėšėlį, kas ir vyksta, o mes siūlome gurkšnį gaivaus oro“, – aiškino „tvarkietis“.

Darbo partijos (DP) frakcijos seniūno Vytauto Gapšio, opozicija norėtų skatinti ekonomiką ir konkurencingumą, kad verslas sugebėtų dirbti ir uždirbti. Anot jo partijos kolegės Loretos Graužinienės, opozicija pasiryžusi atkurti socialinį teisingumą: „Tai – ne tik buhalterinis skaičiavimas. Įvertinome vienos ar kitos priemonės būsimą naudą. Dabartinės Vyriausybės prioritetas yra euro įvedimas. Mes manome, kad tai neteisinga, ir matome kitą uždavinį – ekonomikos stabilizavimą mažinant nedarbą bei kuriant naujas darbo vietas.“

Pasak socdemo Vytenio Andriukaičio, trys opozicinės frakcijos, programoje suformulavusios 16 principinių punktų, sieks suburti kuo platesnį politinių jėgų spektrą, „kad nedominuotų nė viena politinė jėga, nes bendro vardiklio šiandien reikia kaip niekada“, todėl pasivadino Plačiąja koalicija.

Socialdemokratams atstovauja 25 parlamentarai, „Tvarkai ir teisingumui“ – 18, DP – 10, taigi šių frakcijų turimų balsų skaičiaus – 53 – nepakanka realiai daugumai suformuoti. A. Butkevičiaus, dėl paramos jų parengtai programai kalbamasi su liberalcentristais, Krikščionių partijos ir kitomis frakcijomis. Paklaustas, kaip įsivaizduoja darbą su krikščionimis, kurių frakcijos seniūnas A. Sacharukas ir L. Karalius pasiskundė dėl esą šmeižikiškų Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko A. Salamakino žodžių. „Manau, buvo pasivadovauta emocijomis, po kurio laiko jos apsiramins“, – vylėsi socdemų frakcijos seniūnas.

Opozicijos atstovai yra parengę dokumentus dėl apkaltos minėtiems dviem Krikščionių partijos frakcijos nariams. „Reikia atskirti Seimo narių elgesio moralės ir politinių jėgų telkimo bendram darbui klausimus. A. Sacharuko ir L. Karaliaus, ypač pastarojo elgesys nedaro garbės nei Seimo nariui, nei Seimui kaip institucijai“, – tvirtino V. Mazuronis.

Tiek „darbiečiai“, tiek socdemai dar žada tartis, kokios pozicijos laikytis šiuo klausimu, tačiau pripažino, kad toks elgesys parlamentarams nederamas.

Siūlo mažinti akcizą alkoholiui ir atsisakyti Šaltojo karo retorikos

Programoje siūloma aktyviai naudoti Europos struktūrinių fondų paramą, pritraukiant Europos investicijų banko, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko, Šiaurės investicijų banko, kitų tarptautinių finansinių institucijų lėšas; naudoti Europos socialinio fondo lėšas bedarbiams mokyti ir verslumui skatinti; mažinti kliūtis teikiant paraiškas ES paramai gauti.

Kad verslas galėtų skolintis lėšų, siūloma išnagrinėti nacionalinio komercinio banko steigimo galimybę. Opozicija ragina didinti valstybės investicijas į infrastruktūrą: kelius, geležinkelius, energetikos objektus; spartinti solidarumo ir viešojo intereso principais grindžiamą namų renovacijos programą, plėtoti municipalinį būstą; sistemiškai peržiūrėti smulkiojo ir vidutinio verslo bei ūkininkų apmokestinimo ir ūkinės veiklos sąlygas.

Tuo pačiu siūloma grąžinti lengvatinį PVM tarifą vaistams, knygoms, spaudai, viešbučių paslaugoms, kai kuriems maisto produktams, šildymui, keleivių vežimo paslaugoms savivaldybių nustatytais maršrutais; peržiūrėti akcizus kurui, taip pat – stipriems alkoholiniams gėrimams ir alui, siekiant išlaikyti šios ūkio šakos konkurencingumą bei kovoti su kontrabanda; kovoti su monopoliniu ir oligopoliniu diktatu, griežtai reguliuoti teikiamų paslaugų kainas už komunalines paslaugas.

Anot opozicijos, reikia kaupti stabilizavimo rezervą, įvesti progresinius mokesčius, o šiemet sutvarkius teisinę bazę mokesčių nebekeisti iki 2013 m.; neplėsti valstybinių pensijų bazės, esama sumažinti penktadaliu, tačiau nemažinti senatvės pensijų neįgaliesiems; užtikrinti galimybę žmonėms išsaugoti būstą, jei kyla grėsmė jį parduoti iš varžytynių; priimti fizinių asmenų bankroto įstatymą; atsisakyti „studento krepšelio“, įvesti fiksuotą įmoką už studijas (išskyrus gerai besimokančius) bei valstybės užsakymu grindžiamas sutartis; atsisakyti švietimo sistemos „krepšelizacijos“ politikos ir grįžti prie „švietimo visiems“ principų; tokio paties principo laikytis sveikatos apsaugos sistemoje.

Programoje siūloma garantuoti žiniasklaidos priemonių nepriklausomybę; gerinti politinius santykius su Rytų kaimynėmis, sudarant geresnes sąlygas eksportui; užsienio politikoje atsisakyti „priešų“ paieškų ir Šaltojo karo retorikos.